Programi i igreVijestiVodiči

Osvrt: IOP tehnologija sa “HALO” efektom i popratnim artefaktima

b8000-i-c8000

Baš kada smo se obradovali novoj IOP tehnologiji tj. tehnologiji integriranih optičkih ploča koja se koristi kod Edge LED osvijetljenja sa local dimming topologijom, entuzijazam je brzo nestao. Dovoljno je da pogledate sliku iznad koja prikazuje prošlogodišnji Edge LED model, Samsung B8000 (lijevo) i ovogodišnji C8000 model (desno). B8000 ispoljava “Halo” efekat -> osvijetljeni prikaz objekata na crnoj podlozi, dok kontrola pozadinskog osvijetljenja kod C8000 modela kao i da ne postoji, svijetlost se raspršila u svim pravcima.

Posmatranjem uniformnosti sljedečih modela: Samsung C8000, C9000 LG, Infinia serije 8500/9500 te Sony HX9000, dakle modela koji koriste Edge Led sa 2D local dimming kontrolom došli smo do ne tako dobrih vijesti.

Od koga prvo da počnemo zaista nije bitno. Svaki brand koji nije uspio u proizvodnji plasma panela te se bazirao na proizvodnju LCD-ova se iz godine u godinu nalazi pred poteškočama! Moramo reči bez ikakvog razloga. Zašto?

LCD tehnologija je došla do neke zrelosti sa pojavom Sony X4500 i Samsung A786 odnosno A956 serija koje su davale najbolju uniformnost jer su koristile Direct LED poznat još kao i Back LED sa local dimming osvijetljenjem.

Pogledajte samo rezultate testova prije 3 godine Samsung A7XX serije (A786 model) sa Back Light (local dimming) osvijetljenjem.

samy

samsung-a786-2

samsung-a786

Budite uvjereni da ni jedan 2010 model sa Edge LED (local dimming) aka Edge Lit osvijetljenjem neče imati rezultate kao ovaj model od prije 3 godine.

pva-vs-ips-1

Još kada dodamo u svu priču i implementaciju IPS i PVA panela, kupci se mogu samo izgubiti, kao da je sa erom Pioneer Kure završena i era kvalitetnih LCD pozadisnkih osvijetljenja, sa logikom; “što više, što ljepše, što manje kvalitetno”!

Ne vidimo razlog niti momenat kada je tržište zahtijevalo da se LCD-ovi stanje. Proizvodžači su ipak prvenstveno mislili na dizajn i estetiku umjesto na kvalitet slike, te se nove iteracije pozadinskog osvijetljenja pokazuju lošije nego što su bile prije 3 godine. Zaista porazna činjenica.

Zaista ne bismo bili tako sitničavi da ti isti modeli koštaju par stotina eura manje ali kada izdvojite od 1500 do 2500 eura za novi high-end model očekujete da dobijete uz dizajn i “state of the art” sliku.

lg-iop

LG je krenuo sa implementacijom IOP tehnologije (linkove smo naveli na samom početku teksta), te se ovakva implementacija ništa ne razlikuje od one koju primjenjuju Samsung i Sony u svojim Edge LED modelima sa local dimmingom. LG je samo dodao tj preimenovao marketinški naziv tehnologije Edge LED + local dimming u IOP.

Slika Samsung C8000 modela jasno govori o kakvoj se lošoj uniformnosti radi kod tog 3D modela a u nastavku pogledajte kako izgleda implementacija IOP ploča kod LG 8500 modela. Ista se IOP tehnologija implementira i na LE9500 model.

lg-sektori

Televizor slikan pod kutem od 30-ak stupnjeva. Slika jasno pokazuje koliko su optičke ploče naslonjene uz površinski panel gdje dolazi do pojave vertikalnih linija kao da se radi o lošem refresh rate-u.

lg-sektori-2b

Gubljenje kontrasta pod večim kutevima je standardna posljedica ovakvog načina pozadinskog osvijetljenja.

lg-sektori-2b1

Loša uniformnost u kutovima televizora gdje svjetlosni difuzori nisu mogli prenijeti dovoljnu količinu svijetlosti.

lg-sektori-2

Halo efekat je prisutan (bijele ikone na crnoj podlozi u denom kutu) kao i kod Back light modela sa local dimmingom.

