Savjeti za kupnju

Idemo ponovno – HD Ready, full HD, što znače logotipi

I dalje na dnevnoj bazi dobivamo po nekoliko e-mailova u kojima uz riječi podrške i pohvale tražite objašnjenje pojmova vezanih uz HD signale, oznake, tipove i skraćenice, te smo odlučili olakšati snalaženje u tom pomalo zbunjujućem svijetu HD-a. Pretraživanjem interneta uspjeli smo pronaći na službenoj hrvatskoj stranici Sony-ja kvalitetno napisan članak u kojem se pojašnjavaju pojmovi koji najčešće zbunjuju kupce, a objašnjeni su i nikad dovoljno jasni logotipi.

Nakon vrlo kratkog, no dovoljno jasnog opisa HDTV tehnologije spomenute su dvije HD rezolucije, manja 1280×720 (skraćeno 720p) i viša 1920×1080 (skraćeno 1080i ili 1080p). Objašnjeno je tekstualno i slikovno što to znači isprekidano (interlaced, “i”, npr. u 1080i), a što znači progresivno (progressive, “p”, npr. “720p”).

Naposljetku su navedeni logotipi, koji i autora ovih redaka često zbunjuju premda su vrlo jasno oblikovani. HD Ready, HD Ready 1080p, HDTV 1080p i Full HD 1080, sve je to navedeno u članku, a kako je vrlo lijepo napisano, odlučili smo uvrstiti tablicu kako bi na jednom mjestu bile sve potrebne informacije (thx Sony).

HD Ready ima minimalnu rezoluciju od 720 linija za prikaz sadržaja visoke rezolucije.

Podržava HD videoformate od 720p i 1080i, ali možda neće moći prikazati punu rezoluciju iz naprednijih izvora od 1080p.

Slika se može neznatno izobličiti, tako da neće biti savršena, ali još uvijek možete imati nevjerojatno kvalitetnu sliku uz Blu-ray DiscsTM medije, nadograđene DVD-e i igre na konzoli PLAYSTATION®3.

Kako biste koristili ovaj logotip, TV mora imati široki zaslon i analognu komponentu, kao i HDMITM vezu.

HD Ready 1080p ili “Full HD” je budućnost. Njegova rezolucija zadovoljava minimalne zahtjeve za HD Ready, a podržava i 1920 x 1080 piksela.

Prikazuje sadržaje od 1080i i od 1080p bez izobličenja, što znači da možete odabrati veći zaslon od onoga koji ima vaš sadašnji TV (čak i ako vaša soba nije baš velika).

Izraženiji detalji znače da možete sjediti bliže većem TV zaslonu, a da pri tome ne uočavate pojedinačne piksele, tako da možete u potpunosti uživati u novoj generaciji kućne zabave.

Povrh toga, logotip HD Ready 1080p jamči da se sadržaj može reproducirati pri 24 Hz (24 sličice u sekundi), kao i 50 Hz i 60 Hz (na primjer DVD).

Osim što zadovoljava sve zahtjeve za HD Ready, HDTV sadrži i digitalni tuner. To znači da možete primati i prikazivati HD sadržaj bez dodavanja zasebnog tunera.

HDTV 1080p jednak je HDTV-u, ali može prikazivati Full HD rezoluciju od 1920 x 1080, kao i sadržaj od 24p (tj. filmove naBlu-ray DiscTM mediju).

Sony Gold Full HD je način na koji vam pomažemo da uživate u HD svijetu u svom domu. Svi proizvodi imaju rezoluciju zaslona od 1080 linija.

To znači da TV možete povezati s kamkorderom Handycam®, fotoaparatom Cyber-shot, Blu-ray DiscTM uređajem za reprodukciju ili PS3TM konzolom za potpuni Full HD sustav. Potražite ovaj logotip i stvorite vlastiti High Definition doživljaj.

Originalni članak potražite na Sony.hr

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. dolaze 3d ready tv_i. to mi nekako zvuci kao hd ready. pitanje glasi dali je to to ili za koji dan dolazi recimo full 3d. bez ovog ready.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!