Vodiči

Edukativni članak: NeoLCD tehnologija

Nakon članka o NeoPDP plazmama u kojem je razjašnjena ova nova tehnologija koja jamči još veću kvalitetu prikaza uz manju potrošnju i prihvatljive cijene, slijedi članak o novim NeoLCD panelima koji će se također početi pojavljivati na policama trgovina ove godine. Provjerite u nastavku glavne značajke ove tehnologije iz pera stručnjaka Nanija!

Panasonicov pristup LCD tehnologiji bi trebali pratiti svi drugi proizvođači LCD panela. Indikativno je da su mnogi brandovi poput Sony-a i Samsung-a doslovno napustili Local Dimming osvjetljenje koje je bilo dio LED panela druge generacije radi smanjivanja debljine samih modela.

Za one koje ne znaju, „Local Dimming“ znači „lokalno zatamnjivanje“: iza grupe piksela se nalazi izvor svjetla samo za tu grupu piksela, koji se po potrebi može gasiti i paliti ovisno od prikaza slike na matrici. Standardna CCFL pozadinska osvijetljenja imaju lampe koje isijavaju svjetlost preko cijele matrice na kojoj se nalaze tranzistori. Zbog nemogućnosti tranzistora da u potpunosti blokiraju svjetlost koje ove lampe emitiraju dolazi do probijanja pozadinskog osvijetljenja i slabije reprodukcije crne boje, kao i samih sjena.

CCFL osvijetlenje                                LED s Local Dimming osvijetljenjem

Već na prvi pogled ove dvije slike jasno je vidljivo da Local Dimming osvjetljenje može puno lakše kontrolirati izvor svjetlosti i da ne obasjava druge grupe tranzistora kao niti cijelu matricu kao što je to slučaj s CCFL osvjetljenjem. Upravo zbog toga nema probijanja pozadinskog osvjetljenja.

Nova Edge LED osvjetljenja su puno bliža CCFL nego Local Dimming osjetljenjima. Zbog potrebe marketinga da se stanji sam LCD TV, ploča s LED baziranim osvjetljenjem je smještena na stranama LCD-a, dok ostale piksele koji su na sredini obasjava tzv. provodnim lampama, koje u suštini simuliraju CCFL osvjetljenje i opet dolazi do probijanja pozadinskog osvjetljenja.

Panasonic nije želio raditi kompromise i LED Local Dimming osvjetljenje kombinira s IPS-alpha panelom pod marketinškim imenom NeoLCD, čime se postiže najkonkurentnija slika ikad viđena na jednom LCD panelu.

Glavne karakteristike IPS-alpha panela su da nema značajnog smanjivanja vrijednosti kontrasta s kutom gledanja, kao što je slučaj kod PVA i S-PVA panela. Jasno je vidljivo da kod Alpha panela kontrast gubi ispod 10% vrijednosti na kutu od 75 stupnjeva, dok je ta vrijednost kod S-PVA 40%, odnosno iznad 50% za PVA panel. IPS-alpha panel zato nudi vidljivi kut od oko 175 stupnjeva.

Druga bitna karakteristika je odziv same matrice koji iznosi 6 ms za black-to-white vrijednost. Ovaj rezultat se postiže uz 100Hz Motion Picture Pro 3 engine tehnologijom, a koja osigurava 1000 linija pokretne rezolucije pri brzim scenama. I dalje se radi o interpolaciji koja će stvarati „video“ efekt prilikom gledanja filmskog materijala, uz napomenu da standardno IPS-alpha panel ostvaruje ovu vrijednost pokretne rezolucije bez stvaranja artefakta za razliku od Sony Z serije sa 200Hz-nom interpolacijom.

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Povezani tekstovi

6 komentara

 1. Cestitam Nani,jos jedan odlican clanak.Par pitanja.
  Kad da ocekujemo ove LCD TV u nas(vidim da je plazma sa Neo PDP dosla) i da li tu spada i Panasonic serija V10?
  Pitam ,jer je na njihovim stranicama model TX-L32V10 proglasen tehnicki najjaci.
  Da li ovi modeli imaju dvb-t mpeg4 tuner(plazme imaju)?
  Hvala na clanku i odgovorima(moze i na mail stipest@gmail.com)
  Pozdrav

 2. Hvala ;)
  Ocekuju se u 5 mjesecu, s tim da ce biti prvo dosuptni X, S i G modeli. Kao i plasme S i G bi trebali imati MPEG4 tuner., X ne.

  Spisak modela;

  HD Ready (1366 x 768)

  TX-L19X10

  TX-L26X10

  TX-L32X10
  TX-L32X15

  Full HD (1920 x 1080)

  TX-L32S10
  TX-L32G10
  TX-L32V10

  TX-L37S10
  TX-L37G10
  TX-L37G15
  TX-L37V10

  TX-L42S10

  Da 42″ LCD od Panasonica mada nije 100% potvrdjeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!