IFA - BerlinSajmovi elektronikeVijesti

IFA 2019 – pregled novosti

Na IFA sajmu u Berlinu, a koji se održava od 6. do 11. rujna, vodeći proizvođači potrošačke elektronike su prikazali brojne novitete. U nastavku smo prikupili najveće vijesti raspoređene po proizvođačima, a materijale izvukli iz službenih priopćenja, kao i informacija koje su bile podijeljene na društvenim mrežama.

LG

LG je ovaj tjedan najavio da počinje s prodajom svojim prvih Ultra HD 8K televizora. Radi se o 88-inčnim 88Z9 OLED TV-u i 75-inčnim 75SM99 modelom iz NanoCell TV serije. Oba modela krase HDMI 2.1 priključci i druga generacija alpha9 procesora slike, kao i podrška za najnovije značajke webOS-a, te mogućnost interakcije s Google Assistantom i Amazon Alexom.

LG je proširio liniju UltraGear monitora za ozbiljne igrače s novim modelom 27GN750, a koji krasi  1 ms IPS Gray-to-Gray panel, HDR10 i NVIDIA G-SYNC podrška. Usporedbu s već dostupnim modelima 27GL850 i 38GL950G potražite u tablici ovdje.

Panasonic

Panasonic je na sajmu IFA u Berlinu predstavio dva neobična prototipa televizora koji pokazuju trud ove tvrtke oko pomicanja granica tehnologije TV-a.

Jedan prototip kodnog naziva“MegaCon”, što znači „mega kontrast“, koristi dva LCD sloja kako bi ponudio performanse sumjerljive onima OLED televizora, a istovremeno je sposoban i za visoku razinu svjetline. Predstavljeni model ima veličinu ekrana od 55-inča.

Drugi prototip jest prozirni OLED, rezultat konceptualnog istraživačkog projekta Panasonica i Vitre. On dokazuje da Panasonic radi na boljoj integraciji elektroničkih uređaja u životne prostore preko njihova stapanja s pozadinom kad se ne koriste.

Panasonic je također objavio da će podržati nedavno najavljeni način prikaza “Filmmaker Mode™” na odabranim televizorima za 2020.

Filmmaker Mode, unaprijed postavljen televizijski način prikaza koji onemogućuje određene značajke postprocesiranja kao što je zaglađivanje kretanja radi boljeg čuvanja kreativne namjere, najavljen je nedavno u Hollywoodu na važnom događaju kojemu je nazočio režiser filma “Star Wars: The Last Jedi” Rian Johnson.

Filmmaker Mode će se moći aktivirati na dva načina – pritiskom na tipku na daljinskom upravljaču ili putem odgovarajućih metapodataka u signalu, pri čemu će korisnik automatski dobiti preciznu sliku bez interpolacije i “nabrijanih boja” kako za SDR, tako i za HDR sliku.

 

Philips

Philips je lansirao dva nova premium OLED televizora s trećom generacijom svojeg P5 procesora slike. Osim izvrsne slike, televizore krasi kvalitetan audio sustav za koji se pobrinuo Bowers & Wilkins. Ovo posebno vrijedi za model OLED+984 gdje je visokotonski zvučnik postavljen u zasebno kućište između soundbara i zaslona.

Treća generacija P5 procesora slike donosi 30% bolju kvalitetu slike i po prvi put mogućnost poboljšanja Dolby Vision signala. Podsjetimo, Philipsovi ovogodišnji televizori podršavaju i HDR10+ i Dolby Vision dinamičke HDR formate.

Novi modeli su:

  1. 65-inčni OLED+984
  2. 55-inčni OLED+934
  3. 65-inčni OLED+934
  4. 55-inčni OLED+754 (2. generacija P5 procesora, Saphi platforma, Dolby Atmos i Vision podrška)
  5. 65-inčni OLED+754 (2. generacija P5 procesora, Saphi platforma, Dolby Atmos i Vision podrška)

Philips je također pokazao prototip 88-inčnog 8K OLED televizora s trećom generacijom P3 procesora slike. Moguće da će biti lansiran iduće godine.

MMD je predstavio niz Philipsovih monitora, od poslovnih do onih za igrače. Naglasak je bio postavljen na monitore za zaslonom osjetljivim na dodir (Philips SmoothTouch linija). Niže su navedeni modeli, očekivan dolazak i cijene za pojedine modele:

Samsung

Samsung Electronics je na IFA 2019 sajmu obilježio 50 godina poslovanja i tom prilikom predstavio viziju poslovanja s fokusom na inovativnosti, umreženosti i budućnosti.

Prošle je godine lansiran novi Samsung QLED 8K TV (Q900R – testiran ovdje) i od tada je ukupna prodaja QLED televizora porasla za 200 posto. Pozitivna reakcija na QLED televizore visoke kvalitete i velikog ekrana dovela je do prodaje više od dva milijuna uređaja u prvoj polovici 2019. godine. Kako bi ova serija bila dodatno unaprjeđena, postojećim Samsung QLED uređajima od 65, 75, 82 i 85 inča, pridružit će se i verzija od 55 inča već ovog mjeseca.

Samsung je također potvrdio da će od 18. rujna dugo očekivani Galaxy Fold biti dostupan u Francuskoj, Njemačkoj, Singapuru i Velikoj Britaniji, a nakon toga će uslijediti i prodaja u Sjedinjenim Američkim Državama

Sony

Sony je predstavio novu Xperiu 5 sa 6.1-inčnim 21:9 OLED zaslonom s podrškom za HDR. Rezolucija zaslona iznosi 2,520 x 1,080 piksela, a za obradu slike se brine X1 tehnologija koja svoje korijene vuče iz Sonyjevih procesora za televizore. Xperia 5 će također moći pretvarati SDR u HDR sadržaj koristeći HDR remastering tehnologiju.

Na sajmu je Sony predstavio Master Series ZG9 Ultra HD 8K LED LCD TV (FlatPanelsHD recenzija), kao i AG9 Ultra HD 4K OLED model (FlatPanelsHD recenzija) – oba su na europskom tržištu od proljeća.

TCL

TCL je na IFA 2019 sajmu predstavio svoji prvi 8K televizor iz QLED X serije, a koji će biti dostupan u veličinama od 65, 75 i 85 inča. Uz nativnu Ultra HD 8K oštrinu slike, novi model će podržavati pojačanu stvarnost (Augmented Reality – AR) da dodatno poboljša korisničko iskustvo, ugrađenu izvlačivu kameru, kao i dodatni zaslon na Onkyo soundbar zvučniku. Tu je i podrška za Dolby Vision i Dolby Atmos, te Android P operativni sustav. Serija će također biti dostupna i u varijanti s Ultra HD 4K rezolucijom ekrana.

Uz QLED model, TCL će također lansirati 4K i 8K modele s Mini LED tehnologijom zaslona za poboljšani kontrast i preciznost lokalnog zatamjenja.  4K modeli s opcionalnim soundbarom će se pojaviti na tržištu krajem godine, dok će se 8K model pojaviti tijekom drugog kvartala 2020. Više u službenom priopćenju.

Više informacija o IFA sajmu, izlagačima i ostalim detaljima možete pronaći na službenoj stranici.

 

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!