Vijesti

Integrirane optičke ploče (IOP) – nova metoda za lokalno zatamnjivanje Edge-LED LCD-ova

9500

Tisuću dvjesto fotodioda smještenih sa Edge LED pozadinskim osvijetljenjem, raspodijeljene u 240 grupa po 5, stvaraju šahovsko polje od 24×10 polja. Pa što će novi sustav pozadinskog osvjetljenja LG-u?

Pomoću Integrirane optičke ploče (Integrated Optical Plate) će se implementirati kontrola osvijetljenja na Edge LED modelima sličnog Local Dimming pozadinskom osvijetljenju. Prvi brandovi koji će se pohvaliti sa IOP osvijetljenjem su LG i Sony.

Radi se o kombinaciji topologije Edge LED-s konceptom rasvjete Local dimming-a (lokalnog zatamnivanja) pozadinskog osvijetljenja za stvaranje hibridnih uređaja koji mogu osigurati točke kontrole svijetlosti, kao što su Direct LED uređaji pomoću LED-Edge LED-ova!

iop

Ovaj hibridni tip osvijetljenja će se primjenjivati na 55″ modelima.

To znači da će s obzirom na 16:9 omjer, dijagonale panela 139,7 cm (55″ x 2,54cm) i stranama 121,6 x 68,4 topologija donijeti 240 pločice raspoređene u 24×10 polja.

Ako analiziramo ovaj tip topologije, čisto matematički, doći ćemo do zanimljivih rezultata.

24×10 naravno ne slijedi omjer 16:9, što znači da će umjesto 1,77 omjera, dimenzija svakog polja biti 2,4.

Postavljanjem 240 polja u 55-inčni zaslon, možemo zaključiti da će svaki čip imati dimenzije od 5×6,8 cm, rezultat dobiven dijeljenjem širine 121,6cm sa 24 i visine od 68,4cm sa 10, respektivno.
Ovo je razlog zbog kojeg će vertikalna os imati praznine, taj praznina znači da će da visina wafera biti manja 5cm nego što bi se dalo zaključiti na prvi pogled.

lg_55le85002

Do sada smo zaključili da će 55″ modeli tipa 8500 ili 9500, imati 240 pločica sa 24×10 rasporedom čija veličina je oko 5×5 cm, 5×4 možda.

Svako polje će sadržavati 5 fotodioda i dva komponenta elementa.

U prvoj fazi ove odredbe i pružaju se jamstva za zadovoljavajuću izvedbu kontrole osvijetljenja horizontalne osi no u isto vrijeme pokazuje se zaostajanje u vertikalnom osvijetljenju, jer “gustoća” fotodioda nije ovom topologijom jednaka.

8500-i-9500

Međutim, ovdje difuzne diode preuzimaju dalju distribuciju svijetlosti koje su dali odlične rezultate u jednostavnom osvijetljenju Edge LED modela, tako da će se svijetlost distribuirati ravnomjerno na površini od 55 inča.

Ovim načinom osvijetljenja bi se čak i mogao izbječi “Halo” efekat, poznata anomalija slike koja se pojavljuje na crnim površinama poznata iz Full LED modela sa Local dimmingom.

sony-hx9001

Jasno je u svakom slučaju da će uređaji sa IOP tehnologijom dati puno bolje i preciznije osvijetljenje od običnih Edge-LED modela, koji nemaju kontrolu svjetline.

Međutim da li će ova vrsta osvijetljenja dati bolje rezultate u svakodnevnom gledanju i real-time testovima od Full-LED Local dimming osvijetljenja ostaje da se vidi.

Prvi modeli koji će imati ovo hibridno IOP osvijetljenje su LG Infina 8500 te 9500 serije i Sony HX900.

Adsense

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!