A/V receiversAudio opremaRecenzije

Marantz NR1710 – kompaktni 7.2 UHD 4K AV prijamnik – recenzija

marantz-nr1710-front

Tijekom testiranja Samsung TU7000 i Panasonic HX830 televizora imali smo priliku isprobati Marantzov kompaktni AV prijamnik NR1710. Radi se o bogato opremljenom uređaju kojeg krase sve mogućnosti kao i klasične AV prijamnike, no u kompaktnijem kućištu. Za komode i prostore gdje ne možete smjestiti klasični uređaj ovog tipa – Marantz nudi rješenje. Premda je upravo krajem srpnja Marantz najavio nasljednika ovog modela s podrškom za Ultra HD 8K rezoluciju – model NR1711, za sve nas kojima Ultra HD 4K nudi i više nego dovoljno piksela, “stari” model ostaje zanimljiv. Provjerite naše dojmove nakon korištenja.

Ključne karakteristike s Marantzove stranice:

 • Bluetooth Headphone Transmission: Connect any pair of Bluetooth Headphones to the receiver and enjoy music or movie sound with pure freedom. With or without speakers turned on.
 • Slim profile that’s half the height of a traditional AV receiver delivers exceptional performance and sound quality
 • 7-channel discrete power amplifier, 50W per channel (8-ohm, 20Hz – 20kHz, 0.08% THD, 2ch. drive)
 • 8-HDMI inputs — including one on the front panel — with full HDCP 2.3 support
 • Supports Dolby Vision, Hybrid Log-Gamma (HLG), eARC and ALLM for enhanced picture and audio
 • 4K/60 Hz full-rate pass-through, 4:4:4 color resolution, HDR10 and BT.2020
 • Immersive surround sound with Dolby Atmos, Dolby Atmos Height Virtualization Technology, DTS:X and DTS Virtual:X
 • ALAC, FLAC and WAV lossless file decoding up to 24-bit/192-kHz for high-resolution listening
 • HEOS Built-in for multi-room streaming
 • Built-in Wi-Fi with 2.4GHz/5GHz dual band support (dual antenna)
 • Supports all major voice control agents and streaming services for seamless control
 • Integrated phono input to directly connect your turntable
marantz-nr1710-interior
Copyright: Marantz

Kako se iz karateristika može vidjeti, Marantz NR1710 nudi mnogo. Evo nekoliko primjera što možete s ovim uređajem:

 1. Povezati do 7 zvučnika i dva subwoofera i uživati u višekanalnom zvuku filmova i serija – uključujući i konfiguracije zvučnika za Dolby Atmos, odnosno DTS-X (ako vas 5.2 konfiguracija zadovoljava, tu je bitno povoljniji NR1510 model)
 2. Imati dvije zone i slušati različite izvore istovremeno (zona 2 je stereo)
 3. Žično ili bežično povezati pojačalo na internet i lokalnu mrežu i uživati u mnoštvu internet radio postaja preko TuneIn servisa, odnosno u glazbi iz vašeg kućnog servera (NAS-a)
 4. Spojiti do 8 uređaja preko HDMI-ja i poslati sliku/zvuk na televizor (čak i ako je pojačalo isključeno)
 5. Koristiti prednost HDMI ARC i eARC tehnologije i iz televizora direktno u NR1710 poslati višekanalni zvuk – uključujući i varijante bez gubitaka poput Dolby Atmosa (unutar Dolby TrueHD-a), odnosno DTS:X unutar DTS-HD Master Audia
 6. Proslijediti preko Ultra HD Blu-ray reproduktora sliku najviše kvalitete (2160p60) uz HDR (HDR10, HLG ili Dolby Vision)
 7. Slušati glazbu vrhunske kvalitete bez ikakvih dodatnih uređaja ako spojite USB memoriju s kolekcijom WAVE, FLAC, ALAC ili DSD glazbe (ili pristupite istoj preko mreže)
 8. Upravljati uređajem putem mobilne aplikacije ili pametnih zvučnika (Google Assistant, Amazon Alexa i Apple Siri)
 9. Spojiti HEOS zvučnike za bežičnu reprodukciju glazbe unutar vašeg doma
 10. Optimalno podesiti kvalitetu zvuka za vašu prostoriju uz pomoć Audyssey tehnologije i priloženog mikrofona
 11. Direktno povezati gramofon
 12. Slušati radio preko ugrađenog AM/FM prijamnika
 13. Preko Bluetootha ili Apple AirPlaya 2 poslati bežično glazbu s vašeg prijenosnog uređaja
 14. Slušati glazbu preko raznih audio servisa poput Spotify, Tidal, Deezer, Amazon Music, Napster, Soundcloud…
 15. Slušati izvornu kvalitetu (Pure direct) ili neku od varijanti virtualnog višekanalnog zvuka

Marantz NR1710 je dostupan u dvije boje – crnoj i srebrnoj. U odnosu na Denonov AVR-X1300W s kojim smo ga direktno usporedili nije dvostruko manje visine – navedena tvrdnja vrijedi za Marantzove AV receivere iz SRxxxx serija. Na slici niže može vidjeti ova dva pojačala jedno do drugog:

marantz-nr1710-denon-x1300w
Marantz NR1710 pokraj Denon AVR-X1300W

I jedan pogled sa strane:

marantz-nr1710-denon-x1300w-2
Marantz NR1710 pokraj Denon AVR-X1300W

U svakom slučaju, ovo je prvi AV prijamnik koji smo uspjeli “ugurati” u komodu na kojoj testiramo televizore – do sad smo u nju uspjeli smjestiti stereo pojačala i DVD/Blu-ray reproduktore:

