Audio-video uređajiSamsung ElectronicsUltra HD 8KVijesti

Samsung Ultra HD 4K i 8K 2020 televizori dostupni u Hrvatskoj

QLED-2020-line-up

Tvrtka Samsung objavila je dostupnost televizora iz 2020 TV lineupa na hrvatskom tržištu. Svi novi modeli su temeljeni na VA LCD panelima s LED pozadinskim osvjetljenjem, u dijagonalama od 43 pa do 85 inča. Novi modeli su po oznaci vrlo slični ranijim generacijama, uz novu slovnu oznaku na kraju (T, odnosno TS umjesto prošlogodišnjeg slova R kod QLED serije, odnosno T/TU umjesto R/RU kod modela srednje i ulazna klase).

Svi Samsungovi televizori koji u oznaci imaju slovo “Q” pripadaju “QLED” seriji što znači da koriste Quantum Dot tehnologiju za prikaz širokog raspona boja (tehnologiju koju susrećemo kod HDR filmova i serija, te novih igara). Samsung je “QLED” liniju televizora službeno lansirao 2017. godine. Osim QLED serije, na tržištu će se naći i standardni modeli pod oznakom “TU” (nasljednici “RU” prošlogodišnje serije poput RU8002), kao i modeli lifestyle linija The Frame, The Serif TV i The Sero.

Vrh ponude čine Ultra HD 8K televizori – Q950TS i Q800T.

Tako će najbolji Samsung televizor 2020. godine nositi oznaku Q950TS, a biti će opremljen svim suvremenim tehnologijama – Ultra HD 8K panelom, FALD LED pozadinskim osvjetljenjem, Quantum Processor 8K procesorom s elementima umjetne inteligencije (AI), svim HDMI 2.1 značajkama (4K120, 8K60, VRR, ALLM i eARC), najnovijom TizenOS 5.5 platformom, te MediaTekovim Wi-Fi 6 čipsetom. Q800T će također imati Ultra HD 8K panel, no uz manje napredno FALD LED pozadinsko osvjetljenje (manji broj zona), te klasičan Wi-Fi (ac standard).

Samsung Q950TS – Samsungova perjanica televizora za 2020. godinu

Što se dizajna tiče, Q950TS bi trebao biti prvi televizor s praktički nevidljivim okvirom. Godinama smo slušali o okvirima “tankim poput oštrice”, no čini se da će napokon ove godine Samsung teoriju pretvoriti u praksu:

Proporcije ekrana i kućišta na revolucionarnom Infinity Screen ekranu iznose nevjerojatnih 99:1 posto – crni su rubovi smanjeni gotovo do nevidljivosti, dok iznimno tanak okvir ne ostavlja mjesta ometanju, kako bi se korisnici još jače uživjeli u sadržaj koji gledaju. Promatrano iz profila, Q950TS je izuzetno tanak, svega 15mm pa svojom pojavom predstavlja definiciju ideje o all screen ekranima.

U priopćenju se također navodi i poboljšanje kvalitete zvuka:

Uz tehnologiju Objective Tracking Sound+, zvuk se širi brže nego ikad uz prateće scene na ekranu, a integrirani zvučnici pružaju trodimenzionalni audio doživljaj. Osim toga, tehnologija aktivnog prilagođavanja dijaloga u stvarnom vremenu prepoznaje okolnu buku i šumove pa automatski pojačava ton razgovora, čineći ga jasnijim.

Novi modeli s Ultra HD 4K ekranima će nositi oznake Q60T, Q65T, Q70T, Q75T, Q80T i Q95T. Samsung je najnaprednija FALD LED pozadinska osvjetljenja ostavio za Ultra HD 8K modele, tako da će UHD 4K modeli imati manji broj zona zatamnjenja, što će praksi utjecati na kontrast, preciznost HDR efekata i cjelokupnu kvalitetu slike. Q95T bi tako trebao biti usporediv s proslogodišnjom Q80R serijom, Q80T s Q70R, dok će Q70T serija sada biti opremljena edge LED bočnim osvjetljenjem, te biti usporediva s Q60R iz 2019.

Samsung-QLED-Q80

Svi navedeni modeli dolaze s novim mogućnostima za povezivanje. Multi-View je način rada koji omogućava da se sadržaj s mobilnog uređaja prikaže u jednom dijelu televizijskog ekrana, uz fleksibilnost odabira između 14 različitih opcija podijeljenih ekrana. S druge strane, Tap View čini povezivanje pametnih telefona s televizorom lakšim nego ikad, pa korisnici sada mogu prikazati sadržaj telefona na velikom ekranu jednostavnim dodirom dva uređaja.

U Hrvatskoj je Q950TS dostupan u veličinama od 65, 75 i 85 incha, a početna cijena iznosi 38.199 kuna. Dostupne veličine modela Q800T su 65, 75 i 82 incha, a cijena se kreće od 28.799 kuna. 4K modeli Q60T, Q70T, Q80T i Q90T dolaze u veličinama od 43 do 85 inča, a početna cijena je 5.199 kuna. Aktualnu ponudu i cijene možete pronaći na nabava.net stranici >>

Više informacija o ponudi Samsung QLED 2020 modela televizora možete pronaći na https://www.samsung.com/hr/tvs/qled-tv/highlights/.

Dok nam se ukaže prilika da testiramo nove modele, kvalitetne testove možete na Rtings stranici >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!