Home » Recenzije » Televizori i monitori » LCD » Samsung QE55Q8D LED LCD TV – recenzija

Samsung QE55Q8D LED LCD TV – recenzija

q8-660

Nakon testova Samsungovih televizora serije 7, modela NU7100 i NU7400, na analizu smo dobili vrlo dobro opremljen model iz QLED serije – 140 cm veliki QE55Q8DN. Osjetno više cijene od gore dva spomenuta modela, Q8D opravdava svojim karakteristikama koje uključuju Ultra Premium certifikat, Quantum Dot tehnologiju za prikaz širokog raspona boja, direktno postavljeno LED pozadinsko osvjetljenje s lokalnim zatamnjenjem (FALD) za bolji kontrast, te 120 Hz ekran za oštriju sliku u dinamičnim scenama. Najniža cijena za ovaj model sredinom prosinca 2018. godine iznosi 11.199,00 kn, što je teritorij u kojem se nalazi brojna konkurencija kako iz LED LCD, tako i iz OLED tabora. U ovoj recenziji ćemo provjeriti što je najbolji izbor za vaš novac.

Osim gore navedenih karakteristika, QE55Q8DN (u nastavku Q8D) krasi VA panel Ultra HD rezolucije s fizičkih 3840 piksela postavljenih u 2160 linija. Kao i ostali televizori navedene rezolucije, može prihvatiti i 4K sadržaj rezolucije 4096 piksela u 2160 linija, no u tom slučaju će ga prikazivati s uskim crnim trakama iznad i ispod slike.

Raspakiravanje i instalacija

Smart TV platforma i daljinski upravljač

Kao i ostali Samsungovi Smart TV-i, tako i Q8D pogoni Tizen OS u verziji 4.0. Platforma je brza, jednostavna za korištenje i nudi sve one najčešće korištene aplikacije poput YouTubea, Dailymotiona, HRTi, Netflixa, Amazon Prime Videa i HBO GO-a. Kodi nije dostupan, no zato je tu Plex i prilično sposoban ugrađeni reproduktor multimedije koji doduše od ove godine ne podržava DTS zvuk, no glatko reproducira danas najpopularnije video formate i MKV spremnik.

Video niže je sniman na NU7400 modelu, no sve pokazano u tom videu možete pronaći i na Q8D modelu:

Uz televizor se prilaže One remote TM-1890A – elegantan aluminijski daljinski upravljač koji koristi infracrvenu i Bluetooth povezivost.

q8d-remote

Upravljač ima ugrađen mikrofon za glasovne naredbe, kao i tipku za Gallery aplikaciju koja prikazuje svojevrsne “screen savere”. Upravljač za svoj rad koristi dvije AAA baterije (priložene).

Dizajn i kvaliteta izrade

q8d-front

Kvaliteta izrade je dobra – zaslon je omeđen tankim metalnim okvirom srebrne boje, a u istom je tonu i postolje – dva profila oblika slova V razmaknuta gotovo jedan metar (točnije 975.7 mm kako je navedeno na ambalaži). Sviđa nam se što je “bez alata”, tako da se profili samo gurnu u za to predviđene utore.

q8d-back

U duhu “360° design” filozofije, poleđina je plastična s valovitom teksturom. Ovdje prigovaramo što je na našem primjerku bio vidljiv zazor između okvira i poklopca što nas je podsjetilo na sličan problem sa Samsungovom KS serijom iz 2016.

Priključci

q8d-connectors

Svi priključci se nalaze na poleđini s pogledom sa strane, a zanimljivo je kako Samsung više ne prilaže poklopac kako bi se taj prostor sakrio i kako bi se kabeli mogli nekako usmjeriti. Isto smo susreli i na modelima NU7100 i NU7400, no tamo je to bilo za očekivati s obzirom na cjenovnu klasu. 

