Audio-video uređaji

Novi HDMI 1.4 standard donosi hvalevrijedne novosti

Hmmm, je li bilo pametno toliko uložiti u kabel?

Ako ste pomislili da je vaš HDTV sustav s kvalitetnim HDMI kabelima i HD-sposobnom opremom spreman ponuditi sve blagodati koje tehnologija sadašnjice pruža, promislite još jedanput jer HDMI organizacija za početak iduće godine priprema novi, nadopunjeni standard verzije 1.4. Nova verzija ne donosi tek korekcije u standardu i sitne izmjene, već vrijedne i itekako iskoristive novine, a o kojima više u nastavku.

Do danas je HDMI standard doživio četiri izmjene:

  • verzija 1.1 uvela je podršku za DVD Audio
  • verzija 1.2 je uvela značajke i mogućnosti kojima je standard bolje prihvaćen kod korisnika PC-a i potrošačke elektronike
  • verzija 1.2a komandne setove i značajke za CEC kontrolu, kao i CEC sukladne testove koji su sada u potpunosti specificirani
  • verzija 1.3 donosi podršku za veću brzinu prijenosa podataka, tzv. Deep Color i x.v.Color značajke, novi mini HDMI konektor, mehanizam za sinkroniziranje slike i zvuka (Lip Sync), te podršku za nove HD audio formate bez gubitaka kao Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio

HDMI verzije 1.4 donosi novine koje se više tiču povezivosti i dvosmjerne komunikacije među uređajima, s obzirom da su video i audio formati definirani i nisu najavljene neke specijalne izmjene. Novosti uključuju:

  • uvođenje HDMI Ethernet Channel (HEC), HDMI mrežnog kanala koji omogućuje prijenos podataka do 100 Mbita u sekundi (kao i danas tipične LAN mreže) između podržanih uređaja. Ovo u prijevodu znači podršku za internet i širokopojasnu televiziju, te dijeljenje veze među HEC-omogućenim uređajima, poput igračih konzola ili DVD snimača.
  • poznato je da današnji AV risiveri putem HDMI kabela šalju signal u jednom smjeru, u televizor, te je zbog ovakve jednosmjerne komunikacije zvuk s TV-a potrebno poslati natrag u pojačalo odvojenim kabelom, bilo optičkim (Toslink) ili analognim RCA cinchevima. Novost je Audio Return Channel (ARC) koji omogućuje da se zvuk jednostavno pošalje natrag u pojačalo, čime se olakšava povezivost i smanjuje šuma kabela!
  • dodan je i Automatic Content Enhancement (ACE) koji daje podršku za nadolazeće 3D video standarde, podršku za još veće rezolucije od HD-a (sve do 4092×2160 piksela pri 30 Hz), te
  • Content Recognition (CE) sustav koji će prilagođavati parametre slike ovisno o sadržaju koji se šalje
  • fizički će se HDMI kabel izmjeniti na manji 19-pinski konektor koji će biti kompatibilan sa sadašnjim HDMI uređajima.

Loša vijest je u tome što su glavne novine poput HEC-a podržane samo na novim HDMI 1.4 certificiranim kabelima, a koji će se između ostalog granati na dvije kategorije – niskog i visokog prijenosa podataka.

Što se dostupnosti tiče, Silicon Image se nada da će prvi uzorci 1.4-sukladnih čipova biti odaslani proizvođačima u drugom kvartalu ove godine, dok se HDMI 1.4 sukladni uređaji očekuju najranije početkom iduće godine.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

  1. taman kupim novi procesor s 13b HDMI -jem a onda ovo. No dobro , ovako na prvu ništa bitno za mene. Glavno da nisu ništa dirali oko audio signala…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!