Home » Recenzije » Televizori i monitori » LCD » LG 55B6J (B6) UHD HDR OLED TV – recenzija

LG 55B6J (B6) UHD HDR OLED TV – recenzija

Kvaliteta slike

lg-55b6j-uhd-content

Verzija softvera u televizoru na dan testa: 03.17.06 (webOS 3.1.2-121401 (dreadlocks-denali))

Tvorničke postavke i kalibracija

Provjera karakteristika slike je izvršena putem SpectraCalovog Calman 2016 Ultimate for Business softvera, SpectraCal C6 kolorimetra i VideoForge generatora uzoraka.

Analizirana karakteristika Vrijednost Ocjena*  Komentar
ANSI kontrast (tvornički) beskonačan 4  U skladu s OLED tehnologijom, najbolje trenutno dostupno. Usporedba >>
ANSI crna boja [cd/m2] (tvornički) 0.000 4 U skladu s OLED tehnologijom, najbolje trenutno dostupno.
Najveća svjetlina [cd/m2] (tvornički) 670 3 Mjereno s HDR signalom (5% prozor), SDR max. 402 cd/m2 (18% prozor)
Najveće greške u nijansama sive (tvornički) 5.2 3 Expert Bright room predložak
Tvornički najveće greške u bojama (tvornički) 2.3 4 Najveća greška kod plave boje
Pokrivenost Rec.709 raspona boja (tvornički) 99% 4 Cinema predložak, prihvatljiva tolerancija je +/- 3%
Pokrivenost DCI-P3 raspona boja (tvornički) 97% 4 Za više rezultata pogledajte usporedni prikaz.
Kontrole za kalibraciju / 4 Balans bijele boje, gamma u 20 točaka, CMS
Prosjek: 3.75 izvrsno

* – ocjene od 1-4, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

lg-55b6j-calibration

LG 55B6J, baš kao i ranije testirani 55E6V tvornički dolazi loše podešen u Eco predlošku za sliku, te je naš savjet što prije ga prebaciti u Cinema, Expert (Bright room) ili Expert (Dark room). Tim potezom će slika postati mnogo prirodnija i ugodnija za gledanje, uz manja odstupanja u nijansama sive i bojama. Napominjemo kako ovaj televizor može prikazati raspon boja mnogo širi nego što to deklarira Rec.709 specifikacija, te u slučaju da se odlučite za Expert (Bright room), potrebno će biti Color Gamut vratiti na Normal vrijednost kako boje ne bi bile prenaglašene (Cinema i Expert – Dark Room su tvornički pravilno podešeni po tom pitanju).

U slučaju HDR signala (HDR-10 ili Dolby Vision), televizor će automatski aktivirati HDR predloške.

Više komentara i savjete kako podesiti ovaj televizor možete pronaći u video prilogu ispod:

Postavke nakon kalibracije možete kupiti na PayHip stranici >>

paragraph-separator-divider

Kvaliteta panela i karakteristike pozadinskog osvjetljenja

Analizirana karakteristika Ocjena*  Komentar
Probijanje pozadinskog osvjetljenja 4 OLED zasloni ne pate od problema CCFL/LED LCD tehnologije
Efekt prljavog ekrana (Dirty Screen Effect) 4 izvrsna ujednačenost slike bez ikakvih tragova DSE efekta
Refleksije zaslona 3 lagano zamućeni obrisi objekata na zaslonu, ljubičasti filter prigušuje odsjaj
Prikaz iz kutova 4 izvrstan
Ostale anomalije 3 lagano zadržavanje statične slike na ekranu
Globalno/Lokalno zatamnjenje 4 OLED zasloni ne pate od problema CCFL/LED LCD tehnologije
Prosjek: 3.66 vrlo dobro prema izvrsnom

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

paragraph-separator-divider

Pokretna rezolucija, skaliranje, prikaz filmova…

Analizirana karakteristika
Vrijednost Ocjena*  Komentar
Pokretna rezolucija (Monoscope test, max. 1080) 650 max. 3 dobra, uz aktivan TruMotion
Oštrina slike u dinamici (vizualno) / 3 dobra oštrina neovisno o svjetlini kadra, bez jakih tragova ili dupliranja
Izvođenje 24 Hz materijala / 3 dobro, najbolji rezultat kada je Real Cinema aktivan, vrlo blago podrhtavanje
Skaliranje slike (scaling) / 3 vrlo dobro skaliranje za SD i odlično za HD
Isprepleteni signali (interlaced) / 4 prolazi sve isprobane
Interpolacija slike (deJudder) / 3 Uz aktivan TruMotion, na razini prosjeka
Color Upsampling / 3 bez stepeničastog efekta za isprepletene i progresivne materijale
Uklanjanje nesavršenosti digitalne slike (šum, mosquito efekt) / 3 učinkovito uklanja šum i MPEG kompresijske tragove u slici
Posterizacija (banding)
/ 4 odlično
Prosjek: 3.22 vrlo dobro

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

paragraph-separator-divider

Kvaliteta slike – ukupni dojmovi

Ukupno Ocjena*
1. Tvorničke postavke i kalibracija 3.75
2. Kvaliteta panela i pozadinskog osvjetljenja 3.66
3. Pokretna rezolucija, skaliranje, prikaz filmova 3.22
Ukupno: 3.54

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

LG-jev 55B6 OLED televizor postiže potpuno jednake video performanse kao i ranije testirani model 55E6V. Tvorničke postavke, raspon boja, svjetlina, kao i kvaliteta procesuiranja su istovjetne E6 modelu, tako da unatoč nižoj cijeni korisnik može biti siguran da ne propušta baš ništa time što je odabrao niže rangiran no nikako inferioran po performansama B6 model.

