Savjeti za kupnjuVodiči

5 najboljih inovacija i tehnologija za 3D HDTV modele u 2010-toj godini

S početkom mjeseca rujna, vrijeme je da damo osvrt na inovacije i mišljenje kada su u pitanju 3D televizori koji su predstavljeni u tekućoj godini. Kao nikada do sada, interesovanje za flat panel televizore i na ovim prostorima nikada nije bilo veće. Ovdje ćemo se osvrnuti i na recenzije mnogih stranih portala i sam marketing brandova te povući paralelu kada je u pitanju sama kvaliteta slike. U marketing 3D uređaja, igara i filmova je uloženo više nego je itko to mogao da predvidi. Koje su to inovacije, tehnologije i modeli obilježili sam start 3D ere, pročitajte u nastavku.

Panasonic 3D NeoPDP panel2010-ta godina je zasigurno prošla u znaku 3D prikaza i samim tim i najvećeg marketinga za 3D TV modele. Ono što je jako zanimljivo je da kako se Edge LED tehnologija pokušala marketingom da progura u domove kupaca tako su i 3D modeli pa rekli bismo u znatno većoj mjeri bili zastupljeni u reklama svih brandova ove godine. VT20 je zasigurno najbolji televizor koji je ikada proizveden te recenziju VT20 modela imate na stranicama HDtelevizija, međutim to nije sve. Panasonic osvježava liniju 3D televizora sa 2D-u-3D konverzijom.

Zbog same činjenice da 3D sadržaja nema puno i da nedostatak baš stereoskopskog sadržaja je najveći krivac za sporiju popularizaciju 3D sadržaja, vodeći brandovi dodaju tzv 2D-u-3D konvertere slike koji rade na principu uduplavanja već postojeće slike bilo kojeg sadržaja sa internih tunera i drugih izvora te od njih se pravi stereoskopski prikaz. Tako će te imati priliku da vidite redizajn Panasonicove 2010 linije u obliku 2 modela, prvi je GT20 u 42″ verziji te na kraju VT20 sa sufiksom “E” mada moramo reći da nije potvrđena informacija, te će oba modela imati mogućnosti 2D-u-3D konverzije u real time-u što prvo predstavljeni modeli nisu imali. Samsung je sa druge strane ugradio ove procesore za konvertiranje na večinu svojih 3Dready i Full3D (razlika je u priloženim 3D naočalama koje dolaze ili ne dolaze uz 3D televizor). Ovdje kupci trebaju da znaju da sama konverzija, koja se naziva 3D conversion on the fly, dakle 3D konverzija u realnom vremenu zahtijeva puno procesorske snage, koju današnji modeli nemaju. Jedno je unaprijed studijski renderiran i optimiziran 3D video sadržaj a sasvim druga priča je 3D konverzija u realnom vremenu. Ovdje moramo da naglasimo da SD signal prikazan u 3D prikazu nikada ne može biti dovoljno realističan zbog manjeg borja informacija u obliku rezolucije kao FullHD signal prikazan u 3D-u. Tu je i problem same kvalitete samog signala itd. Dakle sve i da svi 3D modeli na tržištu posjeduju Cell čip kakav možemo naći u vrhunskim Toshibinim Regza televizorima, 3D konverziju u realnom vremenu će čekati dug i trnovit put prije nego je inženjeri dovoljno usavrše da bi recezenti i krajnji kupci mogli reći da se televizor kupuje isključivo radi konverzije u stereoskopski prikaz. ne trebamo napominjati da takvi procesori jako puno koštaju i da ćemo morati sačekati par godina dok vrhunsko 3D procesiranja i konverzija ne budu implementirani u početne i mainstream modele.

Ono što nas raduje je izlazak GT20 modela, zašto? Razloga je više a prije recenzije želimo da naglasimo par stvari. Prva je da će uz ovaj model, 3D prikaz biti omogućen i na 42″ dijagonalama kada su Plasme u pitanju. Do sad je 3D bio namijenjen samo 50″ dijagonalama. Naravno ovdje treba napomenuti da je GT20 i jedina 42″ plasma sa stereoskopskim prikazom ali ujedno koja ima FullHD ekran uz THX certifikat.

Najbitnija stvar kod 3D modela koju ćemo pokušati da što više objasnimo našim čitateljima nije možda sama mogućnost 3D prikaza koliko god to čudno zvučalo već beneficije koje 2D slika ima od 3D panela. Po prvi put u povijesti flat panel televizora VT20 je imao statičnu rezoluciju koja je je bila jednaka pokretnoj rezoluciji. 1080 od 1080 linija je bilo vidljivo u pokretu sa sa velikim “ali”. Naime, po prvi put nije potrebo paliti IFC odnosno interpolacijske algoritme da bi se dobio 100% broj vidljivih linja prilikom pokreta. 3D modeli to odrađuju nativno bez potrebe za dodatnim procesiranjem kako bi mogli da što bolje izbjegnu pojavu crosstalk-a ili ghostinga prilikom prikaza 3D sadržaja.

GT20 će biti namijenjen PS3 i PC igračima koji žele da iskoriste dostupne 3D naslove, sa cijenom od samo 200eura skupljim od G20 modela, bez obzira da li će te koristiti 2D-u-3D konverziju ili 3D prikaz, beneficije koja 2D slika ima od 3D NeoPDP panela vrijede tih novaca.

Željeli bi smo da vidimo ovakve inovativne i jasno ciljane proizvode kada je u pitanju 3D i od drugih proizvođača kako bi se regulirale cijene i 3D postao dostupniji što većem broju kupaca.

Adsense
1 2 3 4 5 6Sljedeća stranica

Povezani tekstovi

11 komentara

 1. Odličan članak, jako dobro si se potrudi to napisati Nani!

  Evo vidim da je gt20 vea došao u ronis po stvarno veliko bezobraznoj cijeni od 13000 kn, to je znači 700 eura skuplje nego g20, a trebao bi doai oko 10000 kn, za 3000 kn više napravim lijep izlet do italije i još budem par dana u hotelu ili si kupim samsunga od 50 inča!

 2. Pa znaš ti Nani da je u nas G20 trebao biti 1000 eura pa se prodaje za 1300 pa slično sada i sa GT20. Vide ljudi da se Panasonic masovno traži i da ne mogu ponudom zadovoljit potražnju pa onda to iskorištavaju.

 3. U europu stižu 3 nove 3D plazme, u biti jedna nova i jednsa stara u dvije nove veličine.
  TX-P42GT20
  TX-P42VT20
  TX-P42VT20
  Loše je što GT20 neae bit ponu?en u srebrenoj varijanti, a kod Vt20 je od početka loše što nije iste boje kao V20.

 4. sve u svemu 3d je najeftinije gledati u kunu,za pare koje mogu uložiti u 3d opremu koja ae biti zastarijela za godinu dana kupim sebi h-fi koji neae zastarijeti sljedeaih 20 godina

 5. Vidi,vidi nakon moga komentara, gamad iz ronisa je povisila cijene samsunga pn50c7000 sa 12400 kn na 15000 kn, zamisli ti bezobrazluga! I sad neka netko kupuje od njih…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!