Home » Vijesti » High Definition 5.1/7.1 DTS-HD i Dolby TrueHD zvuk

High Definition 5.1/7.1 DTS-HD i Dolby TrueHD zvuk

soundwave

Mnogi na sam spomen izraza Home Theater (kućno kino) pomisle kako je tu uključen i kakav DVD reproduktor. Međutim, to ne mora biti pravilo. Stručno, taj je termin rezerviran za “HT in the box”, a ne za sam HT kada su u pitanju zvučnici. Pošto smo već pisali o HD televiziji, usporedbi 1080p i 720p formata, AV receiverima, HD satelitskim receiverima, jasno je da ugođaj pravog Home Theatra ne može dati samo jedna komponenta zapakirana sa zvučnicima, već da je to spoj svih gore nabrojanih komponenti.

Ono što je indikativno je veliki broj raspoloživih zvučnih sistema i standalone zvučnika koji se mogu naći u prodaji. To možda i nije slučaj kod nas u BiH, ali globalno izbor je i više nego velik.

Hrvatska, s druge strane, ima jako veliki broj tvrtki poput Ronis-a koji nudi veliki izbor zvučnika i zvučnih sistema. Naravno da će vam za 5.1 zvuk trebati 5.1 konfiguracija zvučnika, odnosno za 7.1 (LPCM, DTS-HD i Dolby TrueHD) također odgovarajuća konfiguracija.

5.1

Prikaz 5.1 postavke zvučnika

Današnji trend je HD zvuk, baš kao i 1080p video sadržaj i shodno tome Full HD televizori, pa ćemo se osvrnuti na same HD algoritme iako smo dotakli tu temu kod AV receivera.

Do pojave HD-a u vizualnom i zvučnom obliku, na tržištu je dominirao DVD sa 480p rezolucijom i naravno Dolby Digital i Digital Theatre System algoritmima (u daljem tekstu DD, i DTS).

DTS-HD

Cijeli članak >>

Na sljedećem linku imate popis zvučnih algoritama korištenih na Blu-ray izdanjima za pojedine filmove:
http://price-adjustment.com/BLURAY-audio

©HD Televizija 2009. Sva prava pridržana.

About HD Televizija tim

7 komentara

  1. Odličan članak! Osobno do zvuka jako puno držim i važna mi je komponenta pri gledanju filmova. Ono što me zanima jest što ae iduae smisliti sada kada nude zvuk bez gubitaka na diskovima, praktički dobivamo ono čime raspolažu tonski studiji…

  2. Znam da je Pioneer izbacio SOUNDabout(R) Lossless(TM) codec za audiofile dok drugi rade na dodavanju vise kanala cak i do 22 sa lossless zvukom.
    Kasnije kad se kapacitet blu-ray diskova poveca, bude 50 ili 100GB stavljat ce LPCM jer ce imati mjesta za njega pri maksimalnom bitrate-u.

  3. ..pa i sada imaš neke filmove koji su transferirani na DL blu ray medij od 50 GB. Ispočetka su svi sonyevi blu ray filmovi dolazili s PCM zvukom. No kako je marketning promovirao u zvijezdu DTS HD master audio priča se okreae u njegovu korist. Korisnici jednostavno žele filmove s DTS HD master audio zvukom jer su čitali i kruži fama da je to trenutno najdominantniji i najbolji zvuk koji doalzi na blu ray mediu…

  4. Naravno, ali ti filmovi su i najskuplji, obicni blu-ray od 25GB nije mainstream jos uvijek a 50GB/100GB DL ce se nacekati.

  5. Dakle u praksi izme?u LPCM, TrueHD-a i DTS HD Master Audia nema apsolutno nikakve razlike jer su svi bez gubitaka… DTS se još na DVD-u pokazao (kako za koga) bolji od DD-a pa se tradicija nastavlja i na BD–u. PCM nekako ne zvuči tak fancy :P

  6. Jos ono linear kad dodas na pocetak :)

  7. Pa ne znam baš da filmovi na DL blu ray mediju dojdu više od onih na SL blu ray mediju. Dapače , cijene su im potpuno iste. Imaš dosta primjera filmova na DL blu ray mediju, Recimo , International , Taken , Wrestler , Robin Hood , Barman , Underworld 3 , X men , Sin City , Reader , Milk , Australia , Bolt , Matrix i tako u nedogled .. a svima je cijena potpuno ista … Kod nas su recimo svi filmovi continentala 199 kn i ne prave razliku u cijeni bez obzira na transfer. Vani isto tako. Svi filmovi variraju u razlici od dvije funte. Razlika u cijeni je zbog kompanije i naslova a ne transfera …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

LG najavio nove soundbar zvučnike s Dolby Atmos, DTS:X i Google Assistant podrškom

LG Electronics će na CES-u u Las Vegasu predstaviti nove modele soundbar zvučnika za 2020. ...

history-cinema-audio

Evolucija zvuka u kino dvoranama

Odličan teaser video koji jasno i glasno prikazuje evoluciju višekanalnog zvuka u kino dvoranama pronašli ...