Audio-video uređajiNajave testovaTCL

TCL-ov 65C815 120 Hz 4K Android TV s Onkyo zvučnicima na testu

Na test smo dobili TCL-ov televizor iz C81 serije – 165 cm veliki 65C815. Radi se o bogato opremljenom LED LCD televizoru sa 120 Hz VA zaslonom i Quantum Dot (QLED) tehnologijom koja osigurava prikaz široke palete boja kod HDR sadržaja. Uz podršku za sve HDR formate, uključujući Dolby Vision i HDR10+, ovaj televizor ima zanimljivo postolje oblika tronošca, kao i ugrađeni soundbar koji potpisuje japanski Onkyo. Android TV 9 (Pie) platforma s mnoštvom aplikacija i Google Assistantom pokriva softverski dio ovog televizora, a tu su i dva daljinska upravljača. Prema Nabava.net stranici, cijena za testirani model kreće od 7.389,00 kn.

C81 serija je dostupna u tri dijagonale – 55″, 65″ i 75″. Napomena: 55″ model koristi 60 Hz panel, dok veće dijagonale imaju 120 Hz panel. Usporedbu specifikacija možete vidjeti ovdje.

S testiranjem smo započeli, te smo već napravili SDR kalibraciju i HDR analizu. Ukratko, televizor dolazi odlično podešen što se preciznosti boja tiče u Movie predlošku, dok je za igre najbolji Game predložak koji je potrebno malo više podešavati kako bi prikazivao sliku u skladu sa standardima (kopiranje postavki iz Movie moda je dobar početak).

Televizor smo uspjeli odlično podesiti zahvaljujući preciznim kontrolama i opcijama za balans bijele boje u dvije, odnosno u dvadeset točaka. Tu su i kontrole za podešavanje primarnih i sekundarnih boja koje su odlično radile u Movie modu, dok u Game modu nisu najbolje reagirale, a njihovo podešavanje je utjecalo na prethodno podešen balans bijele boje. No sve u svemu, nakon kalibracije dobili smo iznimno mala odstupanja u Movie modu i sliku vrlo prirodnog izgleda.

colorchecker-sdr-after-movie-calib
Colorchecker nakon kalibracije Movie predloška – izvrstan rezultat

Zahvaljujući Quantum Dot tehnologiji, C815 pokriva čak 98.2% DCI-P3 raspona boja prema UHD-P3 1976 uv mjerenju unutar CalMAN 2020 softvera, što jamči dublje nijanse boja u odgovarajućem sadržaju.

S druge strane, unatoč visokom kontrastu od preko 4000:1, televizor nema lokalno zatamnjenje, a vršna svjetlina iznosi tek 334 nita. To znači da televizor ne može prikazati dijelove slike ili sliku preko čitavog ekrana u velikoj svjetlini kakva je zapisana u HDR sadržaj, pa takvi sadržaji ne mogu izgledati impresivnije od klasičnog SDR materijala.

Dodatno, televizor, kao i mnogi drugi LED LCD modeli u ovoj klasi, pati od varijacija svjetline ovisno o sadržaju na ekranu. U tamnijim scenama svjetlina će se smanjiti, a nakon što se primjerice pojavi titl ili neki drugi svjetli objekt na ekraju, svjetlina će se odjednom povećati. Nažalost, proizvođači iz nekog razloga ne implementiraju opcije da se ova pojava može isključiti, što u praksi dosta ometa gledanje, posebno pri gledanju filmova i serija u mračnom ambijentu.

U narednim danima ćemo nastaviti s testiranjem, te ćete uskoro na našem YouTube kanalu pronaći video sa savjetima za podešavanje slike, prezentaciju Android TV 9 platforme i kako radi u praksi, gaming video, te na kraju punu recenziju.

Ovom prilikom bismo se zahvalili Agramservisu na ustupljenom televizoru za potrebe testiranja.

agramservis-logo-logotip

Više o 65C815 televizoru možete pronaći na službenoj stranici >>
Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!