Intervjui

Intervju: Paul Isaacs, Video Devices

p-isaacs-288px

U zadnjih par godina, širenjem kompaktnih kamera većih senzora sa mogućnošću snimanja kvalitetnog videa, proširilo se prethodno specijalizirano tržište eksternih snimača, uređaja uz koje je moguće zaobići unutarnju video kompresiju kamera. Sound Devices, kompanija poznata po vrlo kvalitetnim riješenjima u profesionalnoj audio domeni nastupila je među prvima na tržištu eksternih video snimača i proširila svoju ponudu ekspanzijom u sestrinski brand Video Devices.

Gosp. Paul Isaacs, direktor Product Managementa i Dizajna odgovoran je za razvoj i evoluciju Sound Devices audio proizvoda i Video Devices video proizvoda. Njegovo inžinjersko iskustvo na BBCu i u HHB Communicatons, kao i njegova kreativna strana muzičara omogućili su široko tehničko znanje i kreativnu paletu iz kojih crpi resurse za razvoj i dizajn novih proizvoda za profesionalnu industriju. Gosp. Isaacs bio je ključna figura u razvoju i definiranju iXML formata za broadcast wave datoteke, koji je prihvaćen kao metadata interexchange format mnogih lokacijskih rekordera i digitalnih audio radnih stanica. Popričali smo s njim u vezi tehnologije video snimača i nove Pix-E serije.

HD Televizija: Tvrtka Sound Devices je ušla u domenu eksternih video snimača sa ranijom Pix 200 serijom. Vidimo novu Pix-E seriju kako nastavlja na tom putu sa Video Devices brandom i specijalizacijom u video domeni. U kojem kontekstu vidite ovu seriju da nastavlja dalje ?

Paul Isaacs: Planiramo nastaviti širenje našeg prisustva u video industriji sa našim Video Devices brandom, koji uključuje i portabilne terenske 4K rekordere/monitore i AV/Broadcast video deck-ove.

Pix-E5_web

HD Televizija: Kakve su opcije za zvuk u Pix-E serijama, po pitanju kvalitete i kontrole, u usporedbi sa ostalim modelima te zajedno sa opcijom Pix-LR modula ?

Paul Isaacs: Naše nasljedstvo je visoko kvalitetni zvuk. Sound Devices proizvodi korišteni su globalno u najvišem profilu filmskih i broadcast produkcija. PIX-LR koristi predpojačala vrlo niskog šuma i visokog dinamičkog raspona sa odličnim limiterima za spriječavanje distorzije od prejakog signala. PIX-E podržava do 8 kanala sa digitalnim gain i delay opcijom, korisnom za kompenziranje offseta uzrokovanih latencijama kamera. PIX-E podržava analogni audio, HDMI audio, i SDI audio. Također, možete koristiti analog line ulaze i timecode.

Pix-LR_web

HD Televizija: Postigavši dobar balans između kvalitete i veličine, Prores je postao standard u vanjskim rekorderima kao i dostavni format, iako mu ovisnost o platformi apple dosta limitira praktičnost na PC platformi. Vaše mišljenje ?

Paul Isaacs: Sa opcijama koje PIX-E podržava, Prores skroz do 12 bitnog 4444XQ , kvalitetu slike je teško dostići. Mac izgleda da je dominantan u video industriji, pa ne čujemo često o PC limitacijama. Uz to postoje pluginovi za Prores podršku ma PC-u.

HD Televizija: S obzirom da PIX-E serija podržava Prores do visoko kvalitetne 12 bit verzije a cilja na široko tržište, od kamera sa 8 bitnim izlazom, te opcije se lako mogu interpretirati kao pogled unaprijed i podršku budućih opcija. Da li postoji prostor za dodatne implementacije novih codeca uz firmware nadgradnje ?

Paul Isaacs: Kao kompanija, Sound Devices ne daje izjave o budućim firmware planovima ali slušamo sugestije korisnika i implementiramo ih gdje je to moguće. Sa PIX-E serijom, od predstavljanja do danas, izbacujemo firmware skoro na mjesečnoj bazi sa novim opcijama.

HD Televizija: Tvrtka Sound Devices poznata je po svojoj izdrživosti na setu. Kako se to odražava na PIX-E seriju i rad u vrlo zahtjevnim uvjetima?

