A/V receiversAudio opremaRecenzijeVijesti

Marantz SR7005 AV receiver

 

Na testu nam se našao AV receiver visoke klase, Marantz SR7005, po mnogima najbolji receiver koji je sišao s Marantz proizvodnih pogona. Radi se o novo dizajniranom konceptu Marantz high-end pojačala s Monocle konceptom o kojem ćemo više reći u samoj recenziji. SR7005 je najteži AV uređaj koji je poslije testiranih televizora ušao u uredništvo HD Televizije. Vizualni dojam i pakovanje su nevjerojatni, te ćemo u stilu HD televizija recenzija napraviti široku analizu Marantz pulena koji posjeduje i 3D propusnost sa 6 HDMI 1.4 kompatibilnih ulaza. Uređaj je Windows 7 kompatibilan s DLNA 1.5 mogućnostima te posjeduje ethernet port za Internet servise, HD radio i ažuriranje firmware-a.

Uvod – nastavak

Što se deklarirane snage tiče, SR7005 posjeduje HDAM (Hyper-Dynamic Amplifier Module) elektroniku uparenu s ukupno 875W snage, raspoređene na 7 kanala po 125W na 8 ohma! M-DAX algoritmi poboljšavaju iPod/iPhone kompatibilnost i zvuk. SR7005 podržava i sve napredne HD audio algoritme od DTS HD Master audia do Dolby True HD zapisa. Auto kalibracija uz pomoć priloženog mikrofona je pogonjena naprednim Audyssey MultEQ XT algoritmom. Za kraj uvodnog predstavljanja spomenuli bismo integraciju Anchor Bay 10-bit video procesora/scalera koji je uz Realta i Reon procesore najbolje rješenje za obradu video signala.

Televizor: Panasonic TX-P50VT30E

3D Blu-ray reproduktor: Panasonic DMP-BDT110

Multimedijalni reproduktor: Mede8er Med500ex 2

Satelitski HD receiver: Azbox Premium HD+

Grafička kartica s HDMI izlazom: ATI Radeon 5870

Konzola: Sony Playstation 3

Zvučnici:

-Harman Kardon HKTS 60 5.1 sustav (upareni sa 2 dodatna HKTS 30 zvučnika kako bi dobili 7.1 ozvučenje)

-Wharfedale ( 10.7 + 10.2) 7.1 surround

-Sonus Faber (Liuto + Monitor) 7.1 surround

-JMlab chorus 800V

-B&W CM

-Jordan JX92S VTL

Interkonektori: Monitor Audio Chord Odissey 2, Chord Carnival Silver Screen

Zahvaljujemo se ovom prilikom korisnicima koji su nam nesebično ustupili spomenute audio sustave, zvučnike i interkonektore za test Marantz SR7005 modela bez kojih samo testiranje ovog modela ne bi bilo moguće kvalitetno izvesti.

Iako se AV receiveri prodaju kao zasebne komponente, kvaliteta zvuka koju su u stanju reproducirati uvelike zavisi od zvučnika ili surround sustava s kojima se uparuju. Nije isto priključiti surround sustav na AV receiver od par stotina ili od nekoliko tisuća eura. Tu su “tabori” ili pobornici tamnog, toplog zvuka te s druge strane oni koji više vole hladan, agresivan zvuk koji je dosta analitičan.

Vodič i preporuke za kupovinu AV Receivera 2011 objašnjava sve o srcu svakog ozbiljnijeg kućnog kina.

Pa gdje je granica? Cjenovna ili subjektivna, gdje pojedinac može razaznati razliku u detaljima i dinamici?
Još bolje pitanje se postavlja, što je referenca za zvuk i postoji li uopće takvo što kao što je CIE dijagram i D65 skala kod testiranja televizora? Zapamtite da se kalibrirana slika televizora nekim korisnicima čini pretamna, te da više vole neprirodne dinamične modove i prenaglašene boje koje nemaju vjerodostojnost realnog prikaza. Pomnožite to puta deset kada je zvuk u pitanju. Problematika postaje veća kad uzmete u obzir da jedan AV receiver možete testirati s nekoliko desetina stotina zvučnih sustava, različitih cjenovnih klasa u akustički različitim prostorijama. Imaju li zvučnici visokotonce, srednjotonce, ugrađene subwoofere itd, sve ovo utječe na krajnji rezultat kao i na subjektivnu audio sliku datog uređaja.

