Reportaže

Reportaža [Zagreb]: Od ove godine i vjenčanja u fullHD rezoluciji

Premda je naš posjet Sajmu Vjenčanja u Zagrebačkom Boćarskom domu na Prisavlju bio zadnje mjesto na kojem bismo tražili materijale za kakav članak za HD Televiziju, ipak smo otkrili neke zanimljivosti, a koje se tiču sadržaja ove stranice. U kratkim razgovorima s predstavnicima nekoliko studija za snimanje vjenčanja, većina njih potvrdila je kako od ove godine nude i opciju snimanja cjelokupnog događaja u fullHD razlučivosti, te pohranjivanje istog na Blu-ray medij.

Premda full HD razlučivost nudi oko 5 puta bolju kvalitetu slike od DVD-a, mnogi parovi koji dolaze u naš studio jednostavno ne znaju što Blu-ray i HDTV uopće jesu, pa im moramo demonstrirati kako to stvarnosti odlično izgleda i što će im biti potrebno za reprodukciju ako se odluče na snimanje u ovakvoj tehnici.“, izjava je koju smo čuli na ovome sajmu, a koja potvrđuje naša očekivanja kako je HD tehnologija i dalje za mnoge velika nepoznanica, iako dobar dio needuciranih već posjeduje doma HD sposobne televizore. Drugi problem jest gdje reproducirati Blu-ray medije i iz tog razloga se uz Blu-ray medij prilaže i DVD varijanta u standardnoj kvaliteti koju danas praktički sva domaćinstva mogu reproducirati.

Kada su u pitanju cijene snimanja u HD-u, one su nešto više od klasičnih SD varijanti, što je razumno s obzirom na dodatno vrijeme i trud studijskih tehničara koji moraju kvalitetno obraditi snimku povelikih dimenzija, te sve to na kraju povezati u jednu cjelinu.

Također smo saznali kako pojedini studiji raspolažu s kamerama vrijednosti i do 100 000 kuna, a cjelokupna oprema uz fotoaparate se zna kretati i preko 200 tisuća kuna, što su uistinu impresivne brojke.

Sve u svemu, lijepo je vidjeti kako se HD sadržaji polako stvaraju i kod nas i kroz snimke ovako lijepih događaja.

Primjer kako se to radi vani (napomena: za pregled u HD-u potrebno je otvoriti video na Vimeo stranici):


The Wedding of Becky & Ryan 4th October 2008 from Crediton Media Services on Vimeo.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!