Jedina razlika zbog koje B6 osvaja ukupno 3.43, a E6 3.47 bodova leži u činjenici što tvornički ima nešto veće greške u nijansama sive, barem na temelju mjerenja koja smo izvršili na testiranim primjercima. S obzirom na varijacije od televizora do televizora, moguće je susresti i B6 model koji ima tvornički precizniju sliku ne samo od E6, već i od perjanice ponude – G6 modela.

Filter protiv refleksija je drugačiji nego na E6 modelu, no u praksi nismo vidjeli slabije prigušenje odsjaja. Zbog toga ocjenjujemo filter na oba modela učinkovitim.

lg-55b6j-uhd-bd-hdr

Batman v Superman UHD BD

S obzirom da sve navedeno za 55E6V vrijedi i za B6 OLED TV, ovdje ćemo samo podijeliti naša iskustva vezana za UHD Blu-ray film Batman v Superman, novi HDR naslov koji smo u međuvremenu pogledali. Spomenuti film zbog impresivnih scena gdje HDR i širok raspon boja posebno dolaze do izražaja, kao i pojedinih scena s izraženim šumom i prigušenim bojama naslov je koji od sada provjeravamo na svakom UHD HDR televizoru. Do sada smo ga pogledali na Panasonicovom najboljem LCD modelu, 65-inčnom DX900E i na predmetu ove recenzije, 55-inčnom B6J. U oba slučaja izvrsna oštrina slike, sjajan kontrast i dinamika, kao i dobro kontrolirana zamućenja u pokretu pružaju jako dobro iskustvo koje je osjetno bolje od gledanja istog naslova na klasičnom Blu-ray mediju.

lg-55b6j-uhd-bd-hdr2

Batman v Superman UHD BD

Gledanje filma na Panasonicovom DX900E ocjenjujemo višom ocjenom zbog veće vršne svjetline (preko 1000 cd/m2) i činjenice da ima 10-inča (25.4 cm) veći ekran. Veličina ekrana itekako igra ulogu kada je HDR dojam u pitanju i samo potvrđuje naše preporuke da se za novu generaciju sadržaja treba birati najveći ekran koji fizički i financijski možete podnijeti.

S druge strane, spomenuta bitka u kojoj pršte meci, eksplozije, vatra i munje na LG-jevom B6 OLED TV-u izgleda bolje po pitanju preciznosti. Činjenica da se svaki piksel zasebno kontrolira, a ne da je ekran podijeljen na 512 zona svjetline kod HDR-a znači finiji prikaz objekata različite svjetline – možemo reći da OLED ima bolju HDR rezoluciju uz dublju crnu boju i manju maksimalnu svjetlinu u odnosu na LCD rivale.

lg-55b6j-uhd-bd-hdr3

Batman v Superman UHD BD

Mišljenja smo i dalje kako HDR izgleda jako, jako dobro na sve tri danas aktualne varijante (OLED, LCD s bočno postavljenim LED-icama i LCD s direktno postavljenim LED-icama), te kako svaka od njih ima neku od prednosti u vidu preciznosti, svjetline i – same cijene televizora.

paragraph-separator-divider

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

57 komentara

 1. Ako je netko zainteresiran za 55″ model 920V zakrivljeni star 5 mjeseca, s dodatnim osiguranjem od dvije godine slobodno se javi na 098/1745118 Prodajem ga iskljucivo zbog kupnje ovog B6 modela.

 2. Hdr je slamka spasa za koju se drzi lcd tehnologija koja je po meni zrela za odlazak u povjest, vec odavno. Lcd -ima je potrebna penzija a ne novi 8k pokusaj koji ce sigurno uslijediti. Za mene i ostale zaljubljenike u filmove sa radnjom u svemiru, ili takve dokumentarce gledati to na lcd televizorima je uvreda za oci. Hocemo vise oled televizora i monitora i manje cijene

  • OLED, isto kao i plasma prije njega ima svojih nedostataka i ogranicenja. Kao i sa svakom drugom tehnologijom, sve se svodi na kompromise koje si spreman prihvatiti.
   Dodaj tome i cinjenicu da za pocetni OLED model od 55″ trebas izdvojiti 3y vise neko za neki sasvim solidni 50″ LCD srednje klase onda je sasvim jasno da LCD ima buducnost.
   Meni osobno je OLED nezanimljiv jer ga radi samo LG ali ne znam koliko je realno da cijene jos padnu a da se pri tome zadrzi kvaliteta odnosno karakteristike. Jer ista stvar se dogodila i sa plasma modelima, na zalasku se dalo naci modela po 600-700 € ali daleko je to bilo od jednog ZT/VT ili F8500 modela. Ista stvar je i sa LCD modelima, sve sto ide nize od nekakvog praga samo zato da bi bilo jeftinije nema bas smisla nekog. No trziste to trazi i zato jesmo preplavljeni jednokratnim niskoristi proizvodima.
   Uglavnom, bole skupljati po malo pa ako se moze kupiti OLED za 15kkn nego cekati da cijena padne na 5kkn i ocekivati istu kvalitetu.
   Isto tak, kupaca koji znaj kaj kupuju, informiraju se i citaju recenzije je zanemariv broj u odnosu na ukupni broj prodanih primjeraka. Zato i imamo Quadro, Vivax i brdo drugih noname proizvoda. Najbolji kupac je onaj koji ne zna kaj kupuje.

   • Tako je, treba biti strpljiv i iduce godine ce ovogodisnji oled modeli biti vec za 15000 sa kvalitetom slike koja ce posramiti bilo koji lcd. Pravo rasipanje novaca su danasnji high end lcd-i koji sa svojim cijenama cak i prestizu oled modele a nude sliku koja objektino nije puno bolja od nekog vivaxa za 2000kn. Po meni od lcd-a danas se jedino i isplati kupiti ove jeftinije modele. Svaki lcd koji se cijenom priblizava osnovnim oled modelima je debelo precijenjen. Zasto ne LG? To je tvrtka sa daleko najvise inovacija na polju ekranskog prikaza zadnjih nekoliko godina. Na meni kao kupcu ne preostaje nista drugo nego taj trud i inovativnost nagraditi kupnjom njihovih proizvoda. Uz duzno postovanje prema ostalim proizvodjacima.

