Audio-video uređaji

Recenzija [Digital Versus]: Sharp LC-52XS1E HDTV

sharp-lc-52xs1e

Je li visoka cijena jamstvo kvalitetnog proizvoda? Pa, nadamo se da ćemo znati odgovor na ovo pitanje nakon što pogledamo Sharp Aquos LC-52XS1E, 1080p HD LCD TV koji koristi LED pozadinskog osvjetljenje i prodaje se za oko 75.000 kuna. Unatoč cijeni, stalak nije uključen…

Kvaliteta izrade i dizajn

Da budemo blagi, očekivali smo više funkcija na ovom TV-e. Tri HDMI ulaza nije mnogo, posebno kada konkurencija nudi četiri ili čak pet u nekim slučajevima. Također, Ethernet port je izostao tako da ne možete pristupiti online uslugama ili datotekama na vašoj lokalnoj mreži: DLNA također nije podržan na XS1E modelu. Postoji tek jedan USB port za reprodukciju MP3 glazbe i JPEG slika.

Nadali smo se kako će dolazak novog modela visoke klase Sharp-u dati mogućnost da izbaci novi, atraktivniju sustav izbornika, no isti su ostali jednaki ostalim modelima. Također smo primijetili kako izbornici znaju biti spori na nekim mjestima, posebno kada se podešava oštrina, a ponekad smo morali čekati i nekoliko sekundi prije no što smo se vratili u izbornik.

Daljinski je koristan i, na sreću, pozadinski osvijetljen, tako da je odličan za kućno kino u zamračenoj prostoriji. Vrlo je elegantan s brušenim aluminijem–i vjerojatno razlog zbog kojeg ovaj TV toliko košta…

Zvučnici su odvojivi i po potrebi ih možete skinuti ako želite koristiti one vašeg kućnog kina.

Kvaliteta slike

Na mnogo načina je trenutak istine za TV kada počnemo gledati prvi film. Uvijek smo malo napeti kada umetnemo prvi disk u Blu-ray reproduktor i čekamo da film počne…posebno kada otkrijemo da je kvaliteta slike jednostavno grozna! Kratak pogled na izbornike otkrio nam je postavke koje su namijenjene za izložbeni salon, umjesto za kućne uvjete, te se pitamo zašto Sharp šalje TV s takvim postavkama. Povratkom na standardne postavke ubrzo smo shvatili kako XS1E aktivira dinamički kontrast kako bi “poboljšao” kvalitetu slike, no zapravo je krajni rezultat manje prirodna slika. Kao što je to običaj, morali smo ugoditi postavke kako bismo dobili realističniju sliku i onda krenuti ispočetka.

Prvo što smo primijetili je bila crna boja koja je uistinu vrlo crna. Izmjerenih 0.04 cd/m² je jako teško razlikovati od savršena crne boje. Razine bijele su se kretale od 180 do 229 cd/m², čime je postignut kontrast od 6300:1. Ono što je manje impresivno su varijacije razine bijele boje zbog dinamičkog pozadinskog osvjetljenja. Svjetlina LED segmenata se mijenja iz scene u scenu kako bi se prikazao najbolji odnos svjetlosti u različitim dijelovima ekrana. Za razliku od Samsung B7000 modela, dinamičko pozadinsko osvjetljenje ovdje je dovoljno nježno kako ne bi naglo prikazalo sjajne bljeskove u jednom od dijelova ekrana, no isto možete vidjeti samo ako gledate iz vrlo velike blizine. Kako bilo da bilo, radije bismo vidjeli mogućnost da se potpuno isključi, posebno ako pogledamo cjenovnu kategoriju.

HD filmovi su izgledali odlično, prirodnih boja i izuzetnog kontrasta. S druge strane, SD sadržajima je nedostajalo preciznosti. Bilo je potrebno malo povećati oštrinu da bismo dobili dobar rezultat, no to je onda stvaralo sjene oko vrlo kontrastnih područja.

Kada se vrši povećanje rezolucije SD sadržaja (upscaling), pojavljuje se bijela aura oko područja jako različitog kontrasta.

Druga negativna točka, važnija ovoga puta, je koliko su uski kutovi gledanja. Kretajući se oko ekrana, crna vrlo brzo postaje siva, a boje se mijenjaju. U ovom segmentu je XS1 iza ostatka konkurencije.

Ova je slika napravljena gledajući XS1 pod kutom od 40°. Kvadrat na desnoj strani bi trebao biti ujednačene boje, no umjesto toga on vidljivo varira od lijeve na desnu stranu.

Također, primjetna je i mala količina duhova (ghosting), što smješta XS1 među ostale 100 Hz televizore, no iza 200 Hz modela koji daju bolji rezultat. XS1 ne uključuje ikakav sustav obrade slike kao što konkurencija primjerice koristi Motionflow, HD Naturalo Motion, TruMotion i Motion Plus.

PC način rada funkcionira odlično s računalom spojenim preko HDMI kabela. Ipak, izmjerili smo ulazno kašnjenje od 92 ms, ili šest okvira, što je prevelika vrijednost za igranje preko interneta.

Nadali smo se slikama kao nikada prije na XS1 televizoru ili barem slikama na razini najboljih danas na tržištu, no moramo reći da smo ostali razočarani. Kvaliteta slike je dobra, naravno, no previše je sitnih problema: pojava duhova s jedne strane, uski kutovi gledanja s druge, loše povećane rezolucije, uvijek upaljeno dinamičko pozadinsko osvjetljenje…s toliko iritantnih grešaka XS1 nema šansu pridružiti se izabranima.

Kvaliteta zvuka

S odvojenim zvučnikom, XS1 daje najbolji zvuk koji smo čuli na ijednom od testiranih TV-a do danas. Zahvaljujući svojoj veličini sustav može proizvesti duboke niske tonove koji su mnogo bolji od konkurencije. Napokon–pravi zvuk iz televizora!

Potrošnja energije

Naše prvo iznenađenje je bilo da TV troši 0.65 W kada je u standby-ju: to nije mnogo, no i dalje je više od 0.1 W koliko troše drugi modeli.

Kada je upaljen troši 180 W, prosječna vrijednosti za LCD. LED tehnologija ne štedi mnogo energije. Kada proizvođači tvrde suprotno, tada se uvijek pozivaju na rezultate dobivene s dinamičkim pozadinskim osvjetljenjem uključenim, a koje značajno smanjuje svjetlinu. Ako održavamo nivo svjetla ne istom nivou, tada naši aktualni testovi ne pokazuju benefite prelaska na LED tehnologiju.

Prednosti

  • kontrast
  • kvaliteta slike u HD-u

Nedostaci

  • uski kutovi gledanja
  • nema poboljšanja za sliku u pokretu
  • lagana pojava duhova
  • malo multimedijskih mogućnosti
  • cijena

Premda dobar televizor, teško je opravdati traženu cijenu kada konkurencija nudi modele bolje kvalitete za četvrtinu cijene.

Recenzija izvorno objavljena na Digital Versus stranici, prevedena uz dopuštenje.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!