Home » Vijesti » Samsung Display gasi proizvodnju LCD panela do kraja 2020.

Samsung Display gasi proizvodnju LCD panela do kraja 2020.

samsung2020-tv-1

Samsung Display Solutions, dio Samsung grupacije koja se bavi razvojem i proizvodnjom panela, planira do kraja ove godine prekinuti s proizvodnjom LCD panela u Južnoj Koreji i Kini, prenosi Reuters. Kompanija je u listopadu prošle godine ugasila jednu od dvije proizvodne linije LCD zaslona uslijed smanjene potražnje i prezasićenosti tržišta, a svoj će fokus u idućih pet godina usmjeriti na novu generaciju zaslona temeljenih na Quantum Dot OLED (QD-OLED) tehnologiji.

Samsung Display Solutions trenutno proizvodi 165 000 zaslona sedme generacije, odnosno 363 000 osme generacije mjesečno, te time pokriva 14% svjetske proizvodnje LCD zaslona. Osim zaslona za televizore sestrinske tvrtke Samsung Electronics, kompanija prodaje zaslone i drugim proizvođačima za ugradnju u televizore, monitore, računala i mobilne uređaje. Među kupcima je i Apple.

samsung-display-products

Ne očekuje se da bi Samsung Electronics zbog ove odluke trebao prestati s prodajom LCD televizora, barem ne u kratkom razdoblju. Kompanija već ugrađuje LCD panele drugih proizvođača, poput AUO-a i CSoT-a (TCL). Samsung Electronics je već najavio modele televizora za 2020. godinu, s Ultra HD 8K modelom Q950TS kao perjanicom ponude.

Podsjetimo, LG Display je također početkom godine najavio da će ugasiti proizvodnju LCD panela u Južnoj Koreji, te udvostručiti proizvodnju OLED panela. Kompanija očekuje porast prodaje OLED panela, te da će takvi paneli činiti do 20% ukupnog tržišta televizora ove godine, odnosno do 30% u iduće dvije – tri godine.

Izvori: Reuters / Korea Herald / FlatPanelsHD

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*