Audio-video uređaji

LG 47LH503D – prvi 3D televizor koji je testirao Digital Versus

lg47lh503d-demo

U pariški labos portala Digital Versus (lesnumeriques.com) je stigao prototipni model 47-inčnog fullHD 3D televizora iz LG-a. Model koji na kraju svoje oznake nosi “3D”, LG 47LH503D, pružio je solidan 3D efekt koji je vidljiv upotrebom pasivnih 3D naočala, a pomoću kojih se ostvaraju stereoskopski prikaz. LG planira finalnu verziju ponuditi profesionalnim korisnicima za upotrebu u trgovinama, restoranima i kongresnim dvoranama.

3D efekt na ovom modelu postiže se korištenjem pasivnih naočala, a kod kojih se svaka druga linija slike šalje pojedinom oku, tako da televizor svaku od njih drugačije polarizira. Svako od stakla posjeduje drugačije riješenu polarizaciju kako bi se ispravno moglo vidjeti pola od ukupnog broja linija.

Upotreba pasivnih naočala znači njihovu manju masu i povoljniju cijenu, a također za svoj rad ne zahtijevaju baterije ili ikakvo sklopovolje. Druga je prednost to što sustav odlično radi sa standardnim Blu-ray reproduktorima. Digital Versus je test proveo korištenjem PS3 konzole bez primjene trenutno javno nedostupnog firmware-a verzije 3.2, a koja službeno donosi 3D podršku.

lg47lh503d-demo-front

Ipak, zbog tehničkog ograničenja sustava, rezolucija svakog 3D okvira je četiri puta niže nego u slučaju aktivog sustava, a LG se nada udvostručiti tu vrijednost. Radi toga je odmah jasno gledatelju da pasivni 3D kvalitetom podsjeća na SD video, dok je aktivni 3D pune HD razlučivosti.Što se kvalitete slike tiče, ona je u Cinema modu neutralna i prirodna, te je na razini 2D televizora ovog proizvođača. Crna boja je ipak prilično svjetla, što potvrđuje prilično loš rezultat od 0.25 cd/m². Kutevi gledanja također nisu očarali, a svjetle scene se vide mnogo bolje iz kuta nego one 3D. Boje pomalo naginju na plavu, no unatoč tome 47LH503D je proizveo solidan rezultat od deltaE vrijednosti 2.8.

Ugrađeni Trumotion 200 Hz izglađuje brze kretnje uz minimalno generiranje artekataka pokraj objekata u pokretu. Ghosting je vrlo slabo primjetan na vodoravnim linijama. Skaliranje SD materijala je prilično loše odrađeno uz prilično mutan rezultat.

Kao prednosti ovog prototipa navodi se odlična trodimenzionalna slika, lagane i udobne naočale, kao i dobro implementiran Trumotion 200 Hz sustav.

Kao nedostaci navodi se nedovoljna rezolucija 3D slike, uski kutevi gledanja i slaba reprodukcija crne boje.

Unatoč svemu, na 47LH503D prototipu 3D TV-a trodimenzionalnost je vrlo dobra i djeluje prirodno, no rezolucija nije dovoljno visoka za HD standarde.

3D definitivno dolazi i ovo je samo jedna od mnogi recenzija 3D televizora koje nam dolaze ove godine. Nadamo se da će i HD Televizija imati prilike uživo se uvjeriti u mogućnosti koje nude 3D televizori vrlo skoro!

Cijelu recenziju na engleskom jeziku možete pročitati ovdje.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!