Osnovno upravljanje kabelima postoji i elegantnije je izvedeno nego na NU7400 seriji s kopčama. Ovdje se kabeli mogu staviti u postolje s lijeve i desne strane, no prostora je malo pa ćete vjerojatno po jedan kabel u svaki stalak moći na taj način sakriti.

Od priključaka, televizor nudi 4 HDMI-ja u verziji 2.0b,  2 USB-a, Toslink, satelitske i antenske ulaze, Ethernet i CI (putem priloženog adaptera). Analogni ulazi su kompletno izostali. Bežična povezivost uključuje Bluetooth i Wi-Fi.

Kvaliteta slike

q8d-hdr2

Dolazimo do segmenta kvalitete slike. Samsungov Q8D donosi poboljšanja u skladu s očekivanjima u odnosu na ranije testirane modele NU7100 i NU7400, uz obradu signala na razini navedenih modela.  Pokretna rezolucija je dvostruko bolja na Q8D modelu zahvaljujući pravom 120 Hz panelu, što donosi osjetno više detalja u dinamičnom sadržaju poput sportskih prijenosa. Drugo veliko poboljšanje leži u dinamičkom rasponu slike, a koji je od iznimne važnosti za kvalitetan prikaz HDR-a. LED pozadinsko osvjetljenje Q8D modela dovoljno je jako da zaslon može dosegnuti svjetlinu od 1500 cd/m2, što u kombinaciji s 99-postotnim prekrivanjem DCI-P3 raspona boja donosi izvrstan prikaz filmova, serija i dokumentaraca u HDR formatu. Dobrom rezultatu u prilog ide činjenica da se svjetlina slike ne mijenja nakon nekoliko sekundi kao što je to bio slučaj sa starijim modelima, već zadržava stabilnu vrijednost.

Televizor ima 40 zona lokalnog zatamnjenja (8 vodoravnih i 5 okomitih), što je za jednu vodoravnu zonu manje i za jednu okomitu zonu više od ranije testiranog LG-jevog SK8500 modela. Za razliku od perjanice ovogodišnje ponude, Q9F modela, a koji prema Rtingsovoj recenziji ima čak 480 zona i vrlo agresivan algoritam zatamnjenja čak i na najslabijoj vrijednosti, Q8D zatamnjenje odrađuje upravo suprotno – suptilno do te mjere da nas je njegov rad često podsjećao na lokalno zatamnjenje televizora s bočno postavljenim LE diodama. Doista, testni uzorak u kojem se preko crnog ekrana pomiče bijela vodoravna, odnosno okomita linija pokazao je da televizor ne gasi LE diode u susjednim zonama već tek one najudaljenije, zbog čega crna boja nije onako uvjerljiva kao na modelima gdje je to agresivnije izvedeno.

q8d-hdr

U praksi se je ovo ograničenje posebno dobro moglo vidjeti pri gledanju HDR sadržaja s upaljenim titlovima. Nažalost, rijetke su iznimke od pravila da se titlovi u HDR-u prikazuju u čistoj bijeloj boji, a koju televizor mora prikazati u vršnoj svjetlini kao da se radi o kakvom odsjaju na karoseriji automobila. Zbog toga se posebno dobro mogu uočiti varijacije u svjetlini slike kad se titlovi pojave u tamnoj sceni, a ako pažljivo gledate možete to uočiti i u svjetlijim kadrovima. Osim titlova, varijaciju u svjetlini možete uočiti i tijekom gledanja sadržaja bez titlova, npr. na početku filma The Ballad of Buster Scruggs braće Coen, a kad se u kadru s knjigom na stolu počnu pojavljivati bijela slova na sredini ekrana. 

Navedenu varijaciju možete smanjiti tako da promijenite vrijednost Local dimming opcije s “High” na “Standard”, no u HDR-u će to rezultirati podeksponiranim scenama što baš i nije najsretnije rješenje. 

