Audio-video uređajiSmart TVVijesti

Istraživanje: Udio Smart televizora porastao 15% na globalnoj razini – najveća penetracija u Japanu, najmanja u SAD-u

Novi rezultati istraživačke agencije NPD pokazuju porast broja televizora s pristupom internetu na globalnoj razini, no iznenađuje podataka kako tržište SAD-a ima najmanje povećanje unatoč najvećem broju korisnika internet-baziranog videa, uključujući i video-na-zahtjev. Najveća penetracija zabilježena je na tržištu Japana (55%), zatim u Europi (34%) i Kini (26%), regijama gdje je u 2012. udio porastao 40%, dok je SAD na posljednjem mjestu s 20% udjela internet-povezivih televizora.

Razlog zbog kojeg je na tržištu SAD-a najmanji porast Smart TV modela jesu davatelji internet TV usluga, a koji svojim korisnicima isporučuju vlastite linijske uređaje potrebne za reprodukciju sadržaja. Iz tog razloga korisnici nisu toliko zainteresirani za kupovinu Smart TV-a jer već sada imaju uslugu koja funkcionira, te se radi o uhodanom sustavu s kojim tržište SAD-a daleko prednjači pred ostalim regijama. Prema Ciscu, oko 30 GB podataka prosječni korisnik internet video servisa potroši na mjesečnoj razini na području Sjeverne Amerike.

U isto vrijeme, korisnici Zapadne Europe gledaju mnogo više besplatnog sadržaja nego oni u Sjevernoj Americi.  Davatelji zemaljskih TV usluga u Europi nemaju interesa u vlastite linijske uređaje, te time otvaraju put za otvorene standarde poput HbbTV-a (Hybrid Broadcast Broadband TV), a koji postaju sve popularniji i čije mogućnosti stalno rastu. Razvoj Ginga standarda u Brazila prati sličan put kao spomenuti servis u Europi, a gdje se komercijalni davatelji usluga ujedinjuju oko zajedničke platforme.

Televizor postaju centralni izvor materijala u našim domovima, a uvođenjem otvorenim internet pretraživača i podrške za tipkovnice i miševe, korisnici imaju slobodu otvarati stranice po želji i pregledavati sadržaje koje žele. Mnogi proizvođači su uveli otvoreni internet preglednik s novim modelima za 2012. godinu, premda kvaliteta “surfanja” još uvijek nije na razini osobnog računala. Gotovo 9.5 milijuna televizora s otvorenim pretraživačem je isporučeno u drugom kvartalu 2012. godine, a očekuje se da će ih 43 milijuna biti isporučeno tokom cijele 2012. godine. Do 2016. godine bi brojka trebala biti daleko veća, uz oko 95 milijuna isporučenih jedinica.

smart-tv-brands

Poboljšanje Smart TV platformi zadatak je svih proizvođača televizora koji žele pratiti aktualne trendove na tržištu – LG i Samsung u tome prednjače, uz ostale proizvođače koji ih u tome prate. Ono što je već sada sigurno jest da će trend Connected TV-a biti nastavljen i iduće godine obzirom da još mnogo poboljšanja svi proizvođači moraju implementirati kako bi TV doista postao pametan i u još intuitivniji uređaj.

Izvor: NPD

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!