  • “Za mene i ostale zaljubljenike u filmove sa radnjom u svemiru, ili takve dokumentarce gledati to na lcd televizorima je uvreda za oci”

   Stvarno neznam kakav materijal i na čemu gledas al probaj rip od sa malo više giga na malo kvalitetnijem TVu.
   Konkretno Interstelar i Gravity na sony 42w705 su bar meni bili 5+.

   • Mozda ti moze to izgledati ok na tom tv-u (pogotovo u prostoriji sa nekakvim ambi svjetlom). Medjutim da su ti oci vidjele bolje od toga shvatio bi da to nije dovoljno dobro. Jedno vrijeme sam i sam imao 32w705c i tv je glede crne stvarno odlican ali samo u svijetu lcd televizora. Cim se pored njega pojavila plasma 42gt60 ili cak crt 29pt9009 lcd je morao pakirati kofere

   • U garanciji mi se pokvario Samsung 51F8500 i posto nije mogao da se popravi, a posle preganjanja sa Samsung kancelarijom koja mi je nudila u zamenu seriju 6, vratio sam ga u prodavnicu i kupio Sony 55W805c (kriterijum je bio da je garancija 5 godina). Ne mozete da zamislite moje razocarenje slikom posle F8500. Film Prometej ne lici na ono sto sam gledao na plazmi. Ja mislim da je problem sto ljudi porede sliku na starom CRT ili starom LCD tv-u sa novim LCD-om pa se oduseve. Kada se to uporedi sa slikom na top tv-u tek onda se vidi da to nema veze sa onim sto se dobijalo na dobroj plazmi. Nije mi jasno da ima kupaca koji su spremni da za LCD tv daju 2000 evra ili vise kada za te pare moze da se kupi oled iste dijagonale.

    • 55W805C je sve samo ne top model LCDa. Kao sto rekoh, bzvz je ocekavati od 3x jeftinijeg proizvoda iste ili slicne performanse pa makar i tehnologoja bila razlicita.

     • Isti film (Prometej) sam probao u prodavnici na proslogodisnjoj Samsung seriji 9. Sve nedostatke sam tada pripisao nepodesenoj slici i okolnom osvetljenju. Ne verujem da bi u kucnim uslovima dobio mnogo bolju sliku a cena je slicna oled tv-u ako ne i veca. Posle iskustva sa Samsungom ubuduce gledam samo kolika se garancija daje.

    • Upravo tako,ali uz malu zadrsku. Dobar crt tv će tamne tonove i sjene prikazati i bolje nego i vaša bivsa plasma od samszunga, buduci crt tehnologija ne pati od ditheringa.
     Svi samo buncaju o 4k, 8k rezolucijama itd. a prava je istina da aparat koji ima dobru crnu tamne elemente u prikazu prikazuje kvalitetnije na 576i rezi nego neki prosjecan led lcd na 4k rezi.

    • Ista situacija (crkla Samsung 51F8500 plazma i nije se dala popraviti – nemaju više panele za zamjenu) … samo sam ja lukavije postupio: zamjenio sam (uz doplatu) govno od plazme (o LCD-u neću ni trošiti riječi – odmah su otpali kao smeće od tehnologije) za LG OLED 55EC930V. I istog trena zaboravio na plazmu!
     TV je savršen. Slika je nevjerojatno dobra. J3bo Samsung i Panasonic plazmu, a j3bo i Pioneer KURO. OLED je zakon! Tko drugačije kaže – kleveće i laže :))

     P.S.
     Uopće ne kužim kako i jedan LCD televizor može dobiti Gold class ili Silver class ocjenu? Nisu ih mogli dobivati ni onda kada su postojale plazme. A sad naročito ne.

 3. Mjesoviti kadrovi dakle kada ima i svijetlih i tamnih elemenata u prikazu jos to moze i solidno izgledati na lcd-u. Medjutim kada je kompletan kadar u nekakvom polumraku ili sjeni to na lcd-ima izgleda u rasponu od losega do katastrofalno losega. Dakako to nije lako zamjetiti osim u slucaju kada je u blizini prijemnik koji to istovremeno moze i prikazuje bolje i tada je ta razlika bolno ocita. Pojedini lcd televizori kod tamnijih scena dozivljavaju potpuni kolaps prikaza i to je zalosno da imamo takve televizore u 2016 godini

  • Nakon što mi je 51F8500 krepao, a Samsung i Ronis ponudili zamjenu bio sam u sto problema. Danima sam kružio po Elipsu, Tehnomarketu i Emmezeti pokušavajući izabrati neki LCD u zamjeni. I bio sam u teškom bedu. Već sam razmišljao da tražim povrat novca i kupim preko njuškala neku polovnu plazmu (meni kao imaocu Panasonic i Samsung plazme LCD je NE GLEDLJIV!). Kad sam krajičkom oka u Emmezeti skužio LG OLED 55EC930V (uz koji su gratis nudili 32″ LG LCD) … ostalo je legenda ;)

   Ni trena nisam požalio (pa čak ni za 4K UHD modelima OLED-a). Da sam nakon plazme morao gledati LCD odrezao bih si vene. A sada, nakon OLED-a i plazma je kantica. Da ponovim još jednom: tko drugačije kaže – kleveće i laže!

