LCDRecenzijeTelevizori i monitori

LG 55UH8507 (UH8500) UHD HDR LCD TV – recenzija

Kvaliteta slike

lg-55uh8507-tv-samsara3
Samsara, Blu-ray 1080p24

Verzija softvera u televizoru na dan testa: 04.30.06, webOS 3.3.0-706 (dreadlocks-deua)

Tvorničke postavke i kalibracija

Provjera karakteristika slike je izvršena putem SpectraCalovog Calman 2016 Ultimate for Business softvera, SpectraCal C6 kolorimetra i VideoForge generatora uzoraka.

Analizirana karakteristika Vrijednost Ocjena*  Komentar
ANSI kontrast (tvornički) 1120:1 2 U skladu s IPS tehnologijom. Usporedba >>
ANSI crna boja [cd/m2] (tvornički) 0.22 1 Uz 248 cd/m2 svjetlinu, u skladu s IPS tehnologijom.
Najveća svjetlina [cd/m2] – SDR (tvornički) 568 3 100% bijela, 18% ekrana prekriveno, 380 cd/m2 na 100% (čitav ekran prekriven)
Najveća svjetlina [cd/m2] – HDR (tvornički) 568 1 L20 100% bijeli uzorak (10-bit, code value 940) (download)
Najveće greške u nijansama sive (tvornički) 4.2 3 Na 100%, Expert Dark room predložak
Tvornički najveće greške u bojama (tvornički) 3.3 4 Najveća greška kod plave boje
Pokrivenost Rec.709 raspona boja (tvornički) 97.7% 4 Cinema predložak, prihvatljiva tolerancija je +/- 3%
Pokrivenost DCI-P3 raspona boja (tvornički) 84.7% 1 Za više rezultata pogledajte usporedni prikaz.
Kontrole za kalibraciju / 4 Balans bijele boje u 2 i 20 točaka, gamma u 20 točaka, CMS
Prosjek: 2.55 osrednje prema dobrom

* – ocjene od 1-4, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

lg-55uh8507-tv-calibration
*klik na sliku za uvećanje

LG 55UH8507 kao i ostali proizvođačevi televizori dolazi tvornički u Eco predlošku. Eco predložak je nešto što bi baš svatko trebao izbjegavati zbog slike koja ima hladne i nerealne boje, uz pojačanu oštrinu koja radi više štete nego koristi. Mnogo bolji – gotovo tvornički kalibrirani su Cinema, Expert (Bright room) i Expert (Dark room), te njih preporučamo koristiti. Zanimljivo, na našem uzorku je Expert predložak za ambijent s puno svjetla (Bright room) imao tamniju sliku nego predložak za mračan prostor (Dark room) – 229.6 cd/m2 naspram 249.3 cd/m2. Korisnik može putem Backlight kontrole ugoditi svjetlinu slike, a tu su i gamma kontrole s nekoliko pred-definiranih vrijednosti.

U slučaju HDR signala (HDR-10 ili Dolby Vision), televizor će automatski aktivirati odgovarajuće HDR predloške.

Više komentara i savjete kako podesiti ovaj televizor možete pronaći u video prilogu ispod:

paragraph-separator-divider

Kvaliteta panela i karakteristike pozadinskog osvjetljenja

Analizirana karakteristika Ocjena*  Komentar
Probijanje pozadinskog osvjetljenja 2 neujednačenost pozadinskog osvjetljenja vidljiva na više mjesta na ekranu
Efekt prljavog ekrana (Dirty Screen Effect) 2 uočljiva neujednačenost po zaslonu, umjerenog intenziteta
Refleksije zaslona 2 lagano zamućeni obrisi objekata na zaslonu, osrednje učinkovit filter
Prikaz iz kutova 3 vrlo dobar, u skladu s IPS tehnologijom
Ostale anomalije 3 IPS glow (crna poprima efekt sjaja pri gledanju iz kuta), okomite linije svjetlosti kad je lokalno zatamnjenje uključeno
Globalno/Lokalno zatamnjenje 1 globalno zatamnjenje se aktivira s lokalnim
Prosjek:  2.16 osrednje

