Audio-video uređaji

TCL 55EP680 na testu – Dolby Vision i HDR10+ podrška zaokružena Android TV 9 platformom

Na test smo dobili TCL-ov novi model televizora koji se pojavio na našem tržištu. Radi se o modelu iz EP68 serije, a koja uključuje modele u tri veličine ekrana – 127 cm, 150 cm i 165 cm. Televizor je bogato opremljen svim danas aktualnim tehnologijama za glasovnu interakciju, od Google Assistanta do Amazon Alexe, podržava sve popularne video-na-zahtjev aplikacije, a tu je i podrška za dinamične HDR formate – Dolby Vision i HDR10+.

Osim navedenog, televizor je opremljen DVB-T2/C/S2 prijamnicima, a tu je i HEVC dekodiranje tako da možete gledati domaće lokalne programe u HD rezoluciji pri 50 sličica u sekundi. Više o DVB-T2/HEVC emitiranju možete doznati ovdje.

U pakiranju TCL prilaže dva daljinska upravljača prepoznatljivog tankog dizajna – kompaktniji “Smart” upravljač s ugrađenim mikrofonom izrađen je od plastike i ugodniji je za korištenje od metalne varijante koju smo upoznali tijekom testa U55X9006 XESS X2 modela.

Da nam nitko nije rekao da se u ovom televizoru nalazi Android TV u verziji 9 (Pie), bili bismo 100% sigurni da je instalirana verzija 8 (Oreo). Baš sve je ostalo isto što je i dobro i loše – zavisi kakve su vaše navike korištenja i koliko preferirate jednostavnost sučelja kakvo nude konkurentni webOS i Tizen OS. U svakom slučaju, Android na ovom TCL TV-u radi odlično, nismo iskusili nestabilnosti i rušenje aplikacija, a svakako dobrom zdravlju sustava doprinosi predinstalirani TV Guard koji automatski čisti memoriju i optimira procese. Jedino što svakako savjetujemo jest da uključite Instant Power On jer ćete u protivnom morati čekati gotovo minutu da se TV podigne iz standbyja.

S televizorom se družimo već desetak dana, obavili smo kalibraciju i analizu procesora slike, te polako radimo na kompletnoj recenziji. Do njene objave, pogledajte naš video raspakiravanja i instalacije, a ako želite da nešto specifično provjerimo na ovom modelu, napište nam komentar ispod ovog članka.

Televizor je na test ustupio Agramservis >>

agramservis-logo-logotip

Više detalja na službenoj stranici >>

Ranije testirane TCL-ove televizore pogledajte ovdje >>

 

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

17 komentara

  1. Pozdrav,
    molim da proverite kako radi network player ukoliko je izvor neki slabiji NAS ili network drive. Da li povlači .srt i .sub bez problema kroz mrežu? Kako to izgleda sa 4k fajlovima? Znači samo me zanima rad network media pleyera ali bez upotrebe media servera koji rade transcoding ili embedding titlova.
    Hvala.

  2. pozdrav! molim vas ako možete nešto provjeriti. ja sam pred par dana uzeo nešto slabiji tcl sa androidom, 40es560. i nakon pola sata sam zaključio da tu nešto ne štima i da ga vraćam.
    naime, nakon automatskog pregleda kanala, našao je 60ak evotv kanala (za kojeg nemam ni pretplatu ni potrebu) i od 65 pozicije 15ak kanala koje lovim sa učke.
    e, sad. takav raspored mi ne odgovara i htio sam preskenirati samo free kanale. no, ne postoji opcija.
    pokušao sam obrisati i/ili premjestiti kanale no tek tada nastaje problem, jer se sve ispremješa, samopreimenuje i više lista kanala nije upotrebljiva.
    nakon ručne pretrage, mux po mux, dobijem samo free kanale, što je ok, no kada ih želim premjestiti opet se događa ista stvar sa kanalima. niti promjena redosljeda niti promjena pozicije ne završava “upotrebljivom” listom kanala. kao ni dodavanje svih kanala u favorite.
    pa ako možete provjeriti je li to i na ovom vašem tv-u tako odn. postoji li možda drugačija aplikacija za pretragu i sortiranje kanala. po ikonama, iste su kao i kod mene.
    hvala unaprijed!

