MAXtv – ukratko o zvuku

Dolaskom HD signala putem MAXtv usluge u naše domove postavlja se pitanje kvalitete kako slike (o kojoj smo već pisali) tako i zvuka o kojem ćemo malo više u slijedećim redcima. Dakle, najprije da ponovimo, za korištenje HD usluge potrebno je imati STB Scientific Atlanta tako da se sljedeće odnosi isključivo na taj uređaj.

Načini spajanja zvuka:

  • Stereo
  • Optički

Za praćenje klasičnih programa izbor načina spajanja nije toliko presudan pošto su svi kodirani u stereo modu pa će kvaliteta zvuka ovisiti prvenstveno o procesorima Vašeg A/V pojačala ili kućnog kina!Većina A/V recievera danas daje vrlo dobar surround zvuk iz stereo signala kakav se emitira na MaxTV-u.

Preporuka je uvijek, naravno, koristiti digitalni (optički) način spajanja radi maksimalne kvalitete zvuka!

Način spajanja (zvuka) za gledanje filmova iz videoteke ZAHTIJEVA upotrebu digitalnog konektora.

Kako su filmovi u videoteci kodirani u Dolby Digital formatu koji je predviđen za 5.1 zvučničke sustave (svaki je kanal zasebno snimljen) preporuča se spajanje na upravo takav sustav kako bi mogli doživjeti kino ugođaj u Vašem domu! Dolby Digital se za razliku od DTS-a može reproducirati na stereo sustavima kao i preko zvučnika integriranih u TV prijemnik. Za sada nije poznato da li će i DTS format biti moguće distribuirati putem HD tehnologije.

Uz obećanje iz T-Com-a da će se ponuda HD filmova u budućnosti proširivati isplati se, kao i inače, uložiti koji novčić više na kupovinu odgovarajućeg interkonekcijskog kabela.

Zvuk filmova posuđenih u videoteci nimalo ne zaostaje za zvukom na DVD filmovima posuđenim u videoteci! Kao što je već navedeno svaki je kanal snimljen zasebno i u full range opsegu distribuiran do Vašeg sustava kućnog kina!Da bi uživali u surround zvuku u postavkama sustava potrebno je omogućiti AC-3 S/PDIF izlazni signal.

Koje je kvalitete slika i zvuk kada se snima na HDD linijske snimače gore navedeni sadržaj pročitajte u nekom od sljedećih članaka.

About Darmar

2 komentara

  1. previše uskličnika

  2. LOL, imaš pravo :D Uopae nisam primjetio…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*