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

paragraph-separator-divider

Pokretna rezolucija, skaliranje, prikaz filmova…

Analizirana karakteristika
Vrijednost Ocjena*  Komentar
Pokretna rezolucija (Monoscope test, max. 1080) 650 max. 3 dobra, uz aktivan TruMotion
Oštrina slike u dinamici (vizualno) / 3 dobra oštrina neovisno o svjetlini kadra, bez jakih tragova ili dupliranja
Izvođenje 24 Hz materijala / 3 dobro, bez interpolacije uz lagano trzanje (standardno za LG)
Skaliranje slike (scaling) / 3 vrlo dobro skaliranje za SD i odlično za HD
Isprepleteni signali (interlaced) / 4 prolazi sve isprobane
Interpolacija slike (deJudder) / 3 Uz aktivan TruMotion, na razini prosjeka
Color Upsampling / 3 bez stepeničastog efekta za isprepletene i progresivne materijale
Uklanjanje nesavršenosti digitalne slike (šum, mosquito efekt) / 3 učinkovito uklanja šum i MPEG kompresijske tragove u slici
Posterizacija (banding)
/ 4 odlično
Prosjek: 3.22  dobro

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

paragraph-separator-divider

Kvaliteta slike – ukupni dojmovi

lg-55uh8507-tv-samsara1
Samsara Blu-ray, 1080p24
Ukupno Ocjena*
1. Tvorničke postavke i kalibracija 2.55
2. Kvaliteta panela i pozadinskog osvjetljenja 2.16
3. Pokretna rezolucija, skaliranje, prikaz filmova 3.22
Ukupno: 2.64

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

Kako je vidljivo iz rezultata mjerenja i testova, LG 55UH8507 je postigao osrednji prema dobrom rezultatu, uz očekivane prednosti i nedostatke. Uz provedene testove pogledali smo i niz sadržaja različite rezolucije i stupnja kompresije, od TV programa standardne rezolucije pa do Ultra HD HDR materijala i referentnih Blu-ray diskova.

Počnimo s prednostima. 55UH8507 je tvornički odlično podešen u Cinema i Expert predlošcima, tako da i bez kalibracije može prikazati dobro balansiranu sliku preciznih boja i neutralne sive nijanse. Postizanje najbolje slike je ponovno jedino moguće kroz pravu kalibraciju, a kojom se uočene nesavršenosti mogu gotovo u potpunosti otkloniti. Skaliranje slike i obrada isprepletenih signala je standardno dobra na LG televizorima pa tako i na testiranom modelu. To znači da tijekom gledanja TV programa ili drugih isprepletenih izvora neće dolaziti do pojave efekta češlja (eng. combing), valovitih šara ili nazubljenosti na bridovima.

Prime Mastering Engine učinkovito izvlači detalje iz signala niže rezolucije ili jače kompresije tako da TV program ili DVD filmovi nisu mutni i bez detalja. Internet video iz izvora kao što je YouTube ili kvalitetan video-na-zahtjev servis poput Netflixa također sasvim solidno izgleda po pitanju oštrine i prikrivanja nesavršenosti digitalne slike. Naravno, najbolja oštrina se postiže kada se na ekranu prikaže Full HD ili Ultra HD sadržaj, idealno s izvora poput Blu-raya ili Ultra HD Blu-raya.

lg-55uh8507-tv-samsara2
Samsara Blu-ray, 1080p24

55UH8507 koristi pravi 120 Hz panel čije se karakteristike mogu podesiti putem TruMotion opcije. Pokretna rezolucija je u skladu s ranije testiranim IPS UHD televizorima koji koriste 120 Hz panel – rezultat je mnogo bolji nego u slučaju 60 Hz UHD panela, tekst u pokretu je čitljiviji i više je detalja koji se mogu uočiti u dinamičkim scenama. Za razliku od VA panela, na IPS ekranima nema dugih tragova iza objekata, posebno ne u tamnim scenama gdje oštrina ostaje dobra. Ipak, valja napomenuti da zbog trepćućeg LED pozadinskog osvjetljenja dupliranje objekata može biti vidljivo ovisno o sceni, što smo vidjeli tijekom “Cars” sekvence FPD Benchmark diska. LG je također dodao i Clear Plus opciju koja agresivnije barata s LED osvjetljenjem no prema našim mjerenjima ne donosi poboljšanje u oštrini slike. Dodatno, Smooth, Clear i Clear Plus opcije automatski aktiviraju i interpolaciju slike koju ne preporučamo za gledanje filmova zbog uvođenja tzv. “efekta sapunice”. Naša preporuka je TruMotion na User opciji uz DeJudder na nuli i DeBlur na maksimalnoj vrijednosti deset. Tijekom gledanja sportskih materijala s udaljenosti od 2.5 metara bili smo zadovoljni oštrinom slike UH8507 televizora.

