Digitalna televizijaDigitalna televizija u HrvatskojVijesti

Sutra završetak analognog emitiranja za nacionalne TV kuće

Čini se kao da smo još jučer najavili gašenje analognog signala u prvoj po redu regiji D5, a sada smo tek nešto više od 14 sati udaljeni od toliko najavljivanog 5. listopada, dana kada će se na području RH u potpunosti prekinuti emitiranje analognog signala nacionalnih TV kuća.  Gašenje će biti izvršeno točno u 12:35 sati, a 35 minuta ranije bi se na 42. kanalu trebao pojaviti program Otvorene Televizije, po prvi puta u digitalnom obliku. U nastavku donosimo video isječke iz centralnih dnevnika RTL Televizije i Nove TV, a u kojima je bilo riječi o završetku analognog emitiranja. HRT je nakon središnjeg Dnevnika u kratkom prilogu obavijestio gledatelje o gašenju analognog signala.

Dok je RTL Televizija prilog upotpunila intervjuima s nekoliko starijih osoba za koje je poznato da im digitalizacija stvara najviše poteškoća, Nova TV je uključila svog novinara direktno iz prostora OiV-a na Sljemenu, a koji je pokazao prekidače kojima će se sutra ugasiti analogni signal. U prilogu je također prikazan usporedni prikaz analognog i digitalnog signala na dva 16:9 TV ekrana, no zbog male rezolucije u kojoj se program emitira, kao i zbog razlika u kvaliteti koja nije toliko izražena, usporedba nije pokazala mnogo u korist digitalnog signala. Ipak, cijenimo trud obje TV kuće na izdvojenom vremenu u posljednjim večernjim dnevnicima u analognoj tehnici.

[vimeo id=”15539289″ w=”550″ h=”309″]

Valja spomenuti i akciju Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku pod nazivom DTV ZA SVE, a koja je za sve one koji nisu u mogućnosti samostalno da spoje digitalne prijamnike te podese televizijske kanale. Riječ je o akciji za društveno odgovornu digitalizaciju u okviru koje studenti svim građanima, a prije svega starijim osobama te osobama s invaliditetom, pružaju besplatnu pomoć pri spajanju opreme potrebne za prijam digitalnog signala u njihovom domu.

Akcija DTV ZA SVE u digitalnoj regiji D4 odvijat će se u vremenu od 1. do 10. listopada u suradnji sa studentima Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, Metalurškog fakulteta iz Siska i Veleučilišta u Karlovcu.

Besplatni broj telefona za sve informacije oko digitalnog signala: 0800 11 20 11

Naravno, bilo je i onih koji su neznanje o novoj tehnologiji pokušali unovčiti, tako da su se na području Zagreba zadnjih tjedana mogle vidjeti razne reklame u kojima se nudi pomoć pri instalaciji i podešavanju digitalnih programa. Koliko su u tome uspjeli nije nam poznato, no toplo se nadamo da su oglašivači uistinu bili spremni iskreno pomoći, a ne iskorištavati tuđe neznanje i skupo to naplaćivati.

Otvorena televizija (OTV) od sutra u 12 sati započinje emitiranje u digitalnoj tehnici na 42. kanalu s odašiljača Sljeme, objavljeno je na službenoj stranici. O Z1 televiziji unutar DVB-T multipleksa nemamo još podataka, no njeno emitiranje bi također trebalo uslijediti uskoro.

Za one koji propuste veliki događaj gašenja u 12:35, snimku istog ćete moći vidjeti na stranicama HD Televizije.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!