Home » Digitalna televizija » Sutra završetak analognog emitiranja za nacionalne TV kuće

Sutra završetak analognog emitiranja za nacionalne TV kuće

Čini se kao da smo još jučer najavili gašenje analognog signala u prvoj po redu regiji D5, a sada smo tek nešto više od 14 sati udaljeni od toliko najavljivanog 5. listopada, dana kada će se na području RH u potpunosti prekinuti emitiranje analognog signala nacionalnih TV kuća.  Gašenje će biti izvršeno točno u 12:35 sati, a 35 minuta ranije bi se na 42. kanalu trebao pojaviti program Otvorene Televizije, po prvi puta u digitalnom obliku. U nastavku donosimo video isječke iz centralnih dnevnika RTL Televizije i Nove TV, a u kojima je bilo riječi o završetku analognog emitiranja. HRT je nakon središnjeg Dnevnika u kratkom prilogu obavijestio gledatelje o gašenju analognog signala.

Dok je RTL Televizija prilog upotpunila intervjuima s nekoliko starijih osoba za koje je poznato da im digitalizacija stvara najviše poteškoća, Nova TV je uključila svog novinara direktno iz prostora OiV-a na Sljemenu, a koji je pokazao prekidače kojima će se sutra ugasiti analogni signal. U prilogu je također prikazan usporedni prikaz analognog i digitalnog signala na dva 16:9 TV ekrana, no zbog male rezolucije u kojoj se program emitira, kao i zbog razlika u kvaliteti koja nije toliko izražena, usporedba nije pokazala mnogo u korist digitalnog signala. Ipak, cijenimo trud obje TV kuće na izdvojenom vremenu u posljednjim večernjim dnevnicima u analognoj tehnici.

[vimeo id=”15539289″ w=”550″ h=”309″]

Valja spomenuti i akciju Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku pod nazivom DTV ZA SVE, a koja je za sve one koji nisu u mogućnosti samostalno da spoje digitalne prijamnike te podese televizijske kanale. Riječ je o akciji za društveno odgovornu digitalizaciju u okviru koje studenti svim građanima, a prije svega starijim osobama te osobama s invaliditetom, pružaju besplatnu pomoć pri spajanju opreme potrebne za prijam digitalnog signala u njihovom domu.

Akcija DTV ZA SVE u digitalnoj regiji D4 odvijat će se u vremenu od 1. do 10. listopada u suradnji sa studentima Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, Metalurškog fakulteta iz Siska i Veleučilišta u Karlovcu.

Besplatni broj telefona za sve informacije oko digitalnog signala: 0800 11 20 11

Naravno, bilo je i onih koji su neznanje o novoj tehnologiji pokušali unovčiti, tako da su se na području Zagreba zadnjih tjedana mogle vidjeti razne reklame u kojima se nudi pomoć pri instalaciji i podešavanju digitalnih programa. Koliko su u tome uspjeli nije nam poznato, no toplo se nadamo da su oglašivači uistinu bili spremni iskreno pomoći, a ne iskorištavati tuđe neznanje i skupo to naplaćivati.

Otvorena televizija (OTV) od sutra u 12 sati započinje emitiranje u digitalnoj tehnici na 42. kanalu s odašiljača Sljeme, objavljeno je na službenoj stranici. O Z1 televiziji unutar DVB-T multipleksa nemamo još podataka, no njeno emitiranje bi također trebalo uslijediti uskoro.

Za one koji propuste veliki događaj gašenja u 12:35, snimku istog ćete moći vidjeti na stranicama HD Televizije.

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*