4K Ultra HDCES - Las VegasHDRSajmovi elektronikeVijesti

Panasonic najavio prvi UHD Blu-ray reproduktor s podrškom za Dolby Vision i HDR10+

panasonic-ub820

Čekanje se isplatilo – Panasonic je uoči CES-a u Las Vegasu najavio svoj prvi Ultra HD Blu-ray reproduktor koji će podržavati Dolby Vision i HDR10+ dinamične HDR formate. Uz DP-UB820/UB824, Panasonic će lansirati i povoljnije DP-UB420/424 (HDR10+, bez Dolby Visiona) i DP-UB330/320 (samo HDR10) modele.

Panasonicovi uređaji do sad nisu podržavali Dolby Vision, a zbog činjenice da se je na IFA 2017 sajmu kompanija priklonila konkurentnom royalty-free HDR10+ formatu, sumnjali smo da će ikad implementirati Dolbyjev format. No kompanija je zbog molbi korisnika ipak odlučila dodati Dolby Vision podršku, iako za sad samo na jedan model UHD BD reproduktora. Panasonicovi novi televizori, barem ako možemo suditi prema predstavljenim FZ950 i FZ800 modelima, podržavaju samo HDR10+ format.

Ova vijest ujedno znači da je HDR10+ dodan u UHD Blu-ray specifikaciju, što do sad nije bio slučaj (HDR10 je bio obavezni, a Dolby Vision optionalni format). Službenu objavu Blu-ray Disc udruženja očekujemo tijekom CES-a.

Za nas ovo je odlična vijest (koliko točno odlična budemo vidjeli kad cijena bude objavljena) jer za potrebe testiranja tražimo uređaj koji – idealno – podržava sve HDR formate. Nekako sumnjamo da će Samsung lansirati nove UHD BD reproduktore s podrškom za Dolby Vision, tako da ćemo vrlo vjerojatno nabaviti Panasonicov model čim se pojavi na tržištu.

Does it come in black? Naravno – modeli oznake *20 su crne boje, a srebrni *24.

Izvor: FlatPanelsHD

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

7 komentara

  1. Darko, ovaj zadnji dio teksta “Za nas ovo je odlična vijest …” mi baš nije jasan, pa Oppo 203 već podržava HDR10 i Dolby vision …

    1. Mislio je na HDR10+ koji je neka vrsta kopije dolby-a, kokuzi skontali kako da ne placaju licencu nego izmislili svoju verziju isto kao sa dts-om, pola tv-a, a nijedan panasonic ne podrzava dts zvuk jer bi boze moj morali da plate licencu, ciganska posla, a za to vrijeme kupce deru ko budale.

      1. Ma samo izvode sa ovim HDR 10+ cista kopija dolby visiona, dolby je malo prevelika organizacija da bi ih neko ugrozio tako lako.
        Mada da budem iskren probavao sam neke klipove HDR i Dolby Vision nisam bas neke razlike vidio, barem ne nesto vrijedno pomena

      2. Da,, primijetio sam i sam kad sam pažljivije pročitao :( Nadam se da će i oni tj Oppo napraviti upgrade. Oppo jest skuplji dosta, ali u odnosu i na ub900 kvaliteta izrade, posebno pogonski mehanizam je neusporediva. No to većinu i ne zanima, kao što mene ne brinu polugodišnji dodaci standarda koji “kao” izuzetno mijenjaju kvalitetu slike. Sam 4k bluray mi je više nego dobar, ali izbor je očajan, a od raznih streaminga mi je mi je upscaliran običan bluray bar jednako kvalitetan, najčešće. Ionako su uglavnom razlike na razini sitnih detalja, koje u dinamičnom filmu sa brzim promjenama kadrova čak ni ne primijetim. A njihov marketing i usporedba slika koje se jako dobro vide i na 8bitnom starijem PC monitoru, pa još slikane foto aparatom koji ni nije HDR, su stvarno za određenu kategoriju kupaca i najobičniji brainwashing, bar za mene… Ovaj novi UB8xx bi me zanimao samo ako ima bolji procesor i kvalitetniji upscaling DVDa, jer mi se čini da je upscaling UB900 na razini starog Oppo 103, ili sam većć počeo gubiti vid. Dodatno, kako mi je UB900 otpojen, nisam siguran da se na njemu isto jednostavno može mijenjati izlazna rezolucija kao na Oppu, za usporedbu upscalinga playera ili televizora.

  2. Znam da je ovdje riječ o Panasonic UHD Blu-ray reproduktoru,ali tužno je i žalosno da jedan takav veliki brand koji stvarno radi kvalitetne televizije,nema podršku za DTS zvuk,a glavno da su im cijene nabrijane do bola.

  3. Nevezano za temu, zanima me sta ovi pojedini uhd playeri mogu da vrte sa usb-a
    Ja sam se iznenadio LG UDP 970 vrti sve zivo, 4k, HDR, DTS-MA, DTS-X ali nece da ocita film koji ima Atmos zvuk, nevjerovatno koliko je dts-x fleksibilni, cak na tv-u koj ga ne podrzava dobijes obicni stereo, ili dts, dok kod atmosa mrtvu tisinu, bas me interesuje sta ovi drugi podrzavauju, znam da sony ne podrzava skoro nista, sto me necudi jer su uvijek bili po tom pitanju skrti.
    Ako se nekome negadi neka nekad proba koji format.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!