Mjerenjem osvjetljenja u udaljenom dijelu ekrana nekoliko centimetara od osvijetljenih objekata, povećanje razine crne je variralo između 50 i 100%!

Izgleda da su se “velikani” uspavali te da kupci svoje povjerenje trebaju usmjereti ka nekim drugim brandovima i modelima.

Sharp LE820 i LE920 seriju čemo također provjeriti i usporediti sa prethodno pomenutim modelima.

Philips serije 9, če ove godine koristiti Back light sa local dimmingom tj. Direct-LED sa 2D Dimming (Local Dimming) tehnologijom te ako baš želite najbolje što LCD-ovi nude onda razmatrajte modele koji koriste isključivo Back light pozadinska osvijetljenja.

Copyright HD Televizija 2010. Sva prava pridržana. Neke slike u vlasništvu tvrtke Sharp .

Tekst i slike nije dopušteno kopirati bez dopuštenja!

Adsense

Povezani tekstovi

23 komentara

 1. Bravo za članak,dobro je upoznati čitatelje sa stvarnim stanjem sadašnje ponude lcd tv-a.Pratim cijelo vrijeme lcd tehnologiju i stvarno se čudim što marketing radi kod prodaje lcd-a,samo led,led,led.,i svi hoče imati led televizor,ali sa poraznim karatkteristikama i vrhunskim tankim dizajnom.Inace sam ljubitelj lcd televizora ponajviše zbog toga jer su plazme trošile više energije i patile od zapecenog ekrana,zadnjih godina najviši napredak su imali upravo plazma televizori.Današnji high end lcd modeli ne vrijede tolike novce,i sjena su starijim modelima što nije logično.

 2. Naravno da nije logično, pogotovo ako se uzme u obzir konkurencija i veliki broj modela na tržištu te napredak plasma tehnologije.

  Največa ironija je što implementacija Direct LED sa local dimmingom košta čak i manje od Edge LED sa local dimmingom ali naravno ne daje tanje modele.

  Dok OLED ekrani ne budu dovoljno komercijalizirani tanje znači lošije i trebamo se veseliti “teškašima” u svakom pogledu.

 3. Ovome jako rastužilo, LCD tehnologija u zadnjih par godina ne samo da stagnira nego se čini da ide unatrag. Mislim da su proizvo?ači dobro odvagali i zaključili da je jako mal postotak onih koji paze na kvalitetu slike i da je više onih koji paze na dizajn ili potrošnju električne energije. Ipak da ne bude sve tako crno se brine Philips čiji bi model 9705 trebao biti treaa njhova generacija LCD Direct LED televizora sa Local Dimmingom, valjda ae sada biti i sa još više LED grupa nego prije i sa time manje uočljiv halo efekt.

 4. znači jedina mana stare tehnike CRT je bila dimenzija,a sve ostalo na njenoj strani,sramot da Plasma+LCD nemogu zajedno srušiti s trona CRT Kralja,ali kralj je mrtav ,živio novi kralj

   1. mislio sam na CRT monitore za računalo,a šta se tiče crt tv-a to što nije prikazivao progresiv i hd rezoluciju nije njegova mana jer nije mu to bilo omogučeno,kao što to crt računalni monitori mogu.
    Inače princip rada samih panela na plasmi i lcd-u nije uopae digitalan nego je analogne prirode,mislim na same panele,znači poluvodiči kod lcd-a i plasma plin kod plasme….inače ljudi zabrijali na tu digitaliju ali ipak na početku i kraju ciklusa stoji analogni signal

    ZNAM da tehnika napreduje ali u slučaju lcd&plasmitv ipak se radi o nečemu drugome,istina je da crt je bolji ali kako nagovoriti ljude da kupuju nove proizvode ako kažeš da staro je bolje od novoga,

