4K Ultra HDOstali sajmoviPanasonicSajmovi elektronikeVijesti

Panasonic predstavio nove fotoaparate sa 4K videom

 

panasonic-mix_web

 

Na ovogodišnjoj Photokini, tvrtka Panasonic predstavila je nove modele fotaparata sa naprednim video mogućnostima. Radi se o četiri modela u različitim segmentima, GH5 4/3″ flagship fotoaparat, FZ2500 – superzoom sa 1″ senzorom (praktički S16 format), LX10/LX15 kompaktni 1″ fotoaparat i G80 fotoapratat u 4/3 formatu ali sa nešto skromnijim mogućnostima od GH5 i prihvatljivijom cijenom. Svi modeli koriste vrlo kvalitetnu Leica optiku i podržavaju 4K video, a GH5 i FZ2500 posebno se ističu se nekomprimiranim 10 bitnim 4:2:2 hdmi video signalom za vanjske snimače, što omogućuje bitno višu kvalitetu video zapisa. Krenimo redom.

GH5 kao novi flaghsip fotoaparat svakako je na oku mnogh fanova GH serije no Panasonic nije previše ulazio u detaljne specifikacije i samo je najavio uređaj. Ono što se zna jest da je to prvi fotoaparat sa izmjenjivim objektivima sa 4K 60p opcijom. Bitna prednost je 10 bitno uzorkovanje omogućeno kroz video izlaz, što trenutno ostali proivođači fotoaparata ne nude, a ostvaruje veću kvalitetu videa i veće mogućnosti u obradi slike. Čisto radi reference, fotografije u raw formatu koriste 12 i 14 bitno uzorkovanje dok je u broadcastu standard 10 bitna boja. 12 i 16 bitno uzorkovanje za pokretne slike rezervirano je za filmsku domenu, te tako Arri i Canon npr. koriste 12 bitni zapis, dok Sony i Red filmske kamere koriste 16 bita u kvantizaciji slike. GH5 također nudi novu opciju 6K photo, koji omogućuje izvlačenje 18 MP slike iz burst moda ili 8MP iz 4K 60p videa. Kamera snima 1080p video u 200 Mb/s a 4K video u 100 Mb/s.

g80_web
G85/G80 cjenovno je pristupačniji model pozicioniran u srednji segment sa 4/3″ 16MP senzorom. Za 900 američkih dolara on omogućuje snimanje 4K videa do 30p (24 i 25 p su naravno podržani). Burst mode pruža 6 slika u sekundi a tu je i ugrađena stabilizacija slike na senzoru koja u 5 osi reducira vibracije, kao i novi algoritam za učinkovitiju stabilizaciju.  3 inčni ekran na dodir moguće je zaokretati a ugrađeno je i 2.36M OLED elektronsko tražilo za detaljno kadriranje sa vrlo dobrim uvidom u tamnije dijelove slike. Tijelo fotoaparata otporno je na polijevanje vodom i na prašinu. Nove mogućnosti su i tzv “Post Photo” i “Focus Stacking” uz koje je moguće snimiti više fotografija i kasnije preko touch funkcije birati točku ili raspon fokusa. Ekran na dodir također omogućuje i biranje fokusa prilikom fotografiranja, slično kao i na pametnim telefonima. G80/85 za video nudi Cinelike Gamma D sa blažim kontrastom za veću mogućnost post produkcije slike i Cinelike V profil koji više definira sliku u kameri sa estetikom bližom filmu.

fz2500_web
FZ2500 novi je superzoom u klasi Sony RX10M3. Sa razvitkom nove tehnologije senzora 1″ format (brandirani termin za super16 format) dobio je vjetar u krila i ostvaruje vrlo kvalitetne rezultate koji mogu parirati S35 fotoaparatima po mnogim parametrima, osim npr. osjetljivosti. Senzor je sada već dokazani 20 MP BSI Sony proizvodnje, korišten u RX10 i RX100 seriji. Objektiv je LEICA DC VARIO-ELMARIT 24-480mm f2.8-4.5 i Panasonic je ugradio varijabilni ND filter koji vidoe snimanje čini puno praktičnijim. Da je Panasonic ozbiljno shvatio video segment sa ovim uređajem govori i činjenica da je kao i na profesionalnim video kamerama, kontrola ND filtera smještena direktno na tijelu fotoaparata, tj objektiva i da je objektiv nakon izvlačenja prilkom paljenja fiksne duzine te su promjene fokalne duljine unutar kućišta. Uz to, tu je i dugo priželjkivani 10 bitni video (na HDMI izlazu) te se nemojte začuditi ako uskoro koji dokumentarac dođe upravo sa ove kamere, jer ne samo da tehnički ona zadovoljava broadcast kvalitetu i vrlo kompaktna i manje primjetna nego i S16 format koji koristi je idealan za tu svrhu.
Ze praktičniju video upotrebu LCD je moguće zaokretati. Uz nadoplatu od 90 dolara tu je V-Log opcija koja pruža veću iskoristivost dinamičkog raspona i obradu slike u post produkciji.

lx10_web

LX10/LX15 kompaktni je model sa 1″ senzorom, koji je u klasi sa Sony RX100 serijom. Leica zoom 24-72 ekvivalent sa F1.4-2.8 osigurava standardni zoom raspon uz vrlo dobre svjetlosne karakteristike. Kamera podržava 4k do 30p i posjeduje i digitalnu i optičku stabilizaciju slike u 5 osi. Tu su takodjer i Post Focus i Focus Stacking i 4K Photo opcije iz videa. Za razliku od Sony Rx100 serije, LX10 nema elektorničko tražilo ali zato posjeduje zakretni ekran na dodir koji ima veći raspon zaokretanja.

https://www.youtube.com/watch?v=d6RX1PTnQJQ

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!