Iako postoje portali koji testiraju zvuk, mišljenje autora ovog teksta je da su to igre bez granica, ako pogledate recenzije na najpoznatijim portalima, vidjet ćete da se radi o jednakim zaključcima kad je u pitanju video sekcija, a o pozitnim stavovima kad je u pitanju sam zvuk. Iz ovog razloga izveli smo test sa 5 različitih audio surround sustava i ostali iznenađeni rezultatima. Mjerenje instrumentima smo odbacili jer rasprava o zvučnim amplitudama ne vodi ničemu, s obzirom da se naš test zasniva na jednom setu zvučnika dok neki od naših čitatelja ili potencijalnih kupaca posjeduju ili imaju namjeru kupiti sasvim drugi stereo ili surround sustav te bi kolorika zvuka bila nereferenta u takvom slučaju.

Ovdje smo stali i zaključili da testovi AV receivera zovemo “osvrtima” jer ozbiljno shvaćamo proces testiranja. Naime smatramo da testiranje zvuka nikako ne može biti u potpunosti objektivno te da ćemo, zbog audio komponente AV receivera, biti primorani dati subjektivno mišljenje o kvaliteti zvuka kojem nismo skloni. Naglašavamo da se radi o subjektivnom dojmu recenzenata te da zvučna slika može izgledati drukčije na nekom drugom setu zvučnika i u prostorijama različite veličine i akustičnih osobina.

Krenimo s detaljnim opisom.

Marantz kao brand je izuzetno poznat na ovim prostorima, u stvari, radi se o “King of the hill” brandu kad je u pitanju reprodukcija zvuka filmova u zadnje 2 godine. Marantz je bio poznat kao fantastičan izbor audiofila za stereo zvuk, ali situacija se značajno promijenila s prošlogodišnjom linijom receivera koji su bili vrlo blizu Denon modelima. Denon je bio pored AV receivera od Pioneera i Yamahe uži izbor prilikom kupovine AV surround receivera kao što je Marantz kad je u pitanju stereo zvuk. Situacija se promijenila jer Marantz pripada Denon konzorciju u sklopu D&M Holdings Inc, kada je u pitanju visoka high-end klasa. Tako da testirani Marantz SR7005 ima identičnu elektroniku kao Denon AVR-3311! Razlika između 2 potonja modela je u vanjskom dizajnu i implementiranom GUI-u, te daljinskom upravljaču, iako se u suštini radi skoro o 2 identična proizvoda. Za sve ljubitelje filmova i dobrog surround zvuka jasno je da su Denon modeli predstavljali najbolji prilikom kupovine surround kina, te sama činjenica da je Marantz SR7005 skoro identičan receiver vrhunskom AVR311 modelu dala nam je uvid kakvu vrhunsku kvalitetu zvuka možemo očekivati. Denon je japanska tvrtka nastala 1910. godine pod brandom Nippon Chikuonki Shokai (Japan Recorders Corporation), da bi se 1947 godine prvi puta pojavilo ime “Denon” što je posljedica stapanja dvije tvrtke, tadašnjeg vlasnika Nippon Columbia s “Japan Denki Onkyo”. Denon je otišao u jednom pravcu, dok je Onkyo otišao u drugom otvarajući i poseban odjel za razvoj Integra AV receivera kao “entuzijast” modela. U 2002. godini, Denon se spaja s Marantzom u sklopu D&M Holdings Inc. Pogledajte sad jednu zanimljivost; Denon, Onkyo i Integra, Pioneer, Yamaha, Marantz, Rotel i Sony su tvrtke koje dolaze iz Japana. Izuzetak su Harman Kardon (Australia), NAD (Kanada) i Cambridge Audio (UK).

Ne trebamo govoriti o kvaliteti elektroničkih dijelova i komponenata kada govorimo o Japanu. Svi brandovi od 2009. godine koriste japanske otpornike “Japanese solid capacitors” pa tako i naš testni Marantz SR7005 . Ovo je veoma značajno jer osim što produžavaju radni vijek samog uređaja, (traju preko 5000 sati na 105c, odnosno preko 50 000 sati na 65c), utječu i na samo zagrijavanje koje je kod SR7005 modela svedeno na nekih 35 stupnjeva celzija pri punom opterećenju (Blu-ray film sa 7.1 LPCM-om na 80 do 100dB glasnoće).

Velika većina testera će se složiti da su Marantz AV receiveri izbor broj jedan kad je u pitanju stereo zvuk. Biti će zanimljivo vidjeti koja poboljšana su napravljena kada je u pitanju surround 5.1 ili 7.1 reprodukcija. Model SR7004, prethodnik modela kojeg danas testiramo je imao zamjerke na lošiju reprodukciju basa i dinamiku.

Je li to slučaj s Marantz SR7005 modelom, pročitajte u nastavku.