Kao i na prošlogodišnjim Samsungovim televizorima, tako i na Q8D modelu nije moguće isključiti lokalno zatamnjenje, već ga samo prigušiti s “Low” postavkom. Pri 200 cd/m2 svjetline u SDR-u, crna boja iznosi 0.049 cd/m2 što ostvaruje ANSI kontrast od 4080:1 pri “Low” i “Standard” postavkama. “High” funkcija će dodatno posvijetliti bijele objekte pa je tako svjetlina narasla s 200 cd/m2 na 224 cd/m2, a crna boja na ANSI uzorku je također narasla na 0.057 cd/m2 što na kraju daje kontrast od 3930:1. Ukratko, preporučamo “Standard” postavku za optimalni rezultat u SDR-u i “High” u HDR-u.

q8d-sd

SD 576i signal

Q8D i Q9F serije imaju vrlo učinkovit “Ultra Black Ultra” anti-reflektivni filter na zaslonu koji odlično uklanja odsjaj i u kombinaciji s velikom svjetlinom omogućuje uživanje u odlično slici čak i u uvjetima jako svjetla (vidi video raspakiravanja i instalacije iznad). Valja napomenuti kako niži modeli, uključujući Q8F i Q8C imaju nešto  slabiji “Ultra Black” filter, dok najniži QLED model Q6 uopće nije opremljen posebnim filterom na zaslonu. 

Svi ostali parametri slike Q8D modela su na istoj razini kakvu smo susreli na modelima NU7xxx. Q8D prepoznaje i pravilno prikazuje sve tipove isprepletenih signala, nudi opcije za smanjenje šuma i zamućenja u slici, a za ljubitelje efekta-sapunice za filmove i 30p materijale, tu je i “judder reduction” opcija. Skaliranje slike je standardno dobro, bez efekta stepenica na bridovima i drugih nesavršenosti digitalne slike. 

Kvaliteta zvuka

Kvaliteta stereo zvučnika okrenutih prema podlozi je dobra za nezahtjevne korisnike, no svima savjetujemo investiciju u vanjski audio sustav za mnogo bolji rezultat.

Gaming

Televizor nudi poseban Game način rada namijenjen igračima (19.7 ms “input lag” u 1080p60), a tu je po prvi put i podrška za FreeSync za one koji žele najbolju glatkoću igranja bez vodoravnih rezova koje može uzrokovati neusklađenost broja sličica dolaznog signala i frekvencije osvježavanja zaslona. Uz navedeno, Game način rada sada nudi i opciju interpolacije slike i za smanjenje zamućenja, a što će korisnik “platiti” 7.4 ms većim kašnjenjem signala. Naše mišljenje je da je to prihvatljiva cijena za osjetno oštriju sliku koju ćete dobiti na taj način.

Zaključak i alternative

Nakon testova Samsungovih televizora serije 7, modela NU7100 i NU7400, na analizu smo dobili vrlo dobro opremljen model iz QLED serije - 140 cm veliki QE55Q8DN. Osjetno više cijene od gore dva spomenuta modela, Q8D opravdava svojim karakteristikama koje uključuju Ultra Premium certifikat, Quantum Dot tehnologiju za prikaz širokog raspona boja, direktno postavljeno LED pozadinsko osvjetljenje s lokalnim zatamnjenjem (FALD) za bolji kontrast, te 120 Hz ekran za oštriju sliku u dinamičnim scenama. Najniža cijena za ovaj model sredinom prosinca 2018. godine iznosi 11.199,00 kn, što je teritorij u kojem se nalazi brojna konkurencija kako iz LED LCD, tako i iz…

