4K Blu-ray4K Ultra HDAudio-video uređajiPanasonicVijesti

Panasonic UHD Blu-ray reproduktori s HDR10 Plus i Dolby Vision podrškom

Panasonic UB9000 UHD BD player

Panasonic je predstavio nekoliko serija Ultra HD Blu-Ray playera kojima želim dodatno utvrditi svoju poziciju u segmentu linijskih uređaja koji pružaju trenutno najvišu kvalitetu slike dostupno potrošačkom tržištu. Tri serije – DP-UB9000, DP-UB820 i DP-UB420 podržavaju HDR10+ tehnologiju dinamičnih metapodataka. U serijama DP-UB330 i DP-UB320 nalazi se uređaji s UHD Premium certifikatom i podrškom za standardni HDR10 format.

Sve modele UHD Blu-ray playera za 2018. godinu pogoni procesor HCX (Hollywood Cinema Experience) koji su razvili i podesili stručnjaci iz samog srca Hollywoda. Osim vrhunske kvalitete slike za koju je zaslužan procesor HCX, flagship model UB9000 korisnicima donosi i vrhunsku kvalitetu zvuka putem analognih audio sklopova.

UHD Blu-ray Player_UB9000_left

UB9000 posjeduje i posebno napajanje za audio sekciju, visokokvalitetni D/A pretvarač i balansirani (XLR) audio izlaz. Korisnicima u ruke dolazi u novom kućištu koje smanjuje vibracije i koje je također zaslužno za vrhunsku kvalitetu zvuka. Upravo THX certificiranim modelom UB9000 Panasonic direktno konkurira najvišem segmentu u kojem je do danas dominirao Oppo svojim UDP-203 i UDP-205 modelima.

Po prvi put, Panasonicovi UHD BD reproduktori će imati podršku za upravljanje glasom i to preko Google Assistanta i Amazon Alexe. Podrška neće biti odmah dostupna već će se pojaviti kroz neku od softverskih nadogradnji u budućnosti.

Informacije o bojama u 4K izvorima komponentnog signala koji su sažeti pomoću formata kao što je Ultra HD Blu-ray smanjeni su na 4:2:0, odnosno na četvrtinu izvornog iznosa. Kako bi se zadovoljili 4:4:4 zahtjevi televizijskog zaslona UHD Blu-ray playeri provode up-sampling boja. Kada je riječ o običnom up-samplingu – poznat i kao postupak s dvije točke („2-tap process“) – sustav kompilira susjedne, više i niže piksele kako bi proizveo prijelazne piksele. Međutim, Panasonicovi playeri oslanjaju na “multi-tap process” u usporedbi broja piksela izvan gabarita gore/dolje/lijevo/desno kako bi se dobili optimalni pikseli. Povećanjem preciznosti multi-tap procesa s ciljem prijenosa dekodiranih 4K (4:2:0) signala UHD Blu-ray sadržaja u 4K (4:4:4) format, Panasonicovi uređaji isporučuju sliku izvrsne detaljnosti.

UHD Blu-ray Player_UB820_left
UHD Blu-ray Player UB820

UB9000, UB820, UB420 UB330 i UB320 serije posjeduju originalnu 4K Direct Chroma up-scaling funkciju koja prevodi Full HD u 4K rezoluciji s ciljem prikaza prekrasnih boja.

Svi novi modeli će podržavati HDR10 bazni format, dok će modeli UB9000, UB820 i UB420 podržavati i HDR10+ (Plus). Dodatno, samo će UB9000 i UB820 podržavati i Dolby Vision, što ih čini posebno zanimljivim za recenzente koji žele vrhunski izvor koji podržava sve dostupne dinamičke HDR formate.

Novi modeli posjedovati će i opciju koja će prilagođavati svjetlinu HDR slike, a kako bi ju korisnik mogao prilagoditi svojim željama. Ujedno će biti moguće napraviti konverziju HDR u SDR format pri čemu se zadržava Ultra HD rezolucija i prošireni raspon boja, no ne i proširen raspon svjetline koji nudi HDR. Ovu opciju već posjeduju OPPO UHD BD reproduktori.

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. Zanimljiv uređaj, posebno ako, kako negdje piše, mu cijena bude slična kao UB900 na početku kad se pojavio, tj oko 900-1000 eura. Čini se da je za red veličine i mehanika kvalitetnija od UB900, na razini Oppo-a. I stari UB900 je za gledanje dobar uredjaj, daljinac mu maltene kopija od daljinca od OPPo-a, ali jeftina i kloparajuća ladica za disk je očaj u odnosu na druge uređaje iz sličnog cjenovnog razreda, a 11 godina stari dvd player pioneer 989avi je još uvijek kao konstrukcija Rolse Royce u odnosu na UB900. Nadam se da ćete ga dobit na test čim prije, samo budite malo kritičniji prema kvaliteti izrade i konsktrukcije :)

  2. Definitivno se slažem sa tobom da bi trebali biti malo kritičniji oko kvalitete izrade i konstrukcije.
    Slična situacija koju si naveo je i sa denon receiverima nekad prije model koji imam doma avr-4310 od daljinskog koji je touch screen pa nadalje konstrukcij je kvlitetnija od ovih novih pa čak i od sadašnjeg top modela gdje daljinski izgleda kao od receivera od 4000 kn.

    Lp.

    Kristian

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!