Karakteristike

7.1-kanalni A/V Surround Receiver snage 125W po kanalu na 8 ohma s Dolby Pro Logic IIz, Dolby TrueHD, dts-HD Master Audio i 1080p HD Video, 4 HDMI ulaza i 1 HDMI

izlazom

Anchor bay 10 bit processor (ABT2015)

7.1 A/V Surround Receiver –Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio dekoderi –Anchor bay (ABT) video cip21367

x 1 32-bit Floating Point
-High bit i/p converter i scaler do 1080p (Multi-cadence detection za SD i HD video signal / Digital noise reduction i enhancer)
-HDMI one cable connection (Analogue Video to HDMI Up conversion)
-Dolby Pro Logic IIz procesiranje
6 x HDMI ulaza / 2 x HDMI izlaz (Repeater i Scaler) verzije 1.4a
-Sleep timer function
-Identična snaga za svih 7+1 kanala, 125W x 7ch (8 ohms)
-Stable power supply for high-quality sound and picture playback
-Compressed Audio Restorer to enhance digital music files
-Digital Media Connectivity (Može se priključiti s DENON ASD-3N ili ASD-3W dokovima za media streaming)
Multi-Zone Capability (2 izvora / 2 zone mogućnosti)
-“Ease-of-Use”
On-Screen Display
Audyssey Dynamic Volume,
Audyssey MultEQ Auto setup i Room EQ
-Three Quick Select gumba
-Daljinski upravljač
-Stand-by potrošnja energije: 0.3 W

Adsense

Povezani tekstovi

17 komentara

 1. svaka cast na recenziji ali vjerujte mi da se po mom skromnom mišljenji ovaj receiver ne isplati ,zato jer se za iste novce dobije denon avr 4310 ,ja ga osobno imam i receiver je mrak ,i u slučaju muzike ,a pogotovo filmova,dok čak i navedeni 4311 kao novi model je nazalost lošiji od starijeg modela ,od daljinskog ,pa do priključaka itd …sta mi je neobjašnjivo kako su u denonu mogli napraviti noviji model sa manje priključaka i lošijim daljincem …tko je imao priliku vidjeti i usporediti novi i stariji model znat ce o cemu pričam ,imate stari model kupiti u komtehu.pozz

 2. Nema tu sta da se neisplati marantz je uvijek bio iznad vecine komercijalnih firmi, po dizajnu, zvuku, i ugradjenim dijelovima, njihove su komponente uvijek bile barem stepenicu iznad konkurencije u klasi.
  Ako vec pricamo o reciverima visoke klase onda barem po meni Yamaha ima bolje modele od denona, pioneer se ofucao i njega bih tesko svrstao u ovu klasu, nesumnjivo je taj denon odlican, ali ovo je ipak audiofilski reciver, a to mu daje dodatnu vrijednost.

 3. Slazem se da je to audiofilski receiver gdje ce se ljudi koji vole stereo jako iznenaditi dobrim zvukom marantza i to je prednost marantza. A za yamahu se ne bih slozio evo i zasto, veaina yamahinih modela meni osobno izgleda po pitanju vanjskog izgleda dosta plastično i nekvalitetno ,a zvukom zaostaje sta u proslosti i nije bio slučaj npr.uzmite za usporedbu yamahin z7 i denon 4810 ili novi yamahin receiver 309 nesto ne znam sad tocno i denon 4310 i poslusajte ,siguran sam da cete se sloziti samnom.Ali ima jos jedna istina i yamaha i marantz,pogotovo pioneer cim su se komercijalizirali i postali svima dostupni su se pokvarili ,a nazalost moram reci da i tu denon spada kao sto sam prije naveo novi model 4311 je losiji u nekim stvarima od starijeg 4310,a nasljednik 4810 ni ne postoji,neki ce reci onkyo serija 5007 moze zamijeniti denona ali nikada nece imate i test u t3 casopisu izmedu denona 4810 i onkyo serije 5007.Danas hrpa receivera nudi hrpu formata ,a to dolby digital ili ako imate novaca za blu ray kupiti ,a onda jos vise novaca za posu?ivati blu ray imate dts -hd,ali to je to, sva ona hrpa razno raznih formata je nepotrebna ,znam mnogi ce sada reci pa ne kupuj blu- ray skini s neta istina ali velika vecina filmova sa neta nije dts-hd nego dolby digital ili samo dts,a i oni filmovi koji jesu dts -hd skoro svaki nema hrv titlove.Evo da sada idem kupovati receiver ne znam koji bi kupio pričam o cijeni od 12000kn -25000kn.Neki ce rec imas rotel znam da imam ali sto se funkcija tice i za gledanje kucnog kina je osiromasen .NPR.denon ima visoke dodatne kanale i straga jos dodatni surround dok rotel nema nista od toga ,istina je da ce rotel puno bolje svirati muziku ,ali ja sam ipak vise filmofil nego audiofil.lijep pozdrav,hvala na komentaru ,uvijek su dobrodosli zato jer je zanimljivo cuti tu?e misljenje.

