Reportaže

Reportaža [Zagreb]: Ciklus predavanja “Glazba u filmu”: Gospodar prstenova

Predavanje

Odmah na početku pohvaljujemo ideju o predavanjima ovog tipa jer filmska glazba uistinu jest nepravedno potisnuta pred onom koju sluša široka publika. Filmsku glazbu mnogi nepravedno smatraju manje vrijednom od “pravih” grupa i poznatih izvođača, te se niti ne razvija ideja o tome kako zvuči originalni album nekog filma, te kakve emocije on može probuditi. Naravno da od tisuće filmova što se godišnje snimaju većina nema glazbu vrijednu posebne pažnje, no ne prođe ni mjesec dana, a da se ne pojavi film čiju glazbu bi bilo šteta zaboraviti s krajem odjavne špice filma.

Onaj postotak ljudi koji između ostalog sluša filmsku glazbu i nosi je sa sobom na MP3 playeru vjerojatno je zainteresirana saznati nešto više o tome kako se ista stvarala, gdje je kompozitor pronašao ideje, kako izgleda notni zapis, te na kraju, koji su instrumenti korišteni. Upravo o ovoj tematici je bilo riječi na ovom predavanju, a na kojem se pojavilo 20-ak ljudi, pretežno ženskog spola.

U predavanju u trajanju od oko 2 sata (uz pauzu od 15-ak minuta nakon sat vremena) predavač, g. Danijel Legin, je vrlo profesionalno odradio prezentaciju, te je na nizu primjera detaljno objasnio karakteristične teme Trilogije, a kojih, za razliku od prosječnog filma gdje ih se može čuti dvije do tri, ima 80-ak. Za najznačajnije teme (teme Prstena, Prstenove družine, hobita, ljudi, Rivendella i vilenjaka) putem projektora prikazan je notni zapis, a koji je dodatno rastumačen i popračen klavirom uživo. Demonstrirane su i karakteristične dionice preko isječaka koji su puštani s Audio CD-ova, što je bilo odlično izvedeno.

Kako osobama koji nisu toliko “glazbeno” obrazovani ne bi predavanje bilo suhoparno, bilo je govora i o instrumentima, a neki su i slikom prikazani putem projektora. Također, vrlo kvalitetno odrađeno što je, s obzirom na bogatstvo korištenih instrumenata u filmu, uistinu pohvalno.

S obzirom na kvalitetu odrađene prezentacije koja bi bez problema mogla biti i dvaput duža s obzirom na opseg filma, prava je šteta što odaziv nije bio veći, no kako je najavljeno, ovakve bi se prezentacije trebale održavati jednom mjesečno, te bi se svaki puta trebao odraditi drugi film. Za iduće predavanje najavljena je glazba iz filma Batman (1989. Danny Elfman), a za mjesec iza ona iz filma Psycho.

Impresivna kolekcija glazbe iz Gospodara Prstenova s originalnim potpisom kompozitora!

Pohvaljujemo trud organizatora kao i osvježenje koje su pripremili tokom pauze, te se radujemo idućem predavanju na kojem očeukujemo više posjetitelja!

Napomena: događaj je popračen video snimkom koja bi se trebala pojaviti uskoro na stranicama Studentskog Centra Zagreb.

Adsense
Prethodna stranica 1 2

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. Je li možda stavljena video snimka predavanja na koju web stranicu? jer sam htio iai ali nisam mogao zbog obaveza, a htio bih pogledati predavanje kao ljubitelj filma i glazbe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!