Audio-video uređajiLG ElectronicsVijesti

LG-jev EA93 21:9 UltraWide monitor dostupan u Hrvatskoj

lg-29EA93-led-monitor

Nakon europske premijere na IFA sajmu u Berlinu početkom rujna prošle godine, LG-jev monitor ultra širokog formata slike napokon je dostupan u Hrvatskoj. Po preporučenoj cijeni od 4.999,00 kn, LG nudi 29″ veliki monitor s IPS panelom, WQHD rezolucije od 2560 piksela u 1080 linija, 100-postotnim pokrivanjem sRGB raspona boja i vremenom odziva od 5 ms. Monitor ima dva HDMI ulaza i USB koncentrator, a tu su i stereo zvučnici snage 7 W.

Jedna od glavnih primjena na koju ciljaju proizvođači 21:9 monitora jest pregledavanje više dokumenata ili aplikacija odjednom, bez čestog korištenja “alt+tab” funkcije ili dodavanja još jednog ili više fizičkih monitora na radnu površinu.  U tu svrhu LG je implementirao funkciju 4-Screen Split koja omogućuje da četiri prozora budu prikazana u 8 različitih formata putem priloženog softvera za Windows Vista/7/8 operativne sustave. Uvjet za korištenje ove funkcije je upotreba bilo kojeg  dostupnog sučelja za povezivanje osim DisplayPorta.

lg-29EA93-led-monitor-back

Osim za prikaz više prozora istovremeno, monitor ultra širokog formata može olakšati prikaz velikih Excel tablica i grafikona, konkretno umjesto 26 stupaca kao kod 16:9 monitora sada se može vidjeti njih čak 35. Slične pogodnosti imaju i korisnici raznih alata za video montažu, a koji sada mogu vidjeti veći raspon vremenske trake (eng. timeline), kao što je to slučaj u Sony Vegas softveru. LG ističe i prednost korištenja jednog kalibriranog 21:9 monitora u usporedbi s dva klasična kod video i foto obrade, a gdje je manja vjerojatnost pogreške u preciznosti prikaza obzirom da se svi materijali gledaju na jednom ekranu.

 lg-29EA93-led-office

LG-jev monitor 21:9 formata nije prvi monitor svoje vrste – Dell je svoj primjerak predstavio sredinom siječnja i od tada je dostupan na našem tržištu. Dellov U2913WM model nudi potpuno jednaku dijagonalu i rezoluciju zaslona, te se isto tako koristi IPS, odnosno AH-IPS panel širokog kuta gledanja. Osim samog imena američkog proizvođača, a koje ima dužu povijest u svijetu monitora, Dellov primjerak je i osjetno povoljniji – prema zadnjoj pretrazi na nabava.net stranici, U2913WM se može nabaviti po cijeni oko 4.000 kuna, što je 1.000 manje od LG-jevog primjerka. Oba monitora nam stižu na testu tako da ćemo kroz detaljniju analizu provjeriti opravdava li LG višu cijenu.

lg-29EA93-led-ifa
LG-jev 29″ 21:9 monitor izložen na IFA sajmu 2012.

Izvor i dodatne informacije: LG Hrvatska

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!