 4. pleyac, nitko normalan nema niš protiv da je za tebe osobno najbolji LG oled signature(bar se nadam) ali da tvrdiš kako je sve ostalo u usporedbi s njim smeće onda imaš nekih osobnih problema a i rupa u poznavanju tehnike… A i procesiranje slike na starijim plazmama je bilo daleko od izvrsnog. Uopće nema potrebe da tako oštro namećeš svoj stav drugima, dozvoli i stav da oled zasad neće u moju kuću, ali ne zbog cijene, nego mi se jednostavno ne sviđa, no ipak ne tvrdim da je smeće, samo jednostavno ne zadovoljava moje potrebe i kriterije, kao i nijanse crnog mi baš ništa ne znače u životu. A usporedbi Premium modela Samsung, Panasonic, Sony i KG oled ima dovoljno na netu, i nisam baš primjetio u zaključcima da je čitava “kruna” na oledu.
  Mogao si još dodati i koja veš mašina, hladnjak i auto su najbolji, da ne kupim smeće. :)

  • Lcd-i su dobri kada se prikazuju svijetle scene, a mozda cak i najbolji. Medjutim za tamne scene da su smece-jesu i taj stav sam stekao na osnovu usporedbi raznih lcd-a sa drugim tehnologijama prkaza koje sam osobno napravio, dakle ne temelji se samo na testovima i zapazanjima sa interneta. Vi sebe sigurno smatrate dobrim poznavateljem display tehnologija i njihovih mogucnosti. Samo u to se tesko uklapa tvrdnja da vam nijanse crnog nista ne znace u zivotu. Morali bi znati da crna kao takva i ne bi bila toliko bitna kada o njoj ne bi ovisila glavna karakteristika slike, dakle kontrast. Kontrast daje slici dubinu na sto je ljudsko oko izuzetno osjetljivo. Nadalje kada neki ekran ne prikazuje dobro crnu to onda znaci da jedan dio tamnog spektra slike uopce nije u stanju prikazati, u sto sam se osobno uvjerio

   • problem kod tamnih scena je daleko vise zbog samog sadrzaja nego tehnologije. Gledaj isti film sa BluRaya i neki 1080p rip pa ces vidjeti da je razlika u svjetlim scenama prakticki neprimjetna u odnosu na tamne. Kompresija u tamnim scenama uvijek napravi svoje.

    • Konkretno sam kod sebe pustio sd signal nasih tv kuca na novom led lcd-u i na panasonic plasmi 42gt60. Kada je scena u nekakvom polumraku plasma to prikazuje kak i treba ali uz malo pojacan sum. Istu scenu lcd tv nije uopce u stanju prikazati, tj jedino sto se na njemu moze vidjeti je prazan ekran. Dakle tu se ne radi o kvaliteti videosadrzaja

    • Ma plazma i oled prikazuju i nevidljivo, naravno :) Moj susjed je na plazmi vidio i Djevicu Mariju. Sasvim drugi problem je što su još danas baš svi nadzorni monitori u studijima i odašiljačkim stanicama LCDi, pa izgleda po tvom da emitiraju i program koji ni sami ne mogu monitorirati tj nadzirati. Sam display nije nikakva mistična duhovna sprava, stvar je elektronike prilagodba ulaznog signala na vrstu displaya, kako će prikazati nešto kojim intenzitetom i bojama, itd. Kontrast kao ni najniža vidljiva rasvjetljenost ekrana, a ni boje, nisu neovisne od rasvjetljenosti prostorije. Da mi treba prikaz slike samo za kućno kino u mraku, bih kupio vrhunski projektor i višemetarsko platno, ali TV mi je uključen i po danu i po noći, i kad radim i kad se odmaram, i rasprava što je bolje umjesto što se kome više sviđa, mi je besmislena i više je navijačka nego tehnička. Osim toga, i u standardima kao i obradi i prikazu slike današnjih TVa ima još dosta toga za popraviti, tako da objektivno “savršenog” po svim parametrima za sada ni nema.

     • a zato je slika SD kanala na plazmi tako superiorna, one 576i pretvaraju u nativni 4k na HD ready panelima i to tako da nema gubitaka jer jos poboljsaju digitalne informacije kojih niti nema. :D

 5. Druga ozbiljna mana lcd tehnologije bila je i ostaje-prikaz iz kuta. Na tom polju cak i ips pada, a da ne govorim o va panelima. Tv sa slabim vidljivim kutom jednostavno nije preporucljiv za siroke dnevne boravke gdje vise osoba gleda iz razlicitih kutova. Nadalje mane koje prate lcd ekrane znaju biti neprobavljive. Npr bleeding koje se moze naci cak i na televizorima od dvadesetak tisuca kuna ostavlja gorak okus u ustima ponosnim vlasnicima

  • Meni to uopce nije mana. Ni najmanje me ne zanima kut gledanja jer TV gledam tak da sjedim ispred njega. I ovo ne kazem kao obrana LCDa nego cisto kao cinjenicu da je svakome bitno nesto drugo. Iveresa jako smeta sporo prebacivanje kanala na SONY androidu. Ja toliko malo zapravo gledam DVB-T a i kad gledam, gledam nesto ciljano tak da prakticku uopce namam potrebu prebacivati kanale i mene to uopce ne smeta. Njega iritiraju downfire zvucnici, meni su bili grozni oni bocno postavljeni kaj od 55″ TV naprave 75″ a ja uopce nemam potrebu da TV ima zvucnike. I tak……

   • Tak je, ako slab vidljivi kut ne smeta vama to ne znaci da ne smeta nekom drugom, pogotovo ako taj drugi posjeduje aparat na kojem moze vidjeti da vidljivi kut moze i mora biti bolji. Cinjenica je da vidljivi kut znatno kvari opci dojam kvalitete prikaza na lcd televizorima. Kriteriji su razliciti od pojedinca do pojedinca ali lcd tehnologija jednostavno ima previse minusa. Ima buducnost zbog dobre svjetline i matiranog zaslona ali takodjer zbog zrelosti i relativne pouzdanosti,kao prezentacijski ili reklamni display. Mozda kao tv u nekoj dobro osuncanoj dnevnoj prostoriji ili na terasi kafica. Medjutim u nekom normalnom okruzenju av prostorije mjesto treba ustupiti boljim tehnologijama

    • Ali ne mozes to nazvati ozbiljnom manom, To je karakteristika tog tipa panela. Nekome bitno, nekome ne. Zato i kazem da se kod svega svodi na kompromis na kraju. Jer ni jedan panel nije bez “mana”. Niti je to bila plazma, niti je to bio CRT.

