7. FVD

FVD HD

6.1 Što je FVD?

FVD je skraćenica od Forward Versatile Disc (također poznat kao Finalized Versatile Disc) i razvijen je od strane konzorcija 29 tajvanskih kompanija optičkih medija.

6.2 Kada je FVD službeno lansiran?

FVD je službeno lanskiran u travnju 2005., premda je najavljen mnogo ranije. Masovna proizvodnja FVD reproduktora je krenula u prosincu 2005.

6.3 Tko je iza FVD-a?

FVD je razvijen od strane konzorcija 29 tajvanskih kompanija optičkih medija, također poznatih kao Advance Optical Storage Research Alliance (AOSRA). The Industrial Technology Research Institute (ITRI) i Opto-Electronics & Systems Laboratories (OES) se također nalaze iza ovog formata, kao i tajvanska vlada.

Lista dijela kompanija koje sudjeluju u razvoju FVD formata:

  • BenQ
  • CMC Magnetics
  • LiteOn Technology
  • Mustek
  • Prodisc Technology
  • Quanta Storage
  • Ritek
  • U-Tech Media

6.4 Što je s formatima za snimanje FVD-a?

Verzije za snimanje i presnimavanje FVD-a će biti dostupne.

6.5 Tko je razvio FVD?

FVD je razvijen kao odgovor na visoke cijene licenciranja DVD opreme, te kao konkurencija EVD formatu.

Za više detalja pogledajte sekciju 2.6, 3.14 i 5.5.

6.6 Koji će biti kapaciteti ovih tipova diskova?

FVD (za razliku od EVD-a, koji se temelji na DVD specifikacija) se razlikuje od DVD specifikacija.FVD će također nuditi jednoslojne i dvoslojne verzije, no kapaciteti slojeva će biti nešto veći nego oni kod DVD formata. Jednoslojni medij prve generacije FVD-a (FVD-1) može pohraniti 5.4 GB podataka, za razliku od 4.7 GB kod DVD-a, a dvoslojna varijanta će ponuditi 9.8 GB, za razliku od 8.5 GB kod DVD-a.

Druga generacija FVD-a (FVD-2) će nuditi jedno-, dvo- i troslojne varijante kapaciteta 6.0 GB, 11.0 GB i 15.0 GB.

6.7 Koje će rezolucije FVD biti?

FVD podržava 1080i (1920×1080 pri 50i ili 60i) i 720p (1280×720) rezolucije, što je usporedivo s HD DVD formatom, premda nije s Blu-ray-evom 1080p podrškom. Standardne DVD rezolucije će također biti podržane.

Prva generacija FVD-a će prvenstveno nuditi podršku za 720p razlučivost, dok će druga generacija nuditi podršku za 1080i. Kao razlog navode se ograničenja u kapacitetu medija.

Dodatno, naslove u standardnoj razlučivosti će biti moguće upscale-ati (povećati razlučivosti putem digitalnih optimizatora slike) na HD kvalitetu.

6.8 Koji tip kompresije će se koristiti?

FVD će koristiti Microsoft-ov WMV-9 video kompresijski codec. WMV-9 može prikazati i standardni i HD video, kako je demonstrirano na Microsoft-ovoj web stranici i na nekim DVD naslovima (primjerice Terminator 2 Extreme Edition, koji nudi cijeli film u WMV-HD formatu).

6.9 Što je sa zvukom?

FVD će koristiti Microsoft-ov WMA audio format. DVD-ovi formati LPCM i Dolby Digital AC3 će također biti podržani.

6.10 Kakvu ću opremu morati posjedovati za gledanje FVD filmova?

Čak i ako FVD mediji budu čitljivi normalnom DVD laserskom zrakom, hardverski dekoderi na većini DVD reproduktora neće biti u stanju dekodirati WMV sadržaje i neće moći slati HD sadržaj na izlaz. Postoje neki WMV-9 kompatibilni reproduktori, neki čak i s HD upscaling mogućnostima, no mala je vjerojatnost da će moći reproducirati FVD medije, barem ne u potpunosti.

Specifikacije su slične HD DVD-u (pogledajte sekciju 4.10), a premda je FVD razvijen kao zamjena za DVD, očekivana korisnička skupina će biti primarno ona koja gleda DVD-e, za razliku od onih koji posjeduju HD televizore.

6.11 Što će biti s mojoj kolekcijom DVD?

FVD nudi kompatibilnost s postojećim DVD-ima, tako da će vaša kolekcija DVD-a biti sigurna.

6.12 Hoće li FVD reproduktori moći reproducirati ostale DVD formate visoke razlučivosti?

Pogledajte sekciju 5.11

6.13 Što je sa zaštitom?

Premda Microsoft standarno koristi svoju DRM (Digital Rights Management) shemu u svojim WMV-HD filmovima, FVD će koristiti Advanced Encryption System (AES) za zaštitu svojih podataka.

6.14 Tehničke informacije

Tip lasera/Valna duljina: DVD
Razmak traka: 0.64µm
Veličina diska: 120 mm
Video rezolucija: 1080i (1920×1080 HD, 50i, 60i)
720p (1280×720, 50p, 60p, 24p)
SD (720×576/480, 50i, 60i)
Video kompresija: Microsoft WMV-9
>Audio rezolucija/kompresija: Microsoft WMA
LPCM
Dolby Digital AC3
Zaštita podataka AES
Datotečni sustav: UDF 1.02

Ovo je kraj prevedenog HD FAQ-a. Ostatak teksta je kopiran sa službene stranica autora iz razloga što je rat formata okončan i više nema potrebe za diskusijama na temu odabira podataka. Informacije će ipak ostati dostupne za analizu onima koje takve stvari interesiraju…

Adsense

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!