Audio-video uređajiSmart TVVijesti

Istraživanje: Udio Smart televizora porastao 15% na globalnoj razini – najveća penetracija u Japanu, najmanja u SAD-u

Novi rezultati istraživačke agencije NPD pokazuju porast broja televizora s pristupom internetu na globalnoj razini, no iznenađuje podataka kako tržište SAD-a ima najmanje povećanje unatoč najvećem broju korisnika internet-baziranog videa, uključujući i video-na-zahtjev. Najveća penetracija zabilježena je na tržištu Japana (55%), zatim u Europi (34%) i Kini (26%), regijama gdje je u 2012. udio porastao 40%, dok je SAD na posljednjem mjestu s 20% udjela internet-povezivih televizora.

Razlog zbog kojeg je na tržištu SAD-a najmanji porast Smart TV modela jesu davatelji internet TV usluga, a koji svojim korisnicima isporučuju vlastite linijske uređaje potrebne za reprodukciju sadržaja. Iz tog razloga korisnici nisu toliko zainteresirani za kupovinu Smart TV-a jer već sada imaju uslugu koja funkcionira, te se radi o uhodanom sustavu s kojim tržište SAD-a daleko prednjači pred ostalim regijama. Prema Ciscu, oko 30 GB podataka prosječni korisnik internet video servisa potroši na mjesečnoj razini na području Sjeverne Amerike.

U isto vrijeme, korisnici Zapadne Europe gledaju mnogo više besplatnog sadržaja nego oni u Sjevernoj Americi.  Davatelji zemaljskih TV usluga u Europi nemaju interesa u vlastite linijske uređaje, te time otvaraju put za otvorene standarde poput HbbTV-a (Hybrid Broadcast Broadband TV), a koji postaju sve popularniji i čije mogućnosti stalno rastu. Razvoj Ginga standarda u Brazila prati sličan put kao spomenuti servis u Europi, a gdje se komercijalni davatelji usluga ujedinjuju oko zajedničke platforme.

Televizor postaju centralni izvor materijala u našim domovima, a uvođenjem otvorenim internet pretraživača i podrške za tipkovnice i miševe, korisnici imaju slobodu otvarati stranice po želji i pregledavati sadržaje koje žele. Mnogi proizvođači su uveli otvoreni internet preglednik s novim modelima za 2012. godinu, premda kvaliteta “surfanja” još uvijek nije na razini osobnog računala. Gotovo 9.5 milijuna televizora s otvorenim pretraživačem je isporučeno u drugom kvartalu 2012. godine, a očekuje se da će ih 43 milijuna biti isporučeno tokom cijele 2012. godine. Do 2016. godine bi brojka trebala biti daleko veća, uz oko 95 milijuna isporučenih jedinica.

smart-tv-brands

Poboljšanje Smart TV platformi zadatak je svih proizvođača televizora koji žele pratiti aktualne trendove na tržištu – LG i Samsung u tome prednjače, uz ostale proizvođače koji ih u tome prate. Ono što je već sada sigurno jest da će trend Connected TV-a biti nastavljen i iduće godine obzirom da još mnogo poboljšanja svi proizvođači moraju implementirati kako bi TV doista postao pametan i u još intuitivniji uređaj.

Izvor: NPD

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!