Zahvaljujući IPS panelu, boje izgledaju dobro kako pri frontalnom, tako i pri gledanju iz kuta. Ovo je prednost naspram televizora temeljenih na VA panelima gdje boje mnogo prije gube na zasićenju i slika gubi realističnost prikaza.

Stižemo i do uočenih nedostataka.

lg-55uh8507-tv-black-uniformity
(ne)ujednačenost zaslona uz isključeno lokalno zatamnjenje

Iako UH8507 ima jedan od boljih rezultata za IPS kada je ANSI kontrast u pitanju, u praksi slika nije imala onu dubinu kakvu postiže konkurencija s VA panelima. Ako tome dodamo neučinkovito LED pozadinsko osvjetljenje u okomitim linijama, jasno je kako 55UH8507 nije dobar izbor za one koji žele gledati kontrastnu sliku u ambijentu s malo svjetlosti. Ograničenje u kontrastu  je mnogo manje uočljivo u prostoriji s umjerenom količinom svjetlosti, kao i kada se na ekranu nalazi sadržaj koji ga cijeli pokriva (npr. Academy Flat filmovi, 16:9 TV program itd.).

lg-55uh8507-tv-black-uniformity-dimming
LED lokalno zatamnjenje

Kao i kod ranije testiranih LCD televizora s IPS tehnologijom, tu je još jedna loša navika ove tehnologije – pri gledanju iz kuta istina je da su boje zasićene i da dobro izgledaju, no crna boja dodatno gubi na dubini i izgleda kao da lagano sjaji (efekt koji je poznat kao “IPS glow”). Sve ovo valja imati na umu pri biranju LCD televizora jer bez obzira o kojem se panelu radi, svaki ima neki kompromis.

Idući nedostatak tiče se prikaza filmova, odnosno 24p sadržaja. Za one koji žele gledati sliku bez sapunica efekta, odnosno bez interpolacije umjetno generiranim slikama, filmovi mogu djelovati u pojedinim kadrovima trzavi i kao da podrhtavaju. Efekt u cjelini nije naročito uočljiv i do izražaja dolazi samo u pojedinim scenama, no voljeli bismo da LG poradi na ovom detalju jer konkurencija posao odrađuje bolje. Isto smo uočili i tijekom testa LG-jeve perjanice ponude kada je kvaliteta slike u pitanju – novih OLED modela serija B6 i E6.

lg-55uh8507-tv-sd
SD TV program, 576i

Na kraju, dolazimo do HDR performansi i prikaza proširenog raspona boja. UH85 serija, baš kao ni ostatak televizora iz LG-jevog LCD TV asortimana za ovu godinu nema UHD Premium certifikat, što znači da ne možemo sa sigurnošću znati koliku svjetlinu može postići i koliko boja može prikazati bez provedenih mjerenja. Premda televizor prepoznaje HDR-10 i Dolby Vision signale, hvali se ColorPrime Plus i HDR Super oznakama, mjerenja i praksa su pokazali tek osrednje performanse po pitanju HDR WCG (Wide Color Gamut) iskustva. Slici je nedostajala prava dubina kako zbog nepreciznog lokalnog zatamnjenja i IPS panela, tako i zbog svjetline koja je bitno manja od 1000 cd/m2 koliko postižu UHD Premium LCD televizori.

S druge strane, iako UH8507 pokriva manje od 90% DCI-P3 raspona i zapravo je marginalno bolji od prošlogodišnjih ColorPrime televizora UF950V, HDR WCG sadržaj je dobro izgledao sa stajališta zasićenosti boja. Crvena je dobila na dubini i intenzitetu, narančasta i žuta također, a isto vrijedi i za zelene nijanse. Kad smo sjedili televizoru na udaljenosti oko 1.5 metara, prikaz boja nam se više svidio nego na Samsungovom KS7002 UHD Premium televizoru jer IPS ima bolju zasićenost boja kada se ekran gleda iz kuta – boje u kutovima i u sredini ekrana su bile bolje ujednačene i samim time je efekt bio bolji.

