Blu-ray izdanjaDVD i Blu-ray recenzijeFilmovi

Recenzija [Blu-ray]: Neobična priča o Benjaminu Buttonu (2 diska)

Kvaliteta slike
5-star

Napokon dolazimo do onog najvažnijeg: kvalitete slike i zvuka. Benjamin Button BD izdanje na dva diska možemo odmah nazvati referentnim primjerkom iz razloga što nudi punu HD rezoluciju filma (1920x1080p), te zvučnu traku bez gubitaka (Dolby TrueHD, samo engleski), a kao šlag na torti tu je drugi disk na kojem se nalazi više od tri sata dodatnih sadržaja također u HD rezoluciji! Ovdje odmah moramo uputiti kritiku izdavaču koji je na pakiranju naveo kako su dodatni sadržaji u 480i ili 480p rezoluciji, što nije točno jer je baš sve u HD-u!

Sukladno ovim tehničkim preduvjetima, kvaliteta slike samog filma je izvrsna i pravi užitak za gledati. Već prva scena u kojoj od stotine padajućih gumbiju nastaje logotip izdavačke kuće nagovješta kvalitetu koju možemo očekivati dalje u filmu.

benjamin-button-intro

Slika je oštra, izuzetno bogata detaljima, a vizualni efekti, kojih je pregršt u filmu (premda se to na prvi pogled teško može pomisliti), vrlo transparentno izvedeni tako da se između stvarnih i virtualnih snimaka ne može vidjeti razlika, barem ne dok ne pogledate drugi disk i otkrijete kako je izveden. BD filmovima se zna prigovarati da znaju imati zrnatu sliku i prisutan šum, što ovdje ne možemo reći da smo vidjeli, premda je važno i kako imate podešen vaš HDTV i na koji ste stupanj postavili oštrinu.

benjamin-button-outdoor

Pomalo zagasite boje koje prevladavaju u filmu vrlo su vjerno prenesene na ovo izdanje, a ono malo scena koje su izvedene po sunčanom vremenu lako oduzimaju dah. Dobar primjer je jedrenje na koje Benjamin Button odlazi u svojim “najboljim godinama” (1:59:00).

brad-pitt-blu-ray

Ništa manje nas nisu oduševili krupni planovi glumaca, crte njihovih lica su jasne, svaka vlas kose ima svoju putanju, a količina detalja na kostimima je takva da možete raspoznati baš svaki detalj. Cate Blanchett još nismo vidjeli ovako vjerno prenesenu na film, barem dok se ne pojavi BD izdanje Gospodara Prstenova. Uistinu veličanstveno!

cate-blanchet-blu-ray

Kvaliteta zvuka

5-star

Dolby TrueHD kao format bez gubitaka u vašu sobu donosi zvuk studijske kvalitete i ako je dobro odrađen zvučati će apsolutno nevjerojatno. Radnja Benjamina Buttona se dobrim dijelom odvija u interijerima kuće iz 20-ih godina 20. stoljeća, u bolničkoj sobi i u hotelima, stoga je važno obratiti pozornost na zvučnu scenu i prostornost u tim prostorima, te kako će se glasovi glavnih likova i osoba u pozadini ispreplitati u 5.1 zvučnoj sceni. S obzirom na specifičnost filma, gotovo sav dijalog je sniman naknadno u studiju, te nakon toga sinkroniziran s pokretima usana glumaca, radi čega je bilo zanimljivo provjeriti koliko dobro je prostornost i realističnost napravljena na završenom proizvodu.

Premda surround efekte čujemo u jednom ili dva trenutka (bitka s podmornicom i slavlje na početku filma), ono što čujemo iz centralnog zvučnika je uistinu majstorski odrađeno, bez ikakvih grešaka i krivih odnosa glasnoće. Dijalog je jasan i ono što je važno, gotovo bez greške prati radnju na ekranu. Glazba u filmu je namjerno stavljena u drugi plan, no kada je odlučeno istaknuti je, ista nije prenametljiva i glasna u tolikoj mjeri da je potrebno smanjivati glasnoću, što je slučaj s nekim izdanjima o kojima ćemo govoriti uskoro.

Titlovi i broj poglavlja

3-star

Prijevod je zadovoljavajuće odrađen i na njega nemamo prigovora. Na drugom disk se nalazi samo engleski titl, što je šteta s obzirom na opsežnost sadržaja. 36 poglavlja dobro je podijelilo film i do željene scene možete doći vrlo lako…

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

8 komentara

  1. Bilo bi dobro da se ocjene kvalitete slike i zvuka daju svaka zasebno a ne zbirno. Isto tako bilo bi dobro da se navede sistem na kojem je film gledan .Jako je malo filmova čija slika i zvuk zavrije?uju pet zvijezdica tako da bi bilo realnije davati ocjenu zasebno za svaku od navedenih kategorija

  2. Pozdrav Movie i hvala na komentaru! Što se ocjenjivanja slike i zvuka tiče, to se apsolutno slažem i po objavi sam prvo pomislio na to jel trebalo odvojiti, a to sam sada i učinio i imate pravo, bolje izgleda.

    Tekst je ažuriran podatkom o reproduktoru na kojem je gledan film zato što se radi o sponzoriranom ure?aju, dok ostatak neaemo objaviti jer želimo umanjiti besplatno reklamiranje. Naravno, u planu je prikazivati kompletnu konfiguraciju čim dogovorimo do kraja suradnje…

  3. e , sada mi se više svi?a recenzija. Upravo bi ovako trebala izgledati. Inače volim pogledati recenzije na stranici http://www.dvdtown.com/ Meni vrlo simpatična i rado posječivana stranica na kojoj dobijem sve informacije koje me interesiraju. Baci pogled…..

  4. THX na linku, našao sam par ideja za iduae recenzije… Bluray.com mi isto ima dobre osvrte, a i slike imaju u odličnoj kvaliteti (što i mi planiramo čim se nabavi BD-ROM)…

  5. Ako ti se da malo usporedi naša izdanja sa američkim. Recimo Dark Knight izašao kod nas nema BD live, američki ima, kod nas je jednostruko izdanje Body of lies, u am dvostruko…Samo naprijed s recenzijama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!