Review Overview

Ukupno

Silver Class

Summary : Samsung je naknadno lansirao Q8D seriju kako bi bolje konkurirao LCD televizorima s direktno postavljenim pozadinskim osvjetljenjem i lokalnim zatamnjenjem. Svakako glavni razlog bila je osjetno viša cijena perjanice ponude - Q9F - modela, a koji ne samo da je skuplji od LCD konkurenata, već i od vrlo oštre i u mnogim aspektima superiorne OLED konkurencije. Q8D uz Q9F je jedini Samsungov televizor ove godine koji ima napredno pozadinsko osvjetljenje (FALD), a koje je ključno za dobre HDR performanse. Ipak, tijekom našeg testa nismo bili posebno oduševljeni s njegovom implementacijom, a koja je suviše blaga i nedovoljno precizno lokalizira efekte velike svjetline. Zbog toga ovaj model ne smatramo bitno boljim izborom od primjerice ostalih QLED modela poput Q8F, Q8C ili Q7F, a koji koriste bočno postavljeno LED pozadinsko osvjetljenje i ostvaruju istu vršnu svjetlinu od 1500 cd/m2. Obrada signala i intuitivnost korištenja su na visokom nivou i u tom pogledu prigovora nemamo. Sučelje je brzo, sve često korištene aplikacije su prisutne, a televizor se može vrlo precizno podesiti po pitanju slike putem široke palete kontrola. Ipak, za one koji žele ultimativnu kvalitetu slike preporučamo neki od modela s One Connect Boxom jer se na tim modelima, barem u ovom trenutku, jedino može napraviti automatska kalibracija putem CalMAN kalibracijskog softvera (imaju 3.5 mm RS232 priključak). Navedena kalibracija po prvi put ove godine nudi trostruku 6-osnu kalibraciju boja (3 primarne i 3 sekundarne boje se podešavaju u razinama zasićenja od 50%, 75% i 100%). Gaming performanse su također na visokoj razini uz dodatak opcija za smanjenje šuma i trzanja slike koji po prvi put susrećemo u Game modu nekog televizora. Tu je i FreeSync za korisnike koji žele najbolju glatkoću slike pri spajanju računala ili Xbox konzola. Kako smo i ranije naveli, Samsungovi modeli QLED serije imaju vrlo oštru konkurenciju brojnih OLED modela, a koji donose superiorniji kontrast, bolje HDR iskustvo i širi kut pri kojem boje ne gube na zasićenosti. Na dan objave ove recenzije, QE55Q8DN je dostupan po najnižoj cijeni od 11.199,00 kn. Za tu cijenu broj jedan alternativa je LG-jev 55-inčni OLED55C8, a koji je izvrsno prošao na našem testu. Od OLED konkurencije tu se još nalazi LG-jeva B8 serija, Philips 55OLED803 ako želite OLED + Android TV + Ambilight kombinaciju, odnosno Sonyjev KD-55A1 jedinstvenog dizajna i audio sustava (zvučnici ugrađeni u sam ekran). Ako planirate koristiti televizor za obilno igranje i PC primjenu, bez ikakve bojazni od burn-in efekta, tad su tu brojni kvalitetni LED LCD modeli 65-inčne dijagonale - LG 65SK8500PLA, Sony KD-65XF9005 ili Samsung QE65Q6F.

Televizor na test ustupio:

samsung-logo-1000px

Maloprodajna cijena:

Na dan objave ovog teksta, Samsung QE55Q8DN je dostupan po cijeni od 11.199,00 knAktualnu cijenu potražite na nabava.net stranici.

nabava-net-logo

Dodatna ustupljena oprema:

Za potrebe testiranja su korišteni Supra Cables HDMI kabeli.  Ultra HD HDR-10 testne uzorke osigurao R.Masciola. Softver za kalibraciju, CalMAN 2018 Ultimate for Business osigurao SpectraCal.

© HD Televizija 2018. Sva prava pridržana.

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

7 komentara

  1. Zali boze para pored OLED televizora

  2. Ko ce ovo kupi pored oled-a 55b8 i 55c8 za slicnu ili nizu cenu?

  3. Pored Sony xf9005 koji nije ništa lošiji od ovog…a s cijenom od ispod 8000 kn…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*