Periferija/daljinskiRecenzije

Recenzija [daljinski upravljač]: Logitech Harmony 1000

DOJMOVI NAKON KORIŠTENJA

Mogućnosti ovog daljinskog upravljača sam provjerio na sustavu u dnevnom boravku koji se sastoji od slijedećih komponenata:

* Samsung CRT televizor
* DVD player Pioneer
* Technics pojačalo SA-950DX
* Samsung video rekorder 425X
* Dream Multimedia Dreambox DM-500s

Radi se o više manje tipičnom SD sustavu kakav bi se mogao pronaći u tipičnom hrvatskom domu. Nakon punjenja daljinskog upravljača sa nekoliko tipičnih aktivnosti (gledanje TV-a, gledanje DVD-a, slušanje radio stanica, gledanje satelitske televizije i pregledavanje teletext-a), slijedilo je korištenje sustava. U prvi mah sustav nije radio kako je bilo za očekivati jer sam podesio krive AV ulaze na televizoru, pa je sustav slao krive informacije. Nakon kratke izmjene na računalu i slanja novih podataka u daljinski upravljač slijedilo je testiranje njegovih mogućnosti. Rad s ovim daljinskim možete shvatiti na ovaj način: klikom na neku aktivnost (primjerice gledanje videa), pale se svi uređaji koji su uključeni u tu aktivnost, te se podešavaju na odabrane izlaze.

Loginiranje, prikaz izrađenih aktivnosti i ručno dodijeljivanje funkcija pojedinim tipkama

Primjerice, za gledanje DVD-a ste prije trebali prolaziti ove korake:

* upaliti televizor
* upaliti pojačalo i postaviti ga na željeni ulaz
* upaliti DVD player i stisnuti Play

Kod Harmony 1000 daljinskog upravljača sve će se ove funkcije riješiti u jednom kliku na aktivnost “Gledanje DVD-a”. Naziv aktivnosti možete obabrati kako vi želite, a drago mi je što su dijakritički znakovi potpuno podržani, tako da npr. “Slušanje glazbe” će biti upravo tako napisano i na zaslonu uređaja. Ono što je meni osobno zasmetalo je nedostatak naprednih opcija prilikom korištenja ovog sustava. Primjerice, kada ste u aktivnosti gledanja DVD-a i uređaji su upaljeni, vi ih prvo morate sve ugasiti pritiskom na tipku “Power” na daljinskom upravljaču i tek onda možete ići na neku drugu aktivnost. Naravno, vi možete dok ste u jednoj aktivnosti pokrenuti i neku drugu, no ako obje aktivnosti koriste iste uređaje, onda će se uređaji koji su već upaljeni ugasiti, a oni ugašeni će se upaliti. Napredna opcija koja bi prilikom pokretanja druge aktivnosti pitala korisnika koji su uređaji već upaljeni bi bitno olakšala česte operacije na koje smo navikli prilikom korištenja standardnih upravljača. Mogućnost upravljanja svakim pojedinim uređajem je ipak dostupna, iako je nevezana za aktivnosti u kojima uređaji sudjeluju. U tim opcijama se nalaze gotovo sve funkcije koje uređaj podržava, pa se na taj način ovaj daljinski može koristiti kao i svaki drugi. Kada ste u nekoj aktivnosti na zaslonu se prikazuju tipične funkcije svojstvene za uređaje koji se koriste, a u pomoć vam mogu uskočiti i fizičke tipke na uređaju sa ostatkom funkcija. Uređaj sam također koristio i na Technics HD-70 liniji sa 5CD changerom i izvrsno je radio, te na Pioneer DVD-343 player-u i Panasonic CRT televizoru. Nažalost, igraču konzolu ne posjedujem pa vam ne mogu reći kako sustav radi u toj kombinaciji. Također, uređaj može upravljati i sa rasvjetom, te kućanskim aparatima koji nude mogućnost daljinskog upravljača. Nažalost, moje kućanstvo nije toliko napredno, pa nisam mogao niti te mogućnosti testirati, iako vjerujem da bi Harmony 1000 to odradio bez problema.

Pregled izbornika za uređaje i postavke daljinskog upravljača

Nekoliko riječi i o bateriji. Uređaj koristi punjivu Li-Ion bateriju koja se puni na docking stanici i koja će vam pri max. pozadinskom osvjetljenju raditi oko 3 sata. Ovo vrijeme možete bitno povećati ako smanjite osvjetljenje ekrana na 20% ili čak više, te smanjite vrijeme koliko je zaslon osvjetljen. Sve u svemu, savjetujem da osvjetljenje držite na toj jakosti jer je ekran i dalje čitljiv, a baterija će vam mnogo duže izdržati.

Vrijeme prilagodbe na ovaj uređaj postoji i uvjeren sam da ćete prvih nekoliko dana često posezati za starim daljinskim upravljačima kako biste neku uhodanu operaciju lakše obavili. No, što dulje budete koristili Harmony 1000, to će vam se više svidjeti i teško ćete zamisliti povratak na stare daljinske upravljače. Ovo posebno vrijedi za korisnike koji posjeduju veći broj uređaja koje često koriste.

Kao nedostatak moram istaknuti samo blokiranje uređaja koje sam doživio dva puta u dva tjedna korištenja. Iako sam uvjeren da se na ispravljanju nedostataka konstantno radi i da će biti riješeni slijedećom nadogradnjom firmware-a, mislim da svatko tko uloži toliko novaca za jedan daljinsku upravljač mora dobiti stabilan sustav koji ga u 99.9% slučajeva neće razočarati i iznervirati. Nakon blokiranja (jedno se je dogodilo u aktivnosti za gledanje satelitske televizije, a drugo prilikom gašenja jedne aktivnosti) korisnik je primoran izvaditi bateriju što nije baš i nije zgodno i bitno smanjuje komfornost. Nadam se da će se većina bugova ovog tipa riješiti dok budete čitali ovu recenziju…

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. Cijena je u me?uvremenu malo pala i iznosi oko 2200 kn. Ipak, meni se puno više svi?a Harmony One – em je jeftiniji, em praktičniji

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!