Iz svega navedenog zaključujemo kako UH8507 ostvaruje bolji rezultat pri prikazu SDR nego HDR WCG sadržaja. Za ljubitelje HDR WCG materijala bolji izbor je Samsungov KS7000/KS7002 serija dostupna po sličnoj cijeni.

 

paragraph-separator-divider

Prethodna stranica 1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

13 komentara

 1. Svaka čast na testu. U usporedbi sa ostalim proizvođačima koji su izdali nove modele televizora u 2016 godini, ovo je najbolji dizajn. Čak smatram da je Lg pogrijesio sto njihovi ovogodisnji oled modeli nisu dobili ovakav dizajn, jer bi s tim jos vise dobili na atraktivnosti.
  Za konkretan model bi rekao da u lutriji panela nije izvučen najbolji mogući, pa je zbog toga bleeding najiuzrazeniji sto je meni prilično iritantno. Prava stvar bi bila ugrabiti ovakav tv ali da je primjerak sa bolje poslozenim pozadinskim osvjetljenjem. U slučaju da je jedna od glavnih namjena televizora konekcija sa računalom ja dajem bezrezervnu prednost modelima sa ips panelima u odnosu na va-bazirane modele televizora

 2. TV je lijep da se zaljubiš u njega na prvi pogled. Ali nakon par dana sa tom damom, njena prosječnost bi donijela razočarenje.
  Hvala Darko, vrijediš nam blaga.

  1. Točno tako kako je rekao Jesen stiže vrijediš darko ko sunce..Jel ima kakvih saznanja hoće li što biti od sonyjevih modela 4k HDR razmisljam o kupnji nove PS4 PRO konzole pa bi odmah piknuo i novi TV.

 3. Crna boja ? Kako si dobio tako lošu vrijednost ? Gledao sam nekerecenzije na netu i recimo na jednoj od njih a svi su tu negdje, tv ima 0,088 crnu boju uz kontrast 1188:1! 0,22 crna zvuči nestvarno osim toga za tv su rekli da je stvarno super za brze scene pa mislim tko je sad tu lud!

  1. Ne razumem šta nije jasno? Vrednost crne zavisi od vrednosti osvetljenja. Darko je merio crnu pri osvetljenosti panela od 248 cd/m2 i kao rezultat dobio vrednost od 0.22 cd/m2. Kontrast se računa tako što se osvetljenost podeli sa odgovarajućom crnom tj. u Darkovom slučaju kontrast je 248:0.22=1127. Ako imaš kontrast od 1188:1 i crnu od 0.088 cd/m2 to samo znači da je merenje obavljeno pri osvetljenosti panela od 1188×0.088=104.5 cd/m2. Razlika u kontrastu od panela do panela je sasvim normalna pojava pogotovu ako nisu u pitanju iste dijagonale.

   1. Da sad vidim pri kojem osvjetljenju , sorry ali mislim da tako ne treba mjeriti crnu i kontrast jer za svaki tv drugo vrijednost osvjetljenja! Svaki tv na recenziji bi trebao imati 100-120cd/m2 neka konstata ,baš da ne dođe do ovakvih grešaka pri čitanju a lako moguće jer vidim da smo već dvojica previdjeli osvjetljenje, treba uzeti neku konstantu kako rekoh, jer ovako ispada ni da Samsung ku7… ima 0.09 na 383cd/m2 što je užas kad pogledaš na prvu a VA panel !

 4. Moram priznati da sam i ja naišao na puno bolje rezultate za crnu i kontrast. Ovo mi je prvi put da se kod Darca toliko razlikuju rezultati.

 5. Darko da li imaš kakve informacije o GRUNDIGU 55 VLX 9681 SP
  IMMENSA , znam da nije vezano uz temu ali eto hitno me zanima , pa ako imaš kakvu informaciju o tome kakav je to tv? S obzirom što nudi za 8000kn trebalo bi biti isplativo no nemam nikakve pouzdane informacije!

 6. darko ako može pojašnjenje zašto ne mogu pristupiti opciji balansu bijele boje, iz nekog je razloga zatamnjena, pozdrav

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!