  1. neidei tehnika u ovom slučaju nego kapitalizam,potrošačko društvo,jer ako je tako čemu se zamaramo sa recenzijama,čemu uopae razna mirenja nivoa crne, uravnoteženosti boja itd,itd jer ako je to novo toliko superiorno znači kad kupiš izvadiš iz kutije i počmeš koristiti onda vea u startu mora biti u svakom pogledu bolje od starog crt-a kojeg si koristia dotad,

 5. Ko to kaze da su svi CRT imali jednake karakteristike. Prvo imali su manji raspon boja. Radi li su po rec.601 SD specifikaciji a ne rec.709 po kojoj mi kalibriramo plasme i lcd-ove.

  Imali su problem refresh rate-a, zracenja, moarea, nepravilne geometrije, omjer je bio do zadnjih modela samo 4:3, ne mogucnosti prikaza progresivnog pa cak ni ED signala, o HDready da ne govorimo.

  Spajali su se na PC putem s-videa i slicno, znamo na sta je to licilo. Bili su ograničeni do 32″ dijagonale. O težini nema potrebe govoriti.

  Sada, kada postoje ure?aji koji mogu:
  -Biti duplo veči po dijagonali
  -Lakši
  -Tanji
  -Sa mogučnosti prikaza 480p/576p/720p/1080i/1080p rezolucija
  -Sa mogučnosti pravilne rekonstrukcije SD interlaced materijala (480i/576i)
  -Sa pravilnom geometrijom
  -Sa prikazom 16:9, 21:9 itd
  -Sa mogučnosti spajanja sa PC-em digitalnim vezama uz prenos slike i zvuka
  -Manjom potrošnjom
  itd

  Neko pominje prednosti CRT-a?

  Ko god smatra da je vrijedan neka ga kupi, koliko znam još ih ima dobavljivih ali to nije domena ovog portala i HD tehnologija.

 6. Tako cemo za 10g pljuvati po LCD-u i Plzmi kada dodje neka dosta bolja tehnologija, samo kazem da je dobar CRT u svoje vrijeme imao odlicnu sliku.

 7. treba reai da se sa razvojem crt tehnologije stalo još prije desetak godina. Uščuvani primjerci stari desetak godina bez problema razbijaju najnovije plasme kad se radi o oštrini i svijetlini slike te lcd kad se radi o prikazu crne i ostalih boja. Priča se o dječijim bolestima tipa moire ili geometrija kao da su plasme sve perfektne lišene burn in-a i fosfornih tragova ili lcd-i sa hrpetinom svojih problema da ne nabrajam.
  Nemam ja ništa protiv plasmi i lcd-a imaju svojih prednosti dakako ali žalostan sam što u duaanima uz njih na policama nema i novih modela crt televizora neki sony maxi trinitron ili philips pixel +10
  mislim da bi takva alternativa još uvjek bila dobrodošla

 8. Imam doma novog sony-ja lcd i crt star 10 godina i slika na crt-u je bolja i točka. Badava mi možemo nabrajati sad ovo ili ono

 9. ne uspore?ujemi hd i sd jer su to kruške i jabuke. Za neki hd prikaz za usporedbu se može koristiti samo crt monitor-kojeg ja tako?er imam doma i naravno u igrama i filmovima slika je bolja nego na 23ex500 sony-u. Jedino što nije veaa

 10. Adi, kao sto si i sam rekao u svoje vrijeme je imao super sliku….

  kod mene je x20 42 inca….. slika je boli glava (o digitalnom prijemu da ne govorim)… prije toga imao sony trinitron 71 cm, sada kod staraca….

 11. I kod mene su dva LCd Tv-a, i dva monitora u kuci, ali kada se sjetim dana sa sony trinitronom koja mi je uzivancija bila pogledati film, danas ne uzivam ni 10% a jos sve skoro gledam HD sa 5.1 ili 7.1 zvukom.
  Nekad smo kupovali televizore svakih 10-15g a danas poludimo ako nismo nesto promjenili 6mj. otisli smo skroz u k……

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!