Paul Isaacs: PIX-E proizvodi su dizajnirani i proizvedeni po istim rigoroznim i robusnim standardima kao i svi ostali naši proizvodi. Lijevana aluminijska šasija, Gorilla glass LCD zaštita i čvrsti konektori čine PIX-E seriju prikladnu za korištenje u ekstremnim uvjetima. Možete čak i preći automobilom preko jednog i nastaviti će raditi. Probajte to za konkurencijom!

HD Televizija: Kako se izvodi procesuiranje podataka sa ulaznog video signala, kad je signal 8 bitni 4:2:2, što je trenutno dominantna opcija u segmentu kompaktnih kamera ? S obzirom da je Prores također lossy kompresija, da li postoji dodatna prednost, u kontekstu sačuvanja podataka, u snimanju u 12 bitni codec sa 8 bitnog izvora ?

Paul Isaacs: Kvaliteta slike nije samo bazirana na broju bitova. To afektira uzorkovanje lume i dinamičkog raspona boja. Cjelokupna vizualna točnost i reprezantacija piksela je uvelike uvjetovana kompresijskim algoritmom. Generalno, codec sa većim zapisom napraviti će precizniji posao u pohrani slike. Tako da postoji prednost u snimanju Prores 4:2:2 codeca za 422 izvor.

Pix-E7_web

HD Televizija: Speed Drive mediji čine se kao vrlo pametno i prilično povoljno riješenje. Koje brzine prijenosa podržavaju i da li prebacivanje materijala iziskuje neku specifičnu proceduru ?

Paul Isaacs: Zamislite Speed Drive kao vrlo brzi USB 3.0 stick, Samo ga uključite u USB port bilo kojeg kompjutera i samo prebacite materijal! Možete prebaciti oko 1GB materijala ispod 5 sekundi preko USB 3.0. Kada je spojen u PIX-E USB port, Speed Drive vrlo pametno prebaci se u eSATA transfer mod. Ovo je potpuno jedinstveno u industriji i omogućuje PIX-E rekorderu da snima u vrlo viskim brzinama koje su nužne za 4K UHD ili DCI u Prores 4444 XQ kvaliteti. Speed Drive je povoljan, da! U kućištu Speed Drive-a je standardni i široko dostupni mSATA disk. Na našoj stranici imamo popis potvrđenih medija tako da korisnici znaju koji su testirani sa uspjehom, pružajući korisniku pouzdanost.  (link) Ovdje nije skup i nestandardni medij pohrane! Moguće je jednostavno ugraditi vlastiti mSATA disk u Speed Drive kućište u vrlo kratkom vremenu.

 

Pix-SpeedDrive_web

HD Televizija: U usporedbi sa ostalim proizvođačima eksternih rekordera, tvrtka Sound Devices ima prednost u iskustvu u audio domeni. Možete li simirati što ste naučili kroz sve godine u profesionalnoj domeni i implementirali u novu generaciju video snimača ?

Paul Isaacs: Profesionalci nam vjeruju; naučili smo da je razlog tome jer pružamo vrhunsku kvalitetu izrade, kvalitetu slike i zvuka, jednostavno korisničko sučelje, opsežni i evoluirajući set značajki i našu odličnu korisničku podršku. Kad snimate na terenu, spoznaja da je stručnjak na drugoj strani telefonske/internetske veze da vam pomogne naći riješenje problema, to je neprocjenjivo svakome tko zarađuje za život u ovoj industriji.

Jedna stvar koju smo stvarno pokrili ovdje je aspekt monitora PIX-E serije, koja je od početka osmišljena da bude jednako učinkovita kao monitor i kao rekorder. Postoje dve veličine -5 inčni i 7 inčni LCDi u 1080p rezoluciji. Samo neke značajke su scopes (op: dijagnostika skopovima), tapZoom, peaking, false colors, zebras, podrška LUTova, anamorphic de-squeeze, 3:2 pulldown, SDI/HDMI konverzija, marker okviri itd. PIX-E također koristi prednosti oba svijeta sa touch sučeljem i fizičkim tipkama.

 

Zahvaljujemo gosp. Isaacsu na njegovom vremenu i veselimo se novim mogućnostima i proizvodima tvrtke Sound/Video Devices.

 

 

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!