    • Kut gledanja jest losiji al to nije neka katastrofa da se nemoze gledati. 99.99% vremena se gleda pod kutom manjim od 10 stepeni (bar kod mene).
     Al stvarno ne kuzim pricu o losoj crnoj boji. Kod mene je 100% crna.
     I jedno pitanje: Ako je plasma toliko superiornija zasto je prestala njihova proizvodnja?
     Valjda bi neko rekao, mi nastavljamo sa proizvodnjom jer je plasma bolja i tako cemo zgrnuti brdo love a lcd nek uzimaju neznalice i ostale budale.

    • Što je širi kut gledanja, manji je intenzitet po jedinici prostora, zakon fizike. Meni je kut gledanja cca 40 sasvim dovoljan.
     @alan, intenzitet emitirane svjetlosti je direktno proporcionalan veličini pixela, i plazme su već imale problem sa tim i na FullHD, a za 4k bi trebao ogroman ekran, a i veliko je pitanje kolika bi bila cijena razvoja i proizvodnje plazme za 4k.

 6. Ono što je pleyac napisao u potpunosti se slažem.Imam doma i lcd i plazmu i mogu u bilo koje doba dana i noći usporediti sliku.Već dugo nema plazmi na tržištu pa se zaboravljaju njene prednosti u odnosu na lcd.Ono što nisam znao a Darko je napisao da plazme koje nemaju antirefleksivni zaslon imaju još i bolji kut gledanja,što zapravo i nije mana kad gledaš u polu zamračenoj prostoriji.Meni plazma nije direktno ispred očiju tako da nemam problema s kutom gledanja.Svi vlasnici lcd tv uživaju u odličnoj slici ali meni je osobno plazma ugodnija za gledanje.Godinama se raspravljalo plazma vs lcd još od početka rada HD televizije pa se na kraju svelo na osobne afinitete svakog pojedinca.

 7. Na bljestanje LCD tv-a je uvek bilo ljudi koji su se pecali. Ovo se narocito vidi u prodavnicama gde napucaju boje i svetlo i gde je najbolja plazma delovalo jadno u odnosu na LCD pored nje. Jos jednom da ponovim, nisu mi jasni ljudi koji daju i vise od 2000 evra za LCD kada za te pare vec moze da se kupi Oled koji je po svemu bolji. Nisam bio spreman da dam toliko para posle Samsunga 51F8500 i jedna od glavnih kriterijuma je bila duzina garancije. Sony daje 5 godina, ocene za 55W805c sa raznih testova pa sam ga zato uzeo. U odnosu na Samsung plazmu je igacka, a pretpostavljam da bi slicno mislio i o bilo kom lcd tv-u.

 8. Također se slažem sa svime što je pleyac napisao. Ova cijela rasprava samo je pokazala raspon neznanja kupaca te do koje mjere su ljudi spremni pristati na kompromise za uređaj koji će koristiti svakodnevno dugi niz godina.

  • pa zapravo, meni barem, je problem sto vise nema uredjaja koje cu koristiti dugi niz godina. Razloga su dva, prvi je da prakticki sve pocinje rikvati nakon 3. godine a drugi je da ako i ne rikne onda postane zastarjelo i za daljnu upotrebu opet trazi neke druge kompromise. Nekoc davno sam uvijek kupovao uredjae iz vrha ponude, malo stiskao i to je bilo to. Danas mi to ne pada na pamet. Jedino kaj se jos isplati kupiti sto bolje su zvucnici jer to ne zastarjeva (i donekle klasicni stereo hi-fi) a sve ostalo jednostavno ne vrijedi vise tih novaca koji oni traze za marketinske gluparije. Od kad smo presli na digitalno sve, sve je to postalo lutrija kaj sa cime i kako radi. Svako malo izlaze nekakvi novi zvucni formati a jedini nacin za prijenos zvuka je sugavi HDMI koji je kao standard ali svatko ima neku svoju interpretaciju istoga.

   • Jest, kinggo, nevjerojatno kako su se proizvođači udružili da bi kupce smatrali budalom i svakih par godina izvlačili novce. Na bluray playerima ukidaju dekoder i analogne izlaze, a npr ni AV receiver od 12000kuna nema multikanalni ulaz. Pa čim izađe novi hdmi standard, bacaš u smeće i kuješ novi. Do prije par godina su još neki receiveri bili modularni, npr mogao si cijelu HDMI ulazno izlaznu pločicu izvući i staviti novu. Nije bilo jeftino, ali nisi trebao baciti čitav receiver. Gledao sa i AV procesore sa pretpojačalom, model sa početka prošle godine ima hdmi 1.4 i košta 15.000hrk, identični uređaj iz 2016 sa hdmi 2.0 košta 25.000 (sve isto osim podrške za novu verziju hdmi i Dolby Atmos). Pa još ako dodamo da često hdmi komunikacija i izmjena komandi ili “rukovanje” ili handshaking kod uređaja raznih proizvođača radi kako hoće ili nikako, npr kupiš 4k HDR bluray HDMI 2.0b, pa receiver i TV, od raznih proizvođača, “Bog ti pomogo” da to radi, jer niti jedan stručnjak ne može. :)) A potrošio si i preko 100.000 kuna. Pravi užitak, hmmmm

    @drembow, imaš pravo, zaista mnogi ne znaju, čak ni pojma nemaju o čemu govore. Ali to su sigurno pravi stručnjaci, sa iskustvom u dizajniranju video sučelja, izlaznih drivera i prilagodbe na višu frekvenciju, dekodera, itd, ili možda ne znaju nabrojati ni 3 karakteristike video sučelja ili digitalnog signala. Ili još jednostavnije, čemu služe standardi Dolby Vision, HDR 10, THX 4k. Ali se zna da je oled TV zakon, a ostalo je smeće, i zna se koji će dobiti budućnost za dugi niz godina, i koliko će biti video materijala i TVa koji podržavaju što od toga? BTW, 99.9% video postprodukcije se radi na LCD-u i filmovi su onda jeli loše kvalitete jer ljudi na LCD-u ne vide što rade? Ne sumnjam uopće da si ti pravi znalac konzumerske video tehnologije, pa bi bilo dobro tj molim te da nas nevjernike malo podučiš o konkretnim tehnologijama umjesto subjektivnih tvrdnji.