Marantz NR1710 stao je u našu komodu s otvorom visine 13.5 cm

NR1710 krasi OSD, odnosno sučelje na ekranu monitora ili televizora koji povežete na njegov HDMI izlaz. Izbornici i opcije su istovjetne onima koje susrećemo na Denonovim AV pojačalima – zastarjeli po dizajnu i rezoluciji, no s vrlo jasnim opcijama i odličnim vodičem za instalaciju. Dobra je stvar što ih nećete često gledati – eventualno da podesite neku opciju ili pokrenete kalibraciju zvuka ako ste nešto u prostoriji promijenili.

marantz-nr1710-menus
Izbornici

Iako svaka opcija ima svoje objašnjenje, za one koji žele saznati više tu su detaljna online uputstva.

marantz-nr1710-connectors
Pregršt priključaka na stražnjoj strani.

Priključaka ne manjka, a posebno oduševljava čak 8 HDMI ulaza, 7 straga i jedan sprijeda. Svi podržavaju Ultra HD 4K pri 60 sličica u sekundi, kao i HDR formate.

Uređaj je izvrsne kvalitete izrade, mase 8.3 kg. Zaslon s prednje strane isti je kao i na Denonovom AV pojačalu – dovoljno velikih slova da se može čitati s normalne udaljenosti, uz jednostavno podešavanje svjetline putem Dimmer kontrole.

marantz-nr1710-display
Zaslon na uređaju

Za prikaz konfiguracije zvučnika potrebno je ili pritisnuti Info tipku na daljinskom upravljaču (nakon čega će se informacije prikazati na HDMI izlazu) ili putem mobilne aplikacije.

Dojmovi nakon korištenja

Kako smo napisali u uvodu, NR1710 smo prvenstveno koristili za ispitivanje ARC/eARC funkcionalnosti na televizorima. Na ukupno tri televizora na koja smo spajali ovo AV pojačalo, od čega dva podržavaju eARC, sa svakim je veza ispravno funkcionirala i pojačalo je primilo i ispravno prepoznalo kako lossy, tako i lossless formate. HDMI CEC funkcionalnost je također ispravno funkcionirala, kao i mogućnost da NR1710 samo proslijeđuje sliku i zvuk dok je u stanju pripravnosti. Kao i kod Denona, tako nam se i ovdje sviđa što su dostupne četiri tipke na kojima možete pospremiti ulaz, glasnoću i format zvuka, te direktno pritiskom na iste upaliti pojačalo i započeti slušanje bez podešavanja (Smart select).

Daljinski upravljač je u potpunosti plastičan, no kvalitetno napravljen i ugodan za korištenje. Potpuno je isti kao onaj koji je bio priložen uz SR5011 koji smo testirali 2017. godine. Tipke su velike i ugodne na dodir, a zbog fosforescentnosti, napunjene svjetlošću biti će vidljive u mraku. Zone se jednostavno biraju pritiskom na za to namijenjene tipke na samom vrhu upravljača.

marantz-nr1710-daljinski
Daljinski upravljač

Što se tiče kvalitete zvuka, ponovno u odnosu na Denon AVR-X1300W, Marantz NR1710 je u globalu zvučao jednako čisto i dinačno. To je bilo i za očekivati s obzirom da su sve ostale komponente bile iste i da smo slušali u istoj prostoriji. U svakom slučaju, kompaktni dizajn nije bio nikakav kompromis i za sve koji žele uživati u filmovima na pravi način – dakle ne samo s dobrom slikom već i s odličnim zvukom, NR1710 će biti dobar izbor. Jasno, ako imate veliki prostor koji želite ozvučiti i pritom koristiti npr. 7.2 ili 5.2.2 konfiguracije zvučnika, u tom slučaju preporuka je odabrati neki od jačih modela.

NR1710 je ispravno proslijeđivao Ultra HD 2160p60 sliku, kao i HDR10 i Dolby Vision formate. HDR10+ je podržan na NR1711 modelu. Dostupne su i osnovne kontrole za ISF kalibraciju (razina crne boje, razina bijele boje, redukcija šuma i povećanje oštrine kroz isticanje kontura), no pri spajanju PS4 Pro i Panasonic DP-UB820 reproduktora s isključenim opcijama svi su parametri bili istovjetni izvoru.

marantz-nr1710-dolby-vision
Dolby Vision je prepoznat i ispravno proslijeđen u TV.

Na kraju, naš prigovor ide Internet radio funkcionalnosti. Baš kao i na Denonovom pojačalu koje svakodnevno koristimo, ponekad se radio stanice jednostavno ne učitaju, pa je potrebno odabrati neki drugi ulaz i vratiti se na Internet radio ili ugasiti i ponovno upaliti uređaj. NR1710 koristi TuneIn radio koji ne zahtjeva godišnje plaćanje naknade kao što je to slučaj s vTunerom, što je svakako dobra vijest. U svakom slučaju, preporučamo vam da omiljene stanice svakako ubacite na listu favorita jer bi iste tako trebale i dalje biti dostupne čak ako se uvedu i određene restrikcije.

Zaključak

marantz-nr1710-award

[review]

 

Testirani televizor je za test osigurao:

Sve maloprodajne cijene:

nabava-net-logo

Dodatna ustupljena oprema:

Za potrebe testiranja su korišteni HDMI kabeli Supra Cables i Club 3D Ultra High Speed model i Feizlink aktivni optički HDMI kabeli (US Amazon: https://www.amazon.com/dp/B07MHZG184 i UK Amazon: https://www.amazon.co.uk/dp/B07QWJFY5G).

© HD Televizija 2020. Sva prava pridržana.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!