    1. Pozdrav! Na modelu koji testiram preslagivanje radi dobro – u channel organizeru lako se mogu premjestiti kanali na željenu poziciju (odaberete kanal – stisnete OK i iz izbornika odaberete Swap). Isto tako je moguće kompletno izbrisati željene kanale. Uspio sam presložiti sve HD kanale da budu na prvih 8 kanala, a ostatak će malo potrajati dok obrišem jer se mora pojedinačno svaki označiti i izbrisati.

      Alternativa preslagivanju je izrada liste favorita. Nakon tog dok gledate neki program pritisnike OK i idite strelicom desno do Favorite liste. Uočit ćete da se također nudi i filtriranje FTA kanala, pa možete imati listu samo kanala koji nisu kodirani.

            1. I am looking forward to that. Can I ask you if according to you Hisense B7500 is better than EP68?

  3. da, mogućnost za preslagivanje je sasvim logično prikazana, tj. opcije – pomakni, preimenuj…. no na ovom modelu je to nemoguća misija. lista počne, recimo, cmc, htv1, htv2, nova, rtl, rtl2, doma. nakon preslagivanja, cmc, cmc, htv2, htv2, nova, rtl2, rtl2. i pritisnem na “prvi” rtl2, pojavi se htv2. pritisnem na htv2, kad tamo rtl1. ma, čudo jedno.
    favorites ista stvar. ne radi.
    očito je ili do aplikacije ili ja nisam imao (mada sumnjam) dovoljno strpljenja da se predinstalirane aplikacije nadograde, AKO postoje nadogradnje, pa bi se nešto možda popravilo. ali nekih 6 sati spojen na net bi se valjda nadogradio…

    ništa, hvala na odgovoru. poslao sam mail agram servisu, ali oni ionako nisu poznati po promptnom odgovaranju. no, možda nešto pomognu. eventualno kakav novi(ji) soft od onog na webu.

    hvala još jednom! pozdrav!

  4. Pozdrav,

    Imate li kakav savjet za smanjenje stuttera/juddera. Imam navedeni model samo 50in i stutter u brzim scenama je jako izrazen.

    Hvala, pozdrav

    1. pa ukljuci neki motion interpolation, brijem da se opcija zove action smoothing. Iako, to su kuzi uvijek i nema pomoci. Barem ne dok ce se filmovi stancati u 24 FPSa. A kad vise nece onda ce izgledati kao sapunice. Tak da radije biram ovo prvo. Uglavnom svaka tehnologija prikaza koja radi na principu sample and hold ima isti taj problem koji iritira. Jako.

        1. pa to je ono o cemu pricam, nis zapravo ne pomaze. Ono kaj najvise pomaze ujedno jos vise iritira jer je onda slika konstanto ocajna.
          A taj BFI (ili kako se vec zove kod kojeg proizvodjaca) radi kod negog bolje kod nekog losije. Na svima ti se smanji svjetlina jer ti zapravo svaka druga slicica koju prikaze bude crni ekran ali kod 50Hz modela je to stvarno iritantno do te mjere da je zapravo neupotrebljivo i ne kuzim zasto to uopce rade. Na 100Hz panelima je to puno bolje kao opcija jedino kaj ti i dalje ostaje problem tamnije slike. Sto mozes rijeciti pojacanim pozadinskim osvjetljenjem ako je dovoljno jako. Ali onda ga opet treba smanjiti kad to ne koristis.

  5. Što se tiče novih tv kanala 12.11.2019. pušteni sa Učke sve ok.Prijašnji sd ,nikakava slika.Sad imam jedno pitanje,pošto sam frick,da li će imati i gdje je moguće to saznati ,update ili upgrade, za player u njoj.
    Player radi super ne trza na nikakvom formatu ,jedino ne pušta ili ne pretvara (downsampling) dts u pcm ili neki drugi audio tok. dolby radi i njegove inačice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!