 9. A mozda neko od drveca ne vidi šumu

 10. Kada se hvali crna na oled televizorima jako puno ljudi dobaci: ta crna mi ne znači puno u zivotu jer na tv-u ne gledam samo crnu. Koliko je takva ocjena pausalna i rezultat nepoznavanja materijala o kojem se radi uvidjele su moje oči. Ovih dana sam usporedjivao sliku panasonic plasme, philips crt televizora sa modernim ips lcd zaslonima na 42 inčnom full-hd 120hz televizoru vise srednje klase i ips lcd monitoru 25″ rezolucije 2560×1440. Uglavnom lcd tv i monitor u prostoru sa jacim ambi svijetlom izgledaju vrlo solidno, sa ostrom cistom i svijetlom slikom. Medjutim kada se svjetlo u prostoriji ugasi nastaje drama. Naime kada npr navedeni lcd tv prikazuje paralelno isti tv program kao i crt televizor philips 29pt9009 lako se uočava da u tamnim djelovima slike na lcd-u doslovno nedostaje 20-30 % detalja (prema mojoj gruboj procjenii) Bez obzira na postavke slike na lcd zaslonima, dakle svjetlina, contrast, gamma, rezultat je isti. Ja takvo stanje ne mogu nazvati drugačije nego katastrofalnim. Kod usporedbe istih zaslona sa panasonic plasmom 42gt60 rezultat je isti. Sa va zaslonima nemam puno iskustva pa me zanima jel slicna situacija i sa njima.

  • Majko moja, ovo me podsjeća već na pripadnike onih vjerskih organizacija koje svako malo zvone na vrata i prodaju svoju zadrtu priču.
   @pleyac, ponavljam nitko razuman nije rekao da slika ne valja na novim oledima, niti itko ima nešto protiv da tko hoće doživljava ekstazu kad ga gleda i smatra da je za njega osobno oled najbolje na što postoji. Ali nismo svi zadrto oduševljeni niti smo nosili svoj oled na posvećenje u Međugorje da vidimo ono što drugi ne vide. Ono što me smeta da osobe sa malim tehničkim znanjem i još manjim o fiziologiji oka te pshihofiziologiji doživljaja slike donose sud o tehnologiji u ime ostalih. Većina ljudi je različito osjetljiva na kontrast, nijanse, brzinu promjena, itd… Bio sam na kontrast testu i imam prilično dobar rezultat, pa me vid nije prepreka da vidim dobru sliku. Tako da uopće nije paušalna ocjena da tebi i meni nije ista karakteristika slike najbitnija, kao što osobno skoro baš nikad ne gledam TV u potpunom mraku, i zamisli svetogrđa, čak mi se jako sviđa i philipsova Ambilight tehnologija.
   Osim toga @kinggo je već spomenuo da uspoređujete kruške i jabuke, LG 65e6 serija je cca 50000 HRK, niže kategorija 65c6 je 41000 a Samsung ks9500 je 28000 naših novaca. Drugo, sa igrom oko ograničenja vrste priključka te tehnološkim vijekom zastare kombinacije hdmi hdcp, standarda visokokvalitetne slike Premium HDR, Dolby vision, THX, pa još ostalo sa 000 ili slovima NULA mogućnošću hardverske nadogradnje, osobno bih se osjećao budalom da toliko love bacim i da za npr 3 godine tražim još veću budalu kojoj ću ga prodati za 20.000 jer samo najnoviji model podržava svu kvalitetu koju daje novi ultra platinum xyz bluray player… U preko 30 godina sam potrošio malo bogatstvo na zabavnu elektroniku, i kako vrijeme prolazi proizvođači nas iz godine u godinu rade sve većom budalom. Ni svoje stare kućne kopije DVDa ne mogu gledati na novom 4k HDR blurayu jer mi se pali Cinavia, pa da sam malo živčaniji bi bacio sve NOVO smeće na ulicu :) Još malo pa će ubaciti i GPS na playere da mi kuću vide, mada i ovako iz IP adrese znaju sve, a i kada i što gledam.
   Osim toga, ove ideje o viđenju “nevidljivog” na lošim video materijalima, ili iskorištavanje mogućnosti vrhunskog TVa sa vrhunskim video materijalom su zaista dva totalno različita svijeta kao da kupujem Nissan GTR da bih uživao u vožnji seoskom kaldrmom. A iskreno sumnjam i da je većina apostola Oleda ovdje potrošila još malo bogatstvo za vrhunski video materijal kao i ostale komponente za odgovarajući doživljaj kućnog kina, tako da sa moje strane rasprava postaje besmislena, neka fanklubovi nastave svoje guruizme.
   Primjeri sa usporedbom crt-a sa svim problemima oko kontrole brzine, frekvencije, intenziteta, linearnosti i konvergencije itd snopa elektrona pa još dodajmo fizikalne osobine fosforescentnog sloja(npr perzistencija) i mrežice samog ekrana, pa vrstu današnjeg i tadašnjeg video materijala, mada i meni crt ima svoj šarm, ali ipak hmmm. Danas još nijedan display panel nije savršen, mada se i meni čini da će budućnost biti neka varijanta oleda, ali i da naprave modularni TV koji kupce neće činiti budalom( taj mora biti skup jer smanjuje prodaju) — mada je očito trend sasvim suprotan, ide se na “baci i kupi novi” tj troši budalo. A kupci se bez mnogo razmišljanja lijepe na sav marketing, posebno u tehnološki zaostalim zemljama, mada sa današnjeg i svjetskog tržišta po meni niti jedan TV nema dulji tehnološki životni vijek, ne zbog display panela nego više zbog standarda i priključaka. Ni Samsung nije slučajno i nenamjerno ukinuo onaj “evolution kit”, a zamisli kako bi bilo jednostavnije za par godina kupiti samo kutiju za neku manju lovu nego čitav TV, makar tu kutiju spajao na malo zastarjeli ili manje savršen display panel. I to je jedan od razloga zašto oled neće u moju kuću po toj cijeni. Kad bi više kupaca tražilo nadogradivost uređaja, možda bi to opet napravili i manje nas smatrali OVCAMA za deranje. Zato ne stoji to što neki komentari govore o ulaganju u budućnost. Do prije par godina je bilo čak i da za Premium TV u garantnom roku dobiješ novi, a danas neovisno što ti poklanjaju garanciju od 5 godina, tv ti može biti u servisu i 3 mjeseca, pa ti uživaj gledati rupu na zidu :(. Zaboravi priče o pravima potrošača, ako ne dođeš sa odvjetnikom i zaprijetiš medijima, nećeš ništa dobiti. I mene je jedan proizvođač otkantao kad je njihov najbolji( i najskuplji) TV riknuo za 10 dana, a kad sam platio objavu dokumentacije i prigovora u novinama, isti dan me direktor predstavništva zvao što mogu učiniti za mene. Sad stvarno odustajem, tko želi shvatit će, tko ne želi neće :)

