Reportaže

Mini reportaža [Zagreb]: West Gate Shopping City

west-gate-1

Prije nešto manje od dva tjedna otvoren je najveći Shopping City u Hrvatskoj, West Gate. Shopping centri su nas prije nekoliko godina očaravali svojim proporcijama, no nakon što posjetite West Gate biti će vam jasno zašto se ne naziva Shopping centrom. Kompleks je površine 100.000 m2 na dva kata, nudi, više od 250 trgovina i 7.250 parkirališnih mjesta (za usporedbu, King Cross ima 43.000 m2 natkrivene površine, 79.000 Avenue Mall, a City Center One nakon dogradnje nešto manje od 100 000 m2). Ipak, od svih tih silnih podataka nas ipak najviše zanimaju trgovine tehničke robe, koliko ih je i kolika je površina za njih rezervirana, odnosno koliko toga posjetitelji mogu uživo vidjeti i opipati. Više u nastavku.

U kategoriji Elektronika, kako ju administracija West Gate-a naziva, nalaze se slijedeće trgovine tehničkom robom:

 • Apple I-Style
 • Lanet Tele 2
 • Samsung
 • Sony
 • T-Mobile
 • TechnoMarket
 • TechnoMax
 • Vip Net

Ako izostavimo operatere i Apple-ov štand (baš kao u City Center One-u), ostaju nam četiri trgovine tehničkom robom, od kojih su dva dućana isključivo popunjena proizvodima istoimenih marki. Tako u Sony Centru (Sancta Domenica), najvećem u regiji, možete pronaći najveći izbor Sony uređaja, od Bravia televizora, DVD i Blu-ray reproduktora, PlayStation konzola, kompaktnih i SLR fotoaparata, mobilnih telefona, kamera i ostale opreme.

west-gate-sony

Samsung također u svojem dućanu nudi pregršt televizora, monitora, fotoaparata i kamera, a za sva pitanja tu je vrlo uslužno Samsung osoblje.

west-gate-samsung

Ako vam se Samsung-ov dućan čini premalen, nemojte brinuti i prošećite do Technomarket-a, uistinu ogromnog dućana tehničke opreme, od televizora i reproduktora svih vrsta, preko IT opreme i konzola, pa sve do bijele tehnike i aparata za osobnu njegu.

west-gate-tecnomarket2

Svakako je najupečatljivija čitava galerija televizora postavljenih na zidu koji se pruža cijelom dužinom trgovine, a na kojem ćete pronaći gore spomenuti Samsung u najvećem broju, zatim Sony, Panasonic, LG i na kraju Philips. Na ekranima se pretežno vrte promotivnih materijali, radi čega je još teže odlučiti se s obzirom da se toliko velika količina kvalitetne slike rijetko viđa na jednom mjestu.

west-gate-tecnomarket

Od ponude zvučnika ovdje možete pronaći i elitnije proizvode tvrtki kao što je primjerice Focal, uz već standardne modele mainstream proizvođača. Sviđa nam se što je izložen veliki broj fotoaparata i kamera koje možete primiti u ruku i provjeriti ergonomiju i raspored tipaka, a bilo bi odlično kad bi barem dio njih bio upaljen da se može provjeriti i kako funkcioniraju. Srećom, osoblja je dosta tako da za dodatne informacije uvijek možete pitati.

west-gate-tecnomarket3

Više slika na službenoj stranici

Technomax-ov dućan je također prilično velik, premda titulu najvećeg ipak odnosi Technomarket. Technomax također ima veliku ponudu, od kućanskih aparata i uređaja za osobnu higijenu, preko raznog softvera, filmova i glazbe, pa do pojačala i zvučnika i HDTV opreme.

west-gate-tecnomax

Ovdje ćete također pronaći galeriju izloženih televizora, premda su izloženi modeli mnogo gušće posloženi i ukupna površina nije toliko velika kao u Technomarketu. S druge strane, na velikom broju televizora se emitira isti sadržaj, što olakšava usporedbu.

west-gate-tecnomax2

Od trgovina sa srodnom opremom, valja spomenuti SOPHOSlab, a gdje možete pronaći veliki broj igara za sve popularne platforme, kao i konzole i dodatnu opremu. Dobrih ponuda filmova i igara može se naći i u Profil multimedijalnim knjižarama.

west-gate-sophosplab

Sve u svemu, nakon centara poput King Cross-a, City Center One-a, Avenue Mall-a i sličnih u kojima se nalazi u prosjeku jedan dućan s većim izborom tehničke opreme, Zagreb i regija su napokon dobili centar u kojem se može naći uistinu mnogo tehničke opreme na jednom mjestu uz prihvatljive cijene. Na kraju malo upozorenje za muške čitatelje: koliko god brojni i veliki bili dućani tehničke opreme u ovom centru, ipak ćete izgubiti okladu ukoliko mislite da ćete u njima provesti više vremena od vaših dragih djevojaka ili supruga: naime, broj trgovina s kripicama i razno raznim sitnicama za nju se također učetverostručio :).

Copyright HD Televizija 2009. Sva prava pridržana.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

7 komentara

 1. Hvala vam na odlicnom clanku! Lijepo je znati da se i u Hrvatskoj stalno otvaraju novi centri koji omogucavaju veci izbor. Nekada sam po AV komponente gotovo u pravilu odlazio u inozemstvo jer je izbor bio veci a cijene nize, a sada se situacija znacajno promijenila u korist Hrvatske.
  Redovito posjecujem vas site i zelim vam da nastavite s uspjesnim radom.

 2. Hvala lijepa Davor!

  Da, kako bi moja baka rekla, Njemačka je došla kod nas – prije smo se divili centrima kao što su Saturn ili Mediamarkt, a danas nam je sve tako blizu i tako dostupno, uz sasvim pristojne cijene…

 3. Ovo je definitivno dobra stvar. No, smatram da možemo žaliti što se u HR otvaraju samo trgovine, a ne i proizvodnja. Primjerice, AV i autoindustrija cvjetaju u češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Ma?arskoj… Da li smo stvarno tako nesposobni da ne znamo privuai velika proizvodna imena, ili nekome to ne odgovara…

 4. Cijene su sasvim zadovoljavajuae, samo treba paziti gdje se i što kupuje. Primjerice, kolega je išao kupiti 22″ televizor za kuhinju i kaže da je u Technomarketu cijena povoljnija za model koji je gledao nego u duaanu baš tog proizvo?ača…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!