Satelitska televizijaVijesti

SES-10 uspješno lansiran na raketi Falcon 9 tvrtke SpaceX

ses-astra

Tvrtka SES objavila je kako je u četvrtak, 30. ožujka, u 18:27 sati prema EST vremenu, SES-10 satelit uspješno lansiran u svemir na raketi Falcon 9 tvrtke SpaceX iz NASA Kennedy Space centra na Floridi. SES-10 je prvi geostacionarni komercijalni satelit ikada lansiran na već korištenoj pogonskoj raketi prvog stupnja.

S 55 transpondera jačine 36MHz, od kojih je 27 inkrementalnih, a koji rade na Ku frekvencijskom pojasu, ova više-namjenska letjelica prvi je SES satelit potpuno posvećen pružanju usluga u Južnoj Americi. Snažne zrake SES-10 satelita pojačat će mogućnosti SES-a diljem regije na području pružanja usluga DTH emitiranja, usluga za poslovne korisnike i mobilnih usluga.

SES-10 satelit nadomjestit će kapacitete koje trenutno pokrivaju ostali SES sateliti na 67 stupnjeva zapadno te osigurati dodatan kapacitet za pokrivanje područja Meksika, Srednje Amerike, Južne Amerike i Kariba.

Sukladno ugovoru s Andskom zajednicom (Bolivija, Kolumbija, Ekvador i Peru) satelit će funkcionirati kao satelit Andske zajednice Simón Bolivar 2 pružajući kapacitet svakoj od spomenutih zemalja. Projekt Andski satelit nastao je kao rezultat interesa država članica da imaju zajedničku satelitsku mrežu i iskoriste prednosti andskog spektra na 67 stupnjeva zapadno.

SES-10 Launch from SES on Vimeo.

„Uspješno lansiranje satelita SES-10 u prvoj misiji tvrtke SpaceX, na već testiranoj raketi, predstavlja početak nove ere lansiranja u svemir. Ponosni smo što smo tvrtki SpaceX partner na ovom putovanju u inovacijama i ponovnom korištenju rakete koje će pristup svemiru učiniti efikasnijim u pogledu troškova i upravljanja“, rekao je Martin Halliwell, tehnološki direktor tvrtke SES. „Dodatan kapacitet kojeg osigurava satelit SES-10 idealan je za pružanje dodatnih TV usluga s boljom kvalitetom slike kao i bržeg pružanja širokopojasnih usluga, u kojima će uživati milijuni ljudi diljem Latinske Amerike i Kariba.“

„Oduševljeni smo uspješnim lansiranjem već korištene rakete Falcon 9. Ovo je povijesna prekretnica na putu do potpune i brze ponovne upotrebljivosti“, rekao je Gwynne Shotwell, predsjednik i glavni operativni direktor u tvrtki SpaceX, te dodao. „Drago nam je da smo ovu važnu stvar ostvarili u suradnji s tvrtkom SES koja je nas i naše inovacije u tvrtki SpaceX snažno podupirala  tijekom godina.”

SES-10 satelit, koji se bazira na platformi Eurostar3000, izgradila je tvrtka Airbus Defence and Space. Satelit će koristiti električni pogonski plazma sustav za manevre u orbiti i kemijski sustav za početno podizanje u orbitu i neke manevre u orbiti.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!