Audio-video uređajiLG ElectronicsOLEDVijesti

Prvi OLED TV na američkom tržištu će biti zakrivljeni model iz LG-ja, dostupan po cijeni od 15.000 američkih dolara

oled-curved-lg

Južnokorejski proizvođač televizora, LG Electronics, Inc. izjavio je kako će ovaj tjedan započeti s prodajom svojeg prvog zakrivljenog OLED televizora na tržištu SAD-a. Televizor opremljen najsuvremenijim zaslonom, a koji je nakon 5 godina analize zakrivljen točno na određeni način kako bi pružio posebno iskustvo “uranjanja” u sadržaje, nositi će cijenu od 14,999 američkih dolara za 55″ varijantu.

U službenom priopćenju LG navodi kako će upravo njegov zakrivljeni 55EA9800 biti prvi OLED TV na tržištu SAD-a, te ujedno i prvi OLED koji će imati THX certifikat izvrsnosti kvalitete prikaza. Prvi primjerak je bio predstavljen jučer u Best Buyevoj Magnolia Design Center trgovini u Richfield, država Minnesota. LG navodi kako će Magnolia trgovine u Los Angelesu, New Yorku, Miamiju, Houstonu, Dallasu, San Franciscu, Chicagu, Seattleu i San Antoniu također započeti s prodajom ovog modela u narednim tjednima. Do kraja ljeta LG planira imati primjerke svojih zakrivljenih OLED TV-a u Best Buy trgovinama diljem SAD-a.

lg-curved-oled-certificate

Iako se na nekim stranicama mogla pronaći informacija kako je će i Samsung početi s prodajom svojeg zakrivljenog OLED modela također 55″ dijagonale,  prema objavi na Wall Street Journal stranici, proizvođač će tek službeno objaviti početak prodaje. Kako se navodi u vijesti Digital Trendsa, Robert Zohn, vlasnik Value Electronics trgovine je izjavio kako će imati Samsungov KN55S9 na stanju početkom ovog tjedna. Nedavna vijest na CNET-u također spominje cijenu od oko 15.000 am. dolara za Samsungov model, te da će u toj cijeni biti uključena dostava i profesionalna kalibracija (CNET izvor).

Kao i LG, tako i Samsung ima poteškoća s proizvodnjom OLED-a velike dijagonale, što se jasno vidi po cijeni takvih televizora. “Proći će mnogo vremena dok cijene ne padnu“, navodi Han Sang-beom iz LG Displaya.

Premda OLED ima definitivnih prednosti pred dominantnom LCD tehnologijom, ponajprije jer ne zahtijeva pozadinsko osvjetljenje i pruža izvrstan kontrast i raspon boja, analičari se i dalje pitaju hoće li industrija zaslona uspjeti preusmjeriti proizvodnju s LCD-a na OLED. Han Sang-beom navodi kako se u OLED tehnologiju mora investirati, te da ona već sada pruža jedinstvene mogućnosti poput stvaranja zakrivljenih televizora, a tu su također i pametni telefoni budućnosti sa savitljivim zaslonima. Mnogo je mogućnosti i primjene u OLED tehnologiji jednom kada sazrije.

lg-EA9800-curved-oled
LG zakrivljeni OLED EA9800 izložen na sajmu u Las Vegasu početkom godine

U svakom slučaju čudi odluka LG-ja, a vjerojatno i Samsunga u narednim tjednima da na tržište van Južne Koreje najprije lansiraju zakrivljene OLED televizore, a ne klasične ravne, a koji su duže vrijeme u razvoju. Nisu li svi aduti koje OLED nudi dovoljni da zainteresiraju tržište i “šire dobar glas” o tehnologiji nasljednici LCD-a i plazmi? Nije li tehnologija koja će na usporednom testu pokraj najbolje plazme i LCD-a pokazati svoju superiornost dovoljna da bude zapažena? Je li moguće da lansiranjem zakrivljenih OLED zaslona proizvođači ne žele ugroziti prodaju LCD i plazma televizora ravnih ekrana?

Razlozi svakako postoje i kompanije ih dobro poznaju, a na nama je samo nadati se da će proizvodni proces brzo biti usavršen jer će time cijene ove iznimne tehnologije početi padati, a OLED TV-i će možda napokon doći i u naše krajeve.

Izvori: WSJ / Digital Trends

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. Zakrivljenost pokazuje da ima jednu poziciju za gledanje, sweet spot, I tme otvara novu eru u povjesti tv-a, te su ga mogli nazvati personal ultra hd oled tv.

    1. Istina i usput veliki nedostatak inače superiorne tehnologije.Sam dizajn oleda s jedne strane pruža bolje korisničko iskustvo a sa druge strane ga ograničava na jednu osobu,iako ne nužno,obzirom da kod velikih dijagonala idealna točka gledanja postaje šira i veća.
      Pss ako vas ima puno stisnete se kao eva sardine u konzervi i uživate u sweet spot.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!