Audio-video uređajiCES - Las VegasSajmovi elektronikeSamsung ElectronicsVijesti

Samsung predstavio Neo QLED s Mini LED tehnologijom, nove Lifestyle televizore i Mini LED zaslone

samsung-2021-neo-qled

Na The First Look 2021 online događaju uoči CES-a 2021, Samsung Electronics je predstavio nove televizore koji će se pojaviti na tržištu tijekom godine. Predstavljena je nova generacija televizora iz QLED i Lifestyle linija, kao i Micro LED zasloni. Naglasak je stavljen na održivi razvoj s više recikliranih materijala, jednostavnije pakovanje, te novi daljinski upravljač sa solarnim ćelijama.

Samsungovi televizori će i ove godine koristiti LCD tehnologiju zaslona, no u visokoj klasi će za pozadinsko osvjetljenje koristiti Mini LED tehnologiju s daleko boljom preciznošću nego što je to prije bio slučaj kod direktno postavljenog LED pozadinskog osvjetljenja s lokalnim zatamnjenjem (FALD). Samo pozadinsko osvjetljenje će imati 12-bitnu skalu s čak 4096 razina kako bi se kontrast mogao precizno kontrolirati. Uz navedeno, tu je i Quantum Dot tehnologija za prikaz širokog raspona boja, Neo Quantum procesor za AI upscaling i duboko učenje, te Ultra HD 4K razlučivost na QN90A, odnosno Ultra HD 8K na QN900A modelu.

Samsung_Neo-QLED

Iz službenog prioćenja:

Samsung designed the Quantum Mini LED to be 1/40 the height of a conventional LED. Instead of using a lens to disperse light, and a package to fix the LED in place, the Quantum Mini LED has incredibly thin micro layers filled with many more LEDs. Quantum Matrix Technology enables ultra-fine and precise control of the densely packed LEDs, preventing blooming—and allowing viewers to enjoy content as its meant to be seen.

Zvuk bi također trebao biti poboljšan na novim modelima, konkretno Object Tracking Sound (OTS) Pro tehnologija bi trebala pružiti preciznije pratiti objekte na zaslonu i tako ih pozicionirati u zvučnoj sceni. Tu je i kalibracija zvuka (vjerojatno uz pomoć daljinskog upravljača s ugrađenim mikrofonom), te poboljšana jasnoća govora.

Samsung-solarcell-remote-rear

Uz jednostavniju ambalažu koja se može iskoristiti za kreiranje raznih oblika poput stalaže, kućice za kućne ljubimce ili igračke, “Going Green” pristup je jasno vidljiv kod daljinskog upravljača. Iako ima isti dizajn i tipke kao u prethodnoj generaciji, Samsung je na njegovu poleđinu ugradio solarne ćelije koje će puniti ugrađenu bateriju, tako da koristik više neće trebati mijenjati baterije i time generirati otpad. Ćelije će se moći puniti kako na suncu, tako i na umjetnom svjetlu, a zbog položaja ćelija korisnici će trebati naučiti “naopako” okretati daljinski kad ga ne koriste.

Daljinski-upravljac-na-solarni-pogon
Daljinski upravljač na solarni pogon

U svojoj prezentaciji Samsung se osvrnuo na aktualna događanja u svijetu, naročito društvenu udaljenost nastalu uslijed pandemije kao i rad od kuće, te demonstrirao kako su Samsungovi televizori opremljeni svim potrebnim alatima da nas povezuju u ova nova vremena. Predstavljena je aplikacija Samsung Health za vježbanje od kuće, Multiview podrška za prikaz više sadržaja istovremeno na ekranu, podrška za Google Duo, PC on TV, te Samsung TV Plus i Samsung TV Plus mobile za gledanje besplatnog sadržaja.

MicroLED televizori do kraja godine

Samsung je nedavno najavio i svoju MicroLED seriju televizora, koja tehnologiju profesionalnog prikaza po prvi puta omogućava dostupnom svakodnevnom korisniku unutar četiri zida. Modeli ovog televizora od 110 i 99 inča bit će dostupni do kraja ove godine, a sa sobom tehnologiju prikaza od čak 24 milijuna individualno kontroliranih LED-ica, kao i Monolith Design s omjerom zaslona prema kućištu od 99%. Korisnike će svakako zanimati 4Vue (Quad View) značajka koja omogućava gledanje do četiri sadržaja istovremeno na velikom ekranu MicroLED televizora. Uz izvrsnu sliku tu je i kvalitetan zvuk koji Samsung naziva Majestic Sound.

Proširenje nagrađivanog Lifestyle portfelja

Od lansiranja The Frame lifestyle modela televizora koji se prodao u milijun primjeraka, Samsung je također najavio i nova poboljšanja Lifestyle televizora za 2021. godinu. Tako će The Frame sada biti upola tanjeg dizajna s novim zamjenjivim okvirima u pet boja u modernom ili zakošenom obliku kako bi se lako uklopili u interijer. Umjetnička trgovina The Frame televizora obogaćena je s više od 1400 dodatnih umjetničkih djela koje je odabrala struka, a najavljena su i poboljšanja i na The Frame, The Serif, The Sero (pogledajte test ovdje), The Terrace, i The Premiere serijama televizora.

Na kraju, za igrače predstavljen je Super Ultrawide Game View koji radi za PC igrače, kao i novo “gamersko” sučelje i podrška za FreeSync Premium Pro.

Više detalja o novim modelima biti će otkriveno na CES-u 2021, odnosno tijekom regionalnih predstavljanja kad će biti poznato više detalja.

Više detalja na Samsung News stranici >>

Samsung Hrvatska službena stranica >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!