8K Ultra HDAudio-video uređajiSamsung ElectronicsVijesti

Samsung predstavio novu liniju Neo QLED 8K televizora

Neo QLED model 2022

Samsung Electronics je na svom virtualnom događaju Unbox & Discover predstavila novu liniju Neo QLED 8K televizora, nove soundbarove, dodatke kao i svoju viziju održivosti za 2022. godinu. Sažetak u videu možete pronaći na Samsungovom YouTube kanalu, a ovdje ćemo spomenuti ono najbitnije.

Fokus prezentacije je bio na Neo QLED liniji s Ultra HD 8K rezolucijom, dok nije bilo spomena o novom modelu temeljenom na Quantum Dot OLED (QD-OLED) tehnologiji, a koji će nositi oznaku S95B. Neo QLED 8K linija koristi LCD panel s Mini LED pozadinskim osvjetljenjem – radi se o osvježenoj liniji koju je Samsung lansirao prošle godine.

Novi Neo QLED 8K će biti opremljeni Neural Quantum 8K procesorom slike, a koji sadrži 20 neovisnih neuronskih AI mreža, od kojih svaka analizira karakteristike sadržaja i prilagođava prikaz. Novi procesor će utjecati na originalni materijal s tehnologijom pod imenom Real Depth Enhancer (ime nas podsjeća na Auto Depth Enhancer s nekadašnjih Samsungovih zakrivljenih televizora), a koji radi slijedeće:

Pomoću ove značajke skenira se zaslon i maksimizira kontrast u odnosu na pozadinu, istovremeno poboljšavajući objekt u fokusu, dok pozadina ostaje neobrađena. Ova tehnološka inovacija djeluje na sličan način na koji ljudsko oko percipira slike u stvarnom životu tako da se objekt na zaslonu ističe na pozadini.

Nadamo se da će korisnik imati mogućnost paliti i gasiti navedenu funkciju tako da sam odluči kakvu sliku želi gledati.

Lokalno zatamnjenje bi trebalo biti unaprijeđeno zahvaljujući Shape Adaptive Light Control opciji, a koja bi trebala preciznije kontrolirati kako su objekti na ekranu osvijetljeni, bez efekta aureole (ili u manjoj mjeri) u odnosu na prethodne generacije.

Prikaz boja bi također trebao biti poboljšan:

Novi Samsung QLED za 2022. dobio je prvi ‘Pantone Validated‘ certifikat za zaslone nas svijetu od Pantonea, globalnog autoriteta za boje i kreatora Pantone Matching System (PMS) – što znači da modeli autentično reproduciraju više od 2000 boja, kao i novododanih 110 nijansi boje kože koje se nalaze u smjernicama Pantonea.

Od ostalih značajki valja istaknuti:

  • bežičnu Dolby Atmos tehnologiju, a uz koju će se Dolby Atmos bežično prenositi u Samsungove nove soundbarove, poput modela Ultra Slim Soundbar 2022
  • novi Smart Hub, a koji će donijeti iskustvo preko cijelog zaslona, baš kao što je LG napravio prošle godine s webOS-om (na negodovanje mnogih, uključujući i autora ovog teksta)
  • maksimalno osvježavanje zaslona od 144 Hz, a koje Samsung naziva “Motion Xcelerator Turbo Pro 4K 144Hz gaming”, te najava da Samsung planira uskoro lansirati televizore namijenjene igranju u veličinama od 43 i 50 inča
  • Novost u 2022. godini je Samsung NFT platforma, nastala u partnerstvu s vodećim u industriji, Nifty Gatewayom. Ambijentalni način rada korisnicima nudi NFT platformu koja na jednom mjestu donosi mogućnosti istraživanja i prikaza NFT digitalne umjetnosti na Samsung Neo QLED i QLED uređajima za 2022. kao novi način prikupljanja i predstavljanja umjetničkih djela.
  • SolarCell Remote dalljinski upravljač: SolarCell Remote daljinski upravljač za 2022. je također dobio nadogradnju za 2022. On je sada 88% učinkovitiji od prethodnih modela iz 2020. godine. Ne sadrže bateriju već se pune putem radiofrekventnog prikupljanja od 2.4 GHz – crpeći energiju iz rezervne energije koju emitiraju Wi-Fi usmjerivači. Prošlogodišnji model je upitno punio putem svjetlosne energije (vidi komentare na ovaj video), budemo vidjeli kako će raditi ovogodišnji model.
  • Slim Fit zidni nosač: Za sve korisnike koji svoj zaslon žele postaviti na zid, Slim Fit zidni nosač omogućava televizoru da leži uza zid, dok se istovremeno pruža zakretanje uređaja prema gore, dolje i bočno kako bi se osigurao savršen kut gledanja bez obzira na mjesto sjedenja.
  • Automatska rotacija: Novi dodatak koji proširuje mogućnosti rotacije zaslona s The Sero na Neo QLED 8K televizore. Automatska rotacija donosi mobilna iskustva na velikom zaslonu što znači da korisnik svoj sadržaj može pregledavati u portretnom načinu uz novi izgled i raspored MultiView opcije. Može se koristiti kao stalak ili zidni nosač, dok će prikaz na zaslonu biti maksimalno ispunjen zbog optimizacije doživljaja gledanja.

Za više informacija o Samsung televizorima posjetite službenu stranicu Samsunga.

Nove Samsung televizore je moguće prednaručiti, primjerice Sancta Domenica nudi tu mogućnost uz promociju, a isporuke prednaručenih televizora kreću od 18. travnja.

*klik na sliku za uvećanje

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!