Vijesti

PS3 slim – osvrt i usporedba performansi sa starim modelom

ps3-slim

Što dobijete kada PS3 konzolu pošaljete na mršavljenje? PS3 Slim! Ovaj g33k vic možda i nije nešto, no činjenica da je milijun novih konzola prodano u prva tri tjedna unatoč tome što je originalni PS3 već nekoliko godina na tržištu dovoljan je pokazatelj uspjeha i sve veće popularnosti na globalnoj razini. Pitanje za novu konzolu ima mnogo, a neki dan najavljena vijest o PS3 slim izvedbi s tvrdim diskom od čak 250 GB dodatno je pobudila interese, tako da ćemo u ovom članku reći nešto o novostima i mogućnostima Slim izdanja.

PS3 je konačno sa izlaskom nove 120GB “Slim” verzije postao pristupačnija gaming HD konzola. PS3 slim je sada za 34% tanji, 36% lakši, te konzumira 34% manje električne energije. Slim verzija nije više u piano crnom finišu, već posjeduje mat površinu koja je mnogo zahvalnija za otiske prstiju i prašinu. Neki će pohvaliti ovaj novi look, no jedno je sigurno – ne izgleda toliko atraktivno kao standardna verzija (po internetu se danas naziva PS3 Phat (izvedenica od eng. fat – debeo).

ps3comp-slim-phat

O samoj konzoli se nema mnogo toga novoga za reći osim da se utor za tvrdi disk sada nalazi na prednjoj strani i puno ga je lakše zamijeniti ako vam 120GB, odnosno 250 GB prostora nije dovoljno. Sa stražnje strane je nestao glavni prekidač, a površina osjetljiva na dodir za izbacivanje medija, kao i paljenje/gašenje je zamijenjena fizičkim tipkama.

Maksimalni kapacitet tvrdog diska koji se isporučivao uz stari PS3 iznosio je 80 GB, a Slim varijanta unatoč manjim dimenzijama dostupna je u varijanti od 120 GB, te od studenog u izdanju dvostruko većeg kapaciteta – 250 GB. Premda će ponuditi disk dvostruko većeg kapaciteta, najavljena cijena neće biti dvostruko veća, premda točne informacije možemo imati tek kada konzola bude dostupna kod nas. S obzirom na popularnost PlayStation Network-a i više od 600 milijuna skinutih primjeraka diljem svijeta (Hrvatska još nije na listi), te sve većem broju naslova, jasna je bila odluka da se ponude varijante s većim diskovnim sustavom.

Manje dimenzije PS3 Slim možete zahvaliti i novijem procesu izrade, a koji je sada baziran na 45 nm procesu izrade, za razliku od 65 nm kod starog modela. Manji nanometarski proces bi trebao osigurati i manje zagrijavanje procesora.

Podrška za PS2 igre? Kao i kod recentnijih modela PS3 konzole, tako i Slim nije kompatibilan s naslovima za PS2, premda igre za PS1 rade (bilo na CD mediju ili preuzimanjem s PlayStation Store-a).

Podrška za neke nove medije? Kao i originalni PS3, tako i PS3 slim podržava Blu-ray, DVD i CD medije. Dakle, ovdje nema promjena.

Podrška za MKV kontejner? Ne.

Podržava li sve potrebne dekodere za HD sliku i zvuk: Da, PS3 Slim ponovno preko HDMI izlaza možete poslati full HD sliku 1080p i audio sa ili bez internog dekodiranja (Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio).

Što se dobiva u pakiranju? Tek osnovno: uz konzolu pronaći ćete Dual Shock 3 kontroler, USB kabel (za punjenje kontrolera, klasični USB na USB mini), AC napajanje i kompozitni AV kabel. Ovisno o verziji možete se u pakiranju pronaći i pokoja igra.

ps3-slim-250-gb-box

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

  1. Dobra tematika i tekst ;)

    Cudno je sto nisu omogucili bitstreaming (bit per bit) sa nekim firmwareom na staroj konzoli.
    Istina da se dekodiranje DTS-HD Mastera i Dolby TrueHD-a vrsi interno i na staroj konzoli ali se izbacuje prkeo hdmi-a kao lpcm. Oni sa novijim AV receiverima mogu bez problema opet lpcm konvertirati u DTS-HD Mastera i Dolby TrueHD.

    Takodjer vrijeme je bilo da se stavi podrska preko firmware-a za mkv. jasno je da do danas Sony niej zelio uskakati podrskom za mkv zbog prodaje originalnih Blu-ray naslova ali puno je vec konkuretnih modela na trzistu pocevsi od WD HDTV pa do LG BD390 playera koji imaju mkv podrsku.

    Izostanak istog na PS3 nikako nije dobar potez.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!