 4. Neosporna je kvaliteta Denona, ali ja maranc preferiram radi boljeg audiofilskog ugodjaja, onkyo mi je omrzo jer mi par kolega imaju problema sa abnormalnim grijanjem novih modela, nije nijedan odapeo, ali nije lijepo kada se grije kao sporet, pioneer nevolim radi prevelike upotrebe hibridnih integralnih kola na izlazu, nove yamahe nisam slusao nego imam iskustva sa starijim modelima (licno sam imao ax-dsp 1 koja je zvijer u svakom pogledu).
  Novi me audio formati nepale jer nisam cuo neku razliku izmedju DTS-HD MA i DTS/AC3 kada je zvuk dobro odradjen (imam oko 25 blu ray filmova sa dts-hd ma zvukom) ali da bi se cula razlika pored recivera koji je manje bitan treba imati zvucnike visoke klase, i cijene, i sobu velikih dimenzija da bi se eventualno cula neka bitna razlika.

  1. Slažem se, zvučnici i sama prostorija u kojoj se sluša sustav najviše utjeau na kvalitetu reprodukcije. Naravno, technofili vole imati sve dobre komponente jer su onda opušteniji, u suprotnom stalno nešto traže i analiziraju, a to nije cilj filmova i glazbe…

 5. hvala na komentarima,slazem se da su stariji yamaha modeli bili pun pogodak,moze pitanje ?doma imam kao što sam naveo denon 4310 ,popcorn hour a200,philips lcd 32pfl 9705,zvučnici prednji b&W cm5,straznji b&W cm1 ,centralni b&W cm centre i subwoofer yamaha yst 215 znam on je malo losiji tj.puno od ostatka opreme ponekad ga i iskljucim jer prlja zvucnu sliku novi košta 1500kn cisto da okvirno znate u koji cjenovni razred spada …kablovi za prednje i centar van del hul bridge,i za straznje neko smece iz hame,a kablovi za napajanje su oni koje sam dobio sa uredajima a uticnice za struju su obicne kupljene u metrou .molio bi vas ako bi mi mogli reci sta da promijenim da dobijem bolji zvuk ako ga uopae mogu dobiti,ono sta znam da moram promijeniti to je sub ,i mislim kupiti od b&W pv1 on mi je mrak,a soba mi je dugacka 4m siroka 3m ,molim vas za pomoc tj.savjet?

 6. Naravno da ti je tu definitivno subwofer dosta losiji od ostatk asistema, PV1 je fantastican sub, i neces nimalo pogrijesiti sa njim.

 7. hvala na odgovoru,a sta sa ostatkom opreme, da li bi tu trebale neke korekcije ali ako uzmes u obzir veličinu sobe i sve ostalo sta sam naveo u prethodnoj poruci?pozz.

 8. Pozdrav! Evo pročitao sam cijelu recenziju i dobio dojam da taj ure?aj vrijedi lovu. Za početak bih ga upario sa parom starih Revox zvučnika, a kasnije kombinirao da li au ih ostaviti pa uz njih složiti solidan 5+1 ili promijeniti i njih.
  Pošto sam totalni laik što se tiče filmova i televizije (vea dvije godine nemam TV) molio bih da mi ukratko napišete sve što trebam nabaviti da bih u novoj kuai bio “up to date”.
  Kako stoji sa tim BlueRay playerima, jesu oni u stanju zadovoljiti Audio koji može ispucati taj reciever, ili valja imati i CD-player zasebno?
  Znači, naglasak je na audio – ali ne želim biti seljak ;)

  Nadam se da aete imati volje ubaciti me u nižu.
  lijep pozdrav

 9. kupi cd player od rotela imas sada akciju u sonus artu na ex demo uredajima,ne kupuj blu ray player nego popcorn hour a200 i skidaj blu ray filmove sa neta sa lasttorenta neki ti imaju i hrvatske titlove.a ako mislis ispucavati audio to mozes samo sa flac formatom ili orginalnim cd-ima .

 10. Hehe, soba je takva kakva je…teško je tu puno izmijeniti-ali sigurno nije loše. Nego, tek sam sada pogledao CIJENU!!!
  Neeeext :)))

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!