Audio-video uređajiIFA - BerlinSajmovi elektronikeVijesti

IFA 2012: Sharp demonstrirao 4K televizor s ICC tehnologijom koja bi trebala poticati kognitivne procese

sharp-icc-led-4d

Prije nego što smo uopće ušli u Sharpovu dvoranu na IFA sajmu u Berlinu, znali smo da nas tamo očekuje veliki broj LCD televizora velikih dijagonala – čak do 90″ (228.6 cm) – i nismo se u tome prevarili.  Poredani jedan do drugog, Sharpovi modeli velike dijagonale čak i ne izgledaju tako veliko, no ako na tren zamislimo najveći model LC-90LE745E sa svojih 2 metra širine, 1.2 metra visine i masom od 64 kg u vlastitom dnevnom boravku, dobijemo jasniji osjećaj koliko ogroman ovakav TV doista jest.  Ipak, našu pažnju je skrenula demonstracija Sharpovog ICC-LED 4K televizora koja potiče kognitivne procese između očiju i mozga kako bi stvorila iste osjećaje kakve doživljavamo kada promatramo stvarni svijet.

4K je u modi i jasno je kako se svaki od proizvođača želi istaknuti pred konkurencijom uvođenjem vlastite terminologije i specifičnih tehnologija koje bi trebale iskustvo gledanja učiniti boljim nego na konkurentnim modelima. ICC (Integrated Cognitive Creation) tehnologija je tako ključna značajka Sharpovog 4K prototipnog televizora koji se po sajmovima već viđa neko vrijeme – prvi puta je viđen prošle godine na IFA sajmu gdje je reklamiran također kao tehnologija koja ima veliki potencijal učiniti sadržaje što gledamo realističnijim. Ne sumnjamo da je Sharp radio na poboljšanju tehnologije, no nakon viđene demonstracije na 60″ modelu, ne možemo reći da smo posebno impresionirani viđenim.

ICC tehnologija koristi specijalnu metodu procesiranja signala koja nastoji stimulirati kognitivne procese između očiju i mozga tako da doživimo iste osjećaje prilikom gledanja prirode, obasjanih planina, vode i njenih refleksija. Važan faktor ovdje također je i Sharpov panel velike rezolucije (3840 x 2160 piksela) koji na 60″ velikoj dijagonali omogućuje stvaranje oštre i detaljne slike s mnoštvom informacija.

U zamračenoj prostoriji Sharp je postavio dva zaslona dijagonale 60″ – jedan je bio klasičan LED LCD televizor Full HD rezolucije, a drugi je bio ICC-LED model 4K rezolucije. Prije početka demonstracije je voditelj rekao kako su oba televizora povezana na isti izvor rezolucije 1080i i da se u televizor šalju pod istim uvjetima. Ono što se je odmah vidjelo jest veća svjetlina i probijanje bočno postavljenog osvjetljenja na ICC-LED modelu, što je nagoviještalo da ćemo na tom zaslonu vidjeti sliku veće svjetline, što ovisno o kadrovima može utjecati na realističnost prikaza. Demonstracija je započela prikazom majmuna kako sjedi na jednoj od mnogobrojnih grana velikog drveta koje je prekrilo čitav kadar. Odmah nakon što smo vidjeli prvi kadar jasno je bilo kako ICC-LED model daje daleko kvalitetniju sliku – oštrina je bila veća, kontrast također, a zbog veće svjetline slika je bila realističnija. Ista scena na Full HD modelu je djelovala manje trodimenzionalno i daleko mutnije – čak previše mutno ako nas pitate. Nakon pomnog gledanja dobili smo osjećaj kako je scena na ICC-LED modelu snimana s nižim otvorom blende čime je dobivena veća dubinska oštrina svih elemenata u kadru. Na klasičnom LCD modelu su svi detalji bili daleko mutniji – čak i majmun na sredini ekrana. U idućoj sceni prikazana je ponovno priroda – kućica u šumi s mnogo detalja koji su ponovno odlično izgledali na ICC-LED modelu, dok je običan LED-LCD model pružio značajno mutniju i lošije balansiranu sliku.

sharp-icc-4k-comparison

Ostalih nekoliko scena je ponovno bilo statčne prirode i bez ljudi u njima što jest šteta jer smo baš željeli vidjeti kako tekstura ljudske kože izgleda na ovom modelu. Obasjani ledenih vrhovi planina u pojedinim scenama su djelovali jako realistično, no autor ovih redaka ne može reći kako je ICC tehnologija uspjela probuditi posebne osjećaje – barem ne više od ostalih 4K televizora koji su bili prezentirani na sajmu. Daleko realnija usporedba bi bila da je za usporedbu korišten 4K, a ne Full HD ekran – tada bi se moglo bolje usporediti ICC i non-ICC model i ocijeniti je li ta tehnologija nešto što vrijedi pratiti i željeti da jednog dana stigne u masovnu proizvodnju.

sharp-icc-4k-comparison2

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!