Home » Vijesti » Reportaže » Reportaža [Zagreb]: Od ove godine i vjenčanja u fullHD rezoluciji

Reportaža [Zagreb]: Od ove godine i vjenčanja u fullHD rezoluciji

Premda je naš posjet Sajmu Vjenčanja u Zagrebačkom Boćarskom domu na Prisavlju bio zadnje mjesto na kojem bismo tražili materijale za kakav članak za HD Televiziju, ipak smo otkrili neke zanimljivosti, a koje se tiču sadržaja ove stranice. U kratkim razgovorima s predstavnicima nekoliko studija za snimanje vjenčanja, većina njih potvrdila je kako od ove godine nude i opciju snimanja cjelokupnog događaja u fullHD razlučivosti, te pohranjivanje istog na Blu-ray medij.

Premda full HD razlučivost nudi oko 5 puta bolju kvalitetu slike od DVD-a, mnogi parovi koji dolaze u naš studio jednostavno ne znaju što Blu-ray i HDTV uopće jesu, pa im moramo demonstrirati kako to stvarnosti odlično izgleda i što će im biti potrebno za reprodukciju ako se odluče na snimanje u ovakvoj tehnici.“, izjava je koju smo čuli na ovome sajmu, a koja potvrđuje naša očekivanja kako je HD tehnologija i dalje za mnoge velika nepoznanica, iako dobar dio needuciranih već posjeduje doma HD sposobne televizore. Drugi problem jest gdje reproducirati Blu-ray medije i iz tog razloga se uz Blu-ray medij prilaže i DVD varijanta u standardnoj kvaliteti koju danas praktički sva domaćinstva mogu reproducirati.

Kada su u pitanju cijene snimanja u HD-u, one su nešto više od klasičnih SD varijanti, što je razumno s obzirom na dodatno vrijeme i trud studijskih tehničara koji moraju kvalitetno obraditi snimku povelikih dimenzija, te sve to na kraju povezati u jednu cjelinu.

Također smo saznali kako pojedini studiji raspolažu s kamerama vrijednosti i do 100 000 kuna, a cjelokupna oprema uz fotoaparate se zna kretati i preko 200 tisuća kuna, što su uistinu impresivne brojke.

Sve u svemu, lijepo je vidjeti kako se HD sadržaji polako stvaraju i kod nas i kroz snimke ovako lijepih događaja.

Primjer kako se to radi vani (napomena: za pregled u HD-u potrebno je otvoriti video na Vimeo stranici):


The Wedding of Becky & Ryan 4th October 2008 from Crediton Media Services on Vimeo.

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*