Digitalna televizijaDigitalna televizija u Hrvatskoj

Pitamo Vas: Jeste li dobili kupone za kupnju DVB-T prijamnika?

kupon1a

Punih devet mjeseci prošlo je otkako su se na našoj nacionalnoj televiziji počele prikazivati reklame Vlade Republike Hrvatske vezane uz prijelaz na digitalni signal emitiranja zemaljskog programa, te potrebnih izmjena koje će gledatelji morati obaviti u kućnoj infrastrukturi kako bi mogli pratiti takav signal. Kako smo objavili u srpnju prošle godine, kuponi su od rujna 2008. trebali početi pristizati na adrese pretplatnika, no iz nepoznatih razloga slanje istih je zaustavljeno, a najavljeni popust od 135 kn se smanjio za čak 60 kuna i kuponi koji se od ovog mjeseca napokon šalju daju popust od tek 75 kuna. Tako će se za najpovoljniji DVB-T prijamnik trebati izdvojiti minimalno 100 kuna + kupon, što je razmjerno mnogo za neka domaćinstva, a posebice umirovljenike koji ne razumiju zašto moraju plaćati nešto dodatno kada već imaju sliku koja ih zadovoljava.

[poll id=”18″]

Kako je navedeno na kuponu, popust možete iskoristiti za kupnju bilo prijamnika digitalnog signala (poput Quadro DT-802 modela) ili televizora koji ima ugrađen DVB-T prijamnik. Uz kupon i popratni letak s navedenom ponudom Hrvatske Pošta za kupnju dva prijamnika, a radi se o modelima Vivax Imago DVB-T 120 (100kn + bon) i NB 4001T (150kn + bon). Oba modela posjeduju MPEG-2 dekoder što znači da s njime možete pratiti HRT 1, 2, RTL i Novu TV u digitalnoj tehnici u područjima koja su pokrivena digitalnim signalom.

digitalne-regije

vremenski-slijed-an-dig

Strategija digitalne televizije Vlade RH, citat:
Uvođenje televizije visoke kakvoće (HDTV) započet će najprije na radijskim frekvencijama koje su raspoložive na lokalnoj razini, osobito u gradskim, gusto naseljenim područjima, prema modelu “digitalnih otoka”, a zatim će se, u skladu s tehničkim mogućnostima i potrebama, širiti i na druga područja Republike Hrvatske.

Važno je navesti kako popust vrijedi za kupovinu jednog prijamnika, što znači da će vlasnici više TV prijamnika morati platiti punu cijenu za ostale prijemnike ukoliko se odluče sve televizore učiniti “sposobnim za prijem digitalnog signala”.

Rok za prijelaz cijele zemlje na digitalni signal jest 1.1.2011., a kako cijela zemlja još nije kvalitetno pokrivena takvim signalom naša je preporuka pričekati:

 1. da se vaša lokacija prekrije kvalitetno digitalnim signalom (drugim riječima, da se ne nalazite na rubu dosega signala već da odašiljači budu dovoljno blizu gusto postavljeni za kvalitetan prijem), te
 2. veći broj digitalnih prijamnika da bude ponuđen na našem tržištu, te da isti podržavaju i MPEG-4 dekodiranje s obzirom da će isti biti potrebno za gledanje HD digitalnog programa u budućnosti, kako je navedeno u dokumentu Vlade Republike Hrvatske vezanom u strategiju prelaska na digitalni signal.
  Citat: “Norma H.264/AVC (MPEG-4) predstavlja format kodiranja digitalnog televizijskog signala u skladu s ITU-T preporukom H.264 (norma ISO/IEC 14496-10:2005), koji će se u Republici Hrvatskoj upotrebljavati za televiziju visoke kakvoće (HDTV) i “Pay-TV” emitiranje televizijskih programa, zbog čega se mreža televizijskih odašiljača i kapacitet multipleksa moraju planirati na način da zadovolje visoku kakvoću televizijskog signala (slike i zvuka). ” Dovršetak priprema i planiranja novih multipleksa uz primjenu norme MPEG-4 na državnoj razini je planiran do 31. prosinca 2010. godine.
  Testni HRT-ov HD program se već duže vrijeme emitira u MPEG-4 sustavu i ukoliko posjedujete običan DVB-T prijamnik, čuti ćete samo zvuk. Ukoliko se nalazite u relativno blizu slovenske granice primjetiti ćete kako se njihov program čak i standardne kvalitete emitira u MPEG-4 formatu, a takva se praksa može vidjeti i u ostalim europskim zemljama.

Više slika kupona možete pronaći na SATbiz forumu.

Download PDF dokumenta Vlade Republike Hrvatske

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

14 komentara

 1. Dobro , kakva je to anketa ? Stisnem NE jer nisam dobio ništa i ne iza?e statistički podatak za tu opciju. Samo Da i iskoristio i Da ali još ga nisam iskoristio ?

 2. Interesantno, 69% nije još dobilo kupon, a prema planu digitalnih regija od iduaeg mjeseca se gasi signal u njih tri, a od kolovoza u još jednoj…

 3. A da li se mogu spojit dva i više TV ure?aja na jedan prijamnik ili je potrebno za svakog kupiti zasebni prijamnik?? Dakako u ponudi su ovaj VIVAX IMAGO DVB-T 120 i NB 4001T…

 4. Moras imati onoliko prijamnika koliko imas televizora, a postoji mogucnost da sve spojis na jedan prijemnik ali ce ti onda na svakom tv-u biti isti kanal jer ces morati prebacivati na tom prijamniku programe.. ili nemoras kupiti niti jedan ako ti tv ima ugraden prijemnik u sebi..

 5. Pozz, moze li mi netko objasniti koja je razlika izme?u dva navedena prijemnika i koji je bolji za kupiti (zasto)? Hvala.

  1. Poštovani, koliko mi je poznato bonovi su se isključivo slali poštom pretplatnicima. Najbolje da kontaktirate pozivni centar Vlade RH na besplatni info telefon 0800 11 2011 pa ae vam oni pružiti konkretnije informacije. Sretno!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!