 11. Vi ste ovdje puno toga nabrojali,ali htio sam da se osvrnete na banalan primjer koji sam naveo, tj da crt u zamracenoj prostoriji prikazuje 20% vise slike od modernog ips lcd ekrana i to probranog, jer je prilicno dobar za jedan lcd buduci ne pati od bleedinga. Slika je subjektivno na njemu jako dobra, nema flickera, disanja slike i ostalih “ljepota” stare crt tehnologije. Slika na lcd-u se doima ostrije, bistrije i ukupnio čak bolje nego na crt-u ili plasmi,ali samu u prostoriji sa dosta ambi svjetla. Medjutim u zamračenom ambijentu je potpuna suprotnost-da covjek ne povjeruje kolika je to razlika. Po meni da jedan moderan display nije u stanju prikazati 20% slike koja se salje na njega je neoprostivo. Oled objektivno nisam imao prilike testirati,ali ako je suditi po ekranima na samsung mobitelima koji su slicna tehnologija ne ocekujem nista manje doli vrhunske rezultate

  • Issss……… gle, CRT ne moze prikazati 20% vise slike (osim ako nije toliko veci dijagonalom) nego eventualo 20% vise detalja. No, ajmo ne zaboraviti da CRT u startu ima preko nekoliko puta manju rezoluciju (tesko je reci koja jer nisu svi CRTovi bili jednako u stanju pokazati svaki signal) ali ajmo reci da je 720×576 maksimum. Sto zanci da u startu vec imas 50% manju horizontalnu rezoluciju. Pa onda dodaj tome i vertikalnu i reci koji TV ima vise detalja. Naravno, ti si usporedjivao isti SD tv program na CRTu i FHD televizoru. A sad pravac po isti fil na DVDu i BluRayu pa onda opet usporedjuj sliku……..
   Nema tog CRTa za kojih bih dao 1080p sliku na LCDu. Pa makar i IPSu. Mozda tebi iz nekog razloga vise pase CRT kao i nekima krckanje vinila. Naravno da uz to dolaze i neke predonosti analognih signala koji nemaju bitrate i rezoluciju ali to ne znaci da je digitalija po svemu losija.
   Problem digitalije je sto vec u startu imas neku kompresiju koja na kraju u vecini slucajeva kod krajnjeg korisnika bude jos 17x prekodirana i komprimirana.

   • Nisam se krivo izrazio, 20% vise slike se odnosi na detalje naravno i iza te tvrdnje stojim i mogu to dokazati u svako doba dana i noći. Ips lcd u jednakoj mjeri gubi od full-hd panasonic plasme 42gt60 tj u tamnim scenama gubitak detalja je vidljiv iz aviona i bez obzira jel se radi o full-hd filmu ili sd tv programu. Ja ne mjesam ovdje kruske i jabuke i ne pokusavam usporedjivat hd rezolucije na lcd-u sa sd od 29pt9009, ali ću ipak reći da u tamnim filmovima sa puno sjena i mraka vise vrijedi crt-ovih 576i nego 4k na ips-u (za va nisam siguran, ali predpostavljam da nema velike razlike u odnosu na ips).
    Realno, zaliti za starim glomaznim crt televizorima bas i nije ali kvalitetni crt monitori su trebali ostati, barem do pojave oled panela u tom segmentu.

 12. Hej playec dam ti svoj CRT Sony Trinitron star 20 godina. Eno ga u dječijoj sobi,i dan danas radi ko sat. Vidim da si FAN pa ako hoces …..?
  Dijetu cu uzeti neki LCD. Vrijeme je.

