3DLG ElectronicsVijesti

LG planira lansirati 3D televizore bez naočala – u 2017. godini

 lg-glasses-free

LG Electronics, 2. najveći proizvođač televizora na svijetu, planira 2017. predstaviti 3D televizore koji će trodimenzionalnu sliku prikazati bez 3D naočala. “Do masovne proizvodnje takvih televizora biti će potrebne barem 3 godine, uzimajući u obzir stadij u kojem se tehnologija nalazi danas” – izjavio je LG-jev Bang Young-woon. Ovo je razočaralo Južnokorejsku vladu, a koja se je nadala kako će takvi u trgovine stići već iduće godine.

Podsjetimo, proizvođači televizora su od 2010. godine masovno počeli promovirati 3D tehnologiju za potrošačko tržište, najprije temeljenu isključivo na aktivnom, a zatim i na polarizacijskom principu. Kako su godine prolazile, tako je sve veći broj proizvođača prihvatio polarizacijski 3D prikaz uz jeftinije i praktičnije 3D naočale, dok je aktivni ostao u prvom redu na Samsungovim televizorima i svim 3D plazmama. Interes za 3D nikada nije bio onakav kakav su proizvođači priželjkivali i danas je 3D postao tek još jedna od mogućnosti modernih televizora koju velika većina koristi vrlo rijetko. Nužnost za korištenje 3D naočala bitno je utjecala na popularizaciju 3D-a, posebno kod aktivnog 3D prikaza koji zahtijeva napajanje 3D naočale koje treba sinkronizirati svaki puta kada je poželi gledati 3D slika.

Prvi 3D televizor velike dijagonale koji je ušao u serijsku proizvodnju i stigao u naše krajeve je Toshibin 55ZL2 model. Kao i kod ostalih prototipa koje smo vidjeli, tako i ovaj ne može prikazati 3D sliku iz svakog kuta gledanja, već samo iz nekoliko pozicija u prostoru, što opet ograničava primjenu. LG-jev Bang Young-woon je istaknuo kako se takvi televizori ne mogu u potpunosti zvati “glasses-free” jer 3D prikaz ne omogućavaju iz svakog kuta, a upravo je to ono što bi ih trebalo karakterizirati u budućnosti.

lg-2012-3d-glasses

Južnokorejska vlada je od 2011. do danas uložila vrtoglavu količinu novaca od 183 milijuna američkih dolara u pametne medije što uključuje Smart televizore i glasses-free 3D televizore, te se je nadala vidjeti ih u masovnoj proizvodnji 2015. godine. Za razliku od Smart TV-a, a koji je danas funkcionalan i dobro oblikovan, 3D TV bez naočala je očito mnogo kompliciranija stvar.

Vladini projekti koji podržavaju relevantne tehnologije poput kodeka, kompresije i mrežne platforme su gotovo završeni, no poboljšanje tehnologije prikaza treba više vremena“, izjavio je Shin Jong-sik ispred Ministarstva Znanosti, ICT-a i odjela za planiranje budućnosti.

Analitičar Yoo Jong-woo je izjavio kako je potrebna bitno veća rezolucija zaslona kako bi se mogao realizirati 3D bez naočala. Podsjetimo, Toshibin 55ZL2 je Ultra HD televizor koji 3D prikazuje u HD Ready rezoluciji i oštrina je daleko od idealne – posebno kada znamo da najbolji efekt 3D-a dobivamo kada smo blizu ekrana i imamo osjećaj uranjanja u sliku.

Kako bi se klasični 3D sadržaji mogli vidjeti na 3D televizoru bez naočala, nužne su dodatne tehnologije čija je cijena trenutno jednaka cijeni kompletnog televizora. Zbog toga je jasno kako se tehnologija mora usavršiti kako bi proizvodi postali atraktivni masovnom tržištu.

U svakom slučaju, budućnost bi napokon mogla biti trodimenzionalna bez dosadnih 3D naočala.

Izvor: Korea Herald

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!