Digitalna televizijaDigitalna televizija u HrvatskojVijesti

Softverska nadogradnja za pojedine Sony HDTV-e u suradnji s OiV-om – ažurirano

Od 18. studenog 2010. unutar MUX A mreže u svim regijama Hrvatske nudi se usluga automatske softverske nadogradnje određenih tipova TV prijamnika s mogućnošću prijama DVB-T signala. Prvih 15 dana (do 3. 12.) usluga će biti omogućena putem signala MUX A mreže, a slijedećih 15 dana putem MUX B mreže. Nadogradnja putem DVB-T signala je omogućena za slijedeće Sony HDTV-e: KDL-40U4000, KDL-40S4000, KDL-40V4000 i KDL-40L4000. Za ostale modele biti će potrebno preuzeti nadogradnju preko službenih stranica ili povezivanjem na internet na modelima koji posjeduju Bravia Internet Video značajku. U objavi se navodi kako će nova verzija softvera poboljšati radne značajke televizora, odnosno da će ih pripremiti za nadolazeće programe, televizijske i internetske.

Usluga nazvana SONY ZA SUTRA omogućuje korisnicima navedenih modela ažuriranje televizora bez dodatnog napora. Jedino što korisnik mora učiniti je isključiti televizor nakon uporabe pritiskom na tipku daljinskog upravljača. Na taj će način televizor ostati u stanju pripravnosti (eng. Stand by) i sam će učiniti ažuriranje koje će unaprijediti njegove radne značajke.

Pokazatelj uspješno provedenog ažuriranja u izborniku TV prijemnika je šifra nove verzije softvera koja nakon provedenog ažuriranja mora biti 2.26.36. Verziju softvera korisnik možete provjeriti u Technical Set-up izborniku – System Information.

Automatsko ažuriranje putem DVB signala neće uspjeti ako ste prije ažuriranja izmjenili postavku Software Download u Technical Set-up podizborniku. Postavka mora biti postavljena na “ON”. Postoji mogućnost da ažuriranje zbog korištenog antenskog sustava i opreme za distribuciju signala neće biti dostupno u višestambenim zgradama.

Više informacija možete pronaći na stranicama Sony.hr.

Ažuriranje 29.11.2010.

Obzirom na interes čitatelja i pojavu novog načina ažuriranja softvera u televizorima, odlučili smo se kontaktirati predstavništvo Sonyja za ovu regiju i doznati više detalja o procesu instalacije. Prenosime odgovore gospodina Gordana Jurića, Brand Communication Assistant menadžera za regiju Adria i gospodina Sanjina Rotara, Service menadžera u Sonyju.

Cilj projekta je omogućiti korisnicima jednostavnu nadogradnju softvera s fokusom na automatsku nadogradnju putem interneta. U suradnji s OiV-om uspostavljena je nova usluga na području RH, prijenos podataka putem DVB-T prijema.

Čitav se proces pokreće nakon što je TV u Stand-by modu. Gašenjem TV-a na daljinskom upravljaču pokreću se različite operacije poput prikupljanja novih informacija o DVB-T servisima, npr. pojavi novog programa, zatim provjera dostupnosti OADa itd. Ukoliko je novi softver dostupan pokreće se njegovo preuzimanje. Na TV prijemniku ne mora biti odabran kanal “Sony za sutra”.

Televizor će učiniti nadogradnju nakon samo jednog isključivanja i zadržavanja u stanju pripravnosti do sat vremena. Opcije jest ostaviti televizor u stanju pripravnosti tjekom noći. Sve što je potrebno je da je TV prijemnik u dometu MUXA odnosno MUXB. Budući da postoje područja pokrivena ili samo MUXA ili samo MUXB odlučili smo emitirati softver u oba MUXa.

Na navedneim modelima televizora (KDL-40U4000, KDL-40S4000, KDL-40V4000 i KDL-40L4000) neće se pojaviti poruka o završenoj instalaciji. Pokazatelj uspješno provedbe nadogradnje jest izmjenjena šifra u izborniku TV prijemnika. Šifra nove verzije softvera nakon provedenog ažuriranja mora biti 2.26.36. Verziju softvera korisnik možete provjeriti u Technical Set-up izborniku – System Information.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

7 komentara

  1. bilo bi super kad bi to omoguaili za televizore starije generacije koji nemaju pristup internetu a niti USB priključak kao što je npr Sony Bravia KDL-32S2520 koji me tužno gleda doma i koju zapravo korisnik ni ne može sam “osvježiti”

    1. Radi se o kanalu koji se privremeno emitira u Mux A, odnosno Mux B mrežama, a služi za automatsku nadogradnju softvera kod odabranih Sony HDTV-a. Kanal nije od koristi niti jednom drugom modelu TV-a, kako od Sonyja tako i od drugih proizvo?ača.

  2. Ne uspijevam odraditi ovaj upgrade.
    Imam onaj gore vec spomenuti (40S4000) pa spadam u grupu korisnika koji nadogradjuju putem DVB-T signala, antenom…

    Sobna antena, savrsena kvaliteta signala. Na listi programa MUX A i B, i na oba odlicna slika.

    TV u stand-by preko noci… Nista…
    I dalje imam 2.26.34 verziju kao i prije pokusaja nadogradnje (inace koristim B.net, sobna antena spojena samo radi pokusaja nadogradnje).

    Ima netko iskustva sa “antenskom” nadogradnjom ili sta bi jos mogao probati?

    Ovdje neki navode da su na listi programa nasli novi – Sony za sutra. Ja ga ne nadjem pri automatskoj pretrazi kanala…?
    Ni na jednom MUX-u…

    Hvala

    1. Poštovani,

      nakon konzultiranja s g. Rotarom iz Sonyja prenosim odgovor. Pretpostavljam da je ovdje riječ o specificnoj situaciji vezanoj uz prelaz s DVB-C na DVB-T. Točno je da se usluga “Sony za sutra” neae pojaviti na listi programa prilikom auto start-upa. Naime auto startup predstavlja jedan oblik quick startupa prilikom kojeg se DATA program ne pretražuju. DATA programi se mogu povuai prilikom manualnog skeniranja i u toj bi situaciji trebali biti vidljivi u EPGu.

      No to nije uvjet za update SW. SW bi se trebao nadograditi bez dodatne potrebe za pretraživanjem programa i bez obzira je li dostupan ili ne u EPG i na listi programa . Predlazem da pokušate ugasiti TV koristeai tipku na samom televizoru dok se sve LE diode ne ugase te da ga ponovno uključite i provjerite verziju SW. Ukoliko ni to neae pomoai, predlažem iskapčanje iz napajanja. Pretpostavljam da u memoriji postoje odre?ene informacije o DVB-C što spriječava kompletni process putem DVB-T.

      Svakako javite je li ovo pomoglo!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!