  • Vrijeme je,istina. Lijepi je osjecaj staru tesku skatulu koja zauzima puno prostora zamjeniti novim elegantnim tankim tv-om, pogotovo jer je vecina tih starih aparata realno dala svoje (a neki nisu bili dobri ni kada su bili novi) i slika im je zbog svakodnevnog visegodisnjeg rada potamnila i izgubila ostrinu. Danasnji lcd-i u pravilu nude vrlo dobru sliku u nekom normalno osvjetljenom prostoru,a tu je i hd pa ljudi i nemaju dilemu jesu li tu promjenu napravili sa razlogom. U rijetkim slucajevima se potrefi da je kvalitetan stari tv nekako sačuvao vecinu kvaliteta u prikazu i vlasnik koji je uz nabavku novog tv-a ipak odlucio dati sansu staroj tehnologiji. Za tako nesto valja imati i volje i vremena sto je danas takodjer rijetkost. Eto kod mene se ipak sve to poslozilo te sam napravio vise usporedbi razlicitih televizora. Kako doma nemam aparaturu za mjerenje stavki prikaza u brojevima morao sam se pouzdati u svoje oči. Na taj način jedina moguca usporedba lisena subjektinosti je dva ili vise razlicitih televizora da prikazuju isti tv sadržaj. Tu se onda lijepo moze vidjeti sta koji tv moze,a sta ne moze prikazati. Rezultat toga svega su komentari koje pisem na ovom portalu

 13. Ovo sto Iveres pises za postupanje proizvodjaca kada se pokvari premijum model se meni desilo sa Samsungom. U garanciji mi se pokvario 51F8500, nema panela da se menja i iz Samsunga su mi za zamenu prvo ponudili 60J6202. Kada nisam pristao ponudili su mi 55KU6502 jer kao gledaju cenu koju sam platio. To sto sam ja premijum model dobio po maltene nabavnoj ceni od prodavca ne treba njih da interesuje. Mogao sam da ga dobijem i besplatno u sklopu neke velike kupovine. Na kraju sam kao kompromis predlozio 55JU7002 koji nisu hteli da mi daju. Vratio sam Tv u prodavnicu i za pare koje mi vrate kupujem tv po svom izboru. Da ne spominjem da sam se skoro 1,5 mesec razvlacio sa njima. Nikad vise Samsung mada ne verujem ni da su ostali bolji. Zato svima savetujem da gledaju kod kupovine samo duzinu garancije. Sve ostalo je prevara i navlakusa za naivne.

  • I meni u zamjeni za 51F8500 nudilo iste modele. Malo je nedostajalo da (uz doplatu – na što su pristali) uzmem govno 55JU7002. Srećom, dok sam se šmucao po trgovinama u potrazi za zamjenom, imao sam priliku uživo vidjeti LG OLED. Ni trena nisam dvojio! I nije mi žao. Dapače, odrezao bih si vene da sam nakon plazme morao buljiti u govno od LCD-a. Pa i najboljeg. Jer, niti jedan nije ni do koljena OLED-u. Čak je, u usporedbi s OLED-om (a znam o čemu pričam) i plazma poluproizvod. I, da se ponovim, tko drugačije kaže – kleveće i laže!

 14. zanima me tv Samsung ue43ku6402, kakva ce biti slika na programima (sd format) i kvaliteta slike opcenito. Imam kod kuce Sony kdl-43w705 i prezadovoljan sam njime. Tv bi mi sluzio za gledanje filmova preko kompa i gledanje tv programa.
  Hvala

 15. Dobar dan. Interesuje me kolika je cena pomenutog modela i da li se moze naci u Hrvatskoj? Takodje, voleo bih da mi neko pojasni da li ima bitnije razlike u ceni i kvalitetu izmedju ovog modela i modela koji nosi oznaku C? Veliki pozdrav!

 16. Ljudi, samo i jedino OLED (barem dok ne izađe neka potpuno nova tehnologija)! Sve ostalo je smeće i nije vrijedno više od 1k eura. Tko da više od toga za LCD tehnologiju nije sav svoj!

 17. Da li podrzava DTS?

 18. Da li je ovaj tv rec 2020

  • Da, podrzva taj kontejner (iako ga kao i ostali TV-i na trzistu danas ne moze u potpunosti pokriti).

   • ima li naznaka da će u bližoj budućnosti pokrivenost biti u potpunosti, te koliko trenutno pokriva ako se to može kako izraziti?

    • Mislim da je cca 70%, i navodno će TVi biti za par godina, možda 2… No po meni, kao i realnim video profesionalcima što ja nisam, je za TV to samo još jedan trik za ljude ubijediti kako im treba novi TV. Ne zaboravi da je većina mišljenja, teorija, foruma, recenzija na internetu na neki način plaćena. Čast iznimkama. A ako ti zbog posla treba, imaš profi video monitora koji imaju skoro 100% pokrivenost i savršenu kalibraciju, koju ćeš i platiti. Za kućne uvjete je totalno besmisleno. Pa pogledaj savršene slike nekih digitalnih fotoaparata od prije par godina i pokrivenost boja.

 19. imam dilemu između ovog OLED TV-a koji mogu dobiti po cijeni 17999kn,dok OLED LG EG910V mogu dobiti po cijeni 11000kn,oba sa 5 godina garancije.
  Da li je toliko razlika u kvaliteti i isplati li se uzeti radi HDR-a,UHD rezolucije i novog WebOS-a,jer uglavnom 70-80% će biti gledanje SD signala HRT/RTL etc.

  Također sviđa mi se malo više i ravni dizajn i srebrna pozadina od bijele pozadine na 910V modelu,iako mi ne smeta zakrivljeni ekran.

  Hvala na odgovoru!

  • Što se tiče HDR i ostalih patki mene ono ne bi brinulo, nešto svjetliji novi oled dobro dođe ako pretežno gledaš po danu. Nemam osobno dovoljno iskustva sa ovima, pa samo dodajem da se vjerojatno poboljšalo i procesiranje slike(što je super bitno ako ne gledaš 4k), kao i pouzdanost samog panela i otpornost na izgaranje pixela. Provjeri to. A što sve priznaju za garanciju ili ne, to je tema koja ovisi jako o zemlji gdje kupuješ, no znam da su se mnogi i u Njemačkoj bunili na korektnost LG-a(što ne znači da su drugi proizvođači bolji).

   • Gleda se uglavnom noću tako da nije problem ni svjetlina toliko,za garancija vjerojatno nisu ništa bolji ili lošiji od ostalih.
    Mislim da će znat gosp.Darko najbolje znat razliku pošto jer radio recenziju obje televizije. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*