8K Ultra HDAudio-video uređajiLG ElectronicsVijesti

LG proširuje ponudu Ultra HD 8K televizora s osam novih modela

LG SIGNATURE OLED 8K TV (88ZX)

Nakon prvih neslužbenih informacija o LG televizorima za 2020. godinu, primili smo službeno priopćenje u kojem je naglasak stavljen na Ultra HD 8K modele, kao i treću generaciju alpha9 procesora slike. U odnosu na prošlu godinu kad je LG lansirao ukupno dva UHD 8K modela, ove godine će biti lansirano njih osam (u četiri serije).

Iz službenog priopćenja:

Raznolika linija za 2020. uključuje premium LG SIGNATURE OLED 8K televizore od 88 i 77 inča (modeli 88/77 OLED ZX) te napredne LG NanoCell televizore (modeli 75/65 Nano99, 75/65 Nano97, 75/65 Nano95). Svaki od njih nadilazi službenu definiciju 8K Ultra HD koju je postavila organizacija CTA (Consumer Technology Association), a ugledni neovisni laboratoriji poput TÜV Rheinlanda potvrdili su da LG-evi 8K SIGNATURE OLED i NanoCell televizori premašuju tu definiciju*.

*Rezultati ispitivanja odnose se na nove LG-eve 77-inčne LG SIGNATURE OLED 8K i 65-inčne NanoCell 8K (serija Nano97) televizore  za koje je TÜV Rheinland potvrdio da nadmašuju prag minimalne modulacije kontrasta (CM) za Real 8K.

Iz ove izjave vidljivo je kako Ultra HD 8K postaje dostupan i u manjim dijagonalama – 77″ za OLED modele, odnosno 65″ za LED LCD modele iz serije NanoCell. 65″ UHD 8K OLED nije naveden, premda je njegova oznaka također registrirana u američkim i korejskim agencijama.

Također, LG je još jednom istaknuo kako njegovi UHD 8K televizori mogu prikazati “pravu 8K rezoluciju” prema kriterijima International Committee for Display Metrology (ICDM) koje je prihvatio Consumer Technology Association (CTA), a potvrdio TÜV Rheinland i drugi neovisni laboratoriji. Ovim potezom LG želi istakuti prednost nad Samsungovim UHD 8K modelima, a koji po istom ispitivanju ne zadovoljavaju uvjete za prikazivanje “prave 8K” slike. To je jedan od razloga zbog kojih je Samsung bio među osnivačima 8K Associationa s vlastitim programom certificiranja čije kriterije njegovi televizori – sasvim logično – zadovoljavaju. Vjerojatno iste kriterije zadovoljavaju i LG-jevi modeli, no ni LG Electronics ni LG Display nisu među članovima.

Debata je krenula na IFA sajmu u Berlinu prošle godine, a gdje je LG upozorio da Samsungovi 8K televizori ne zadovoljava međunarodno priznate standarde. Za više informacija o ovoj temi pročitajte odličan članak Johna Archera na Forbesu.

LG SIGNATURE OLED 8K TV (88ZX)

Novi modeli će omogućiti reprodukciju UHD 8K sadržaja preko USB-a, HDMI 2.1 sučelja i preko streaming servisa poput YouTubea. Televizori će podržavati HEVC, VP9 i AV1 kodeke. Za kvalitetan prikaz sadržaja, bilo nativnog 8K ili skaliranog, pobrinut će se novi α (Alpha) 9 Gen 3 AI procesor. Kao i prošla generacija, tako će i novi modeli koristiti tehnologiju dubokog učenja za poboljšanu oštrinu, bolji upscaling i četverostruko smanjenje šuma u slici.

Tu je i nova značajna prepoznavanja lica i teksta na zaslonu, kao i prepoznavanje žanrova za automatsku prilagodbu slike:

Značajka AI Picture Pro procesora α9 Gen 3 omogućava prepoznavanje lica i teksta na zaslonu, precizno prilagođavanje i izoštravanje za prirodnije tonove kože, bolje definirane crte lica i jasnije, čitljivije znakove. Osim toga, automatski odabir žanra prepoznaje vrstu sadržaja koji se gleda te automatski primjenjuje idealne postavke slike, jamčeći najbolju kvalitetu u 4 kategorije: film, sport, standard i animacija.

Audio performanse bi također trebale biti bolje zahvaljući optimizaciji ovisno o tipu sadržaja:

LG-eva značajka AI Sound Pro analizira i razvrstava audio sadržaj u 5 kategorija – glazba, filmovi, sport, drama ili vijesti – za jasnije glasove i bogatiji pozadinski zvuk. Izgovorene riječi se izoliraju i povećava se njihova glasnoća za lakše razumijevanje, dok se identificirani pozadinski zvukovi „miješaju“ u virtualno 5.1 surround okruženje za postizanje „uranjajućeg“ učinka.

LG NanoCell TV (75NANO99)

Vjerojatno ćemo ove godine vidjeti webOS u verziji 5.0 na novim modelima. Iz prioćenja nismo mogli pronaći specifične novosti u odnosu na prošlogodišnji webOS 4.5, no moguće da će više detalja biti okriveno idući tjedan na CES-u:

Osim iznimnog iskustva gledanja, LG-evi 8K televizori nude novu razinu praktičnosti uz AI tehnologiju. Korisnici mogu nadgledati i kontrolirati kompatibilne IoT uređaje izravno preko nadzorne ploče (Home Dashboard) na televizoru, dok se uz hands-free glasovnom kontrolom može upravljati s više povezanih uređaja samo glasom, čak i na drugom kraju sobe. ThinQ prepoznavanje glasa ugrađeno je u svaki LG 8K televizor, a dostupno je u 144 zemalja svijeta. Uz popularnu LG-evu platformu za pametne televizore webOS, tu je i podrška za Apple AirPlay 2 i HomeKit, kao i za Google Assistant i Amazon Alexu, a u budućnosti i kompatibilnost s Amazon Alexa Premium Far-Field Voice.

Više novosti o LG proizvodima možete pronaći na LG Newsroom stranici >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!