Digitalna televizijaDigitalna televizija u HrvatskojRecenzijeVijesti

Poznat datum prelaska Hrvatske na digitalni signal

dvb-t

Hrvatska će od 1.1.2011 godine završiti sa analognim emitiranjem televizijskih signala zemaljskim putem i u potpunosti prijeći na isključivo digitalno emitiranje zemaljskih signala. Vlada Republike Hrvatske usvojila je na današnjoj sjednici Strategiju prelaska s analognog na digitalno zemaljsko emitiranje televizijskih programa. Riječ je o dokumentu usmjerenom na realizaciju jednog od ciljeva Programa Vlade za mandatno razdoblje od 2008 do 2011 godine te strateški važnom dokumentu koji nudi smjernice za budući razvoj digitalne televizije u Hrvatskoj.

za prijem digitalne zemaljske televizije potreban je ili digitalni prijamnik (set top box) ili neki drugi uređaj kompatibilan sa DVB-T standardnom (kao što su noviji televizori koji imaju digitalne tunere ili PCI DVB-T tv kartice). Svaki će televizijski pretplatnik u sljedećim mjesecima dobiti kupon putem kojega će moći ostvariti pravo na financijsku potporu Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 135 kuna pri kupnji digitalnog prijamnika. Zanimljivo je da se za (uspješni) projekt Digitalna Istra pretplatnicima dijelio kupon u vrijednosti od 200 kuna.

Spomenimo i to da se u spomenutoj prezentaciji jasno vidi plan korištenja pojedinih multipleksa. Tako bi se u prvom multipleksu trebala emitirati četiri sadašnja nacionalna tv kanala, no ostavljen je prostor za još jedan – ukupno peti kanal u standardnoj razlučivosti (SDTV). Drugi multipleks, koji bi trebao zaživjeti tijekom 2009 godine također će imati slobodan prostor za pet kanala u standardnoj razlučivosti, a isto čeka i treći multipleks. Što znači da bismo u budućnosti mogli imati do 15 kanala sa nacionalnim pokrivanjem.

Četvrti multipleks (MUX D) će biti kombinirani multipleks sa regionalnim i državnim kanalima. To primjerice znači da ukoliko će se na jednom takvom multipleksu emitirati jedan postojeći regionalni kanal, preostala četiri mjesta koristit će se ili za nove kanale na nacionalnoj razini ili za nove kanale na regionalnoj razini. Peti multipleks (MUX E) biti će fokusiran na DVB-H tehnologiju (Handheld) na kojem bi se moglo emitirati do 30 TV ili 60 radijskih kanala. Sadržaj preostalih triju multipleksa (MUX F, MUX G i MUX H) nije definiran, no pretpostavlja se da će se on korisiti za HDTV i PAY TV.

(vlada.hr / satelitv.net)

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

3 komentara

  1. ja nemogu vjerobat nabijem ja vas digitalni signal znate gdje sam pare perete a ja nekogu gledat normalno da mi ne izbaci da nemam signala idioti glupi

  2. idite u 3 pi*ke materine i vi i taj signal netreba vam uopae platiti dok nepopravite signal da se nešto može gledat na tw-u a da neprekida….

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!