LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Samsung 50JU6872 (serija JU6800) UHD QD Smart TV – recenzija

Kvaliteta slike (Picture Quality)

samsung-ju6872-uhd-photo
UHD fotografija

Verzija softvera u televizoru na dan testa: 1214

Kvaliteta slike JU6872 modela gotovo je istovjetna je JU6572 modelu, uz iznimku što JU6872 ima veći kontrast i može prikazati veći raspon boja zahvaljujući LED pozadinskom osvjetljenju s Nano Crystal tehnologijom (Quantum Dot). Samsung za Nano Crystal tehnologiju na JU6800 navodi sljedeće:

The latest development in screen technology, JU6800 UHD Nano Crystal TV delivers 1.2x more colour than standard UHD creating amazingly lifelike scenes with true to life tones in four times the detail of Full HD.

U prijevodu, JU6800 može prikazati 20% više boja nego UHD televizori koji nisu opremljeni Nano Crystal tehnologijom, premda su naša mjerenja pokazala kako je ta razlika bliža 10 nego 20 posto. Konkretno JU6572 model pokriva 80% DCI-P3 raspona boja, dok JU6872 pokriva 87%, isto kao i LG-jevi OLED televizori 55EA980V ili 65EC970V. U ovom trenutku prošireni raspon boja nema baš nikakvog smisla ako gledate klasične Blu-ray filmove ili HD video – tek dolaskom UHD Blu-raya na kojem će biti materijali s više boja će ova prednost doći do izražaja. Najveću promjenu očekujte u prikazu crvene i zelene boje. HDR nije podržan, tu mogućnost je Samsung ostavio za SUHD liniju uz koju ide i odgovarajuća viša cijena.

Kako smo naveli u uvodu, osim kontrasta i raspona boja, te činjenice da JU6872 ima ravni ekran, sve ostale karakteristike ovog televizora su jednake JU6572 modelu – UHD Dimming je marketinški trik, zaslon ima 50/60 Hz osvježavanje zbog čega može prikazati oštru sliku u dinamici samo kada je umetanje crnih okvira aktivno (Black Frame Insertion, BFI), a slici pada kontrast i zasićenost boja kada se gleda iz kuta.

samsung-ju6872-angle
Vidljivi kut

S druge strane, televizor ima vrlo dobru ujednačenost zaslona bez bitnog probijanja LED pozadinskog osvjetljenja, efekt prljavog ekrana je blag – na razini prosjeka za srednju klasu 2015 televizora, a skaliranje SD i HD programa na UHD rezoluciju solidno.

samsung-ju6872-uniformity
Bez probijanja pozadinskog osvjetljenja – odličan rezultat!

Televizor također odlično prolazi kroz testove i zbog precizne reprodukcije isprepletenog signala nismo uočili trzanja, nazubljenost ili titrave piksele tijekom gledanja TV programa.

samsung-ju6872-sd
TV program, 576i

Interpolacija slike je moguća kroz podešavanje Auto Motion Plus opcije, a koja nudi Custom predložak koji korisnik može ručno podesiti i aktivirati umetanje crnih okvira za poboljšanu pokretnu rezoluciju. No treba naglasiti kako umetanjem crnih okvira slika bitno gubi na svjetlini, ovisno o frekvenciji ulaznog signala može biti više ili manje titrava, a iza objekata u pokretu ostaju uočljivi tragovi koji mogu više smetati nego kada je funkcija isključena i tipično zamućenje za LED LCD TV se prikazuje.

Gaming i povezivanje na PC

JU6872 je dobar izbor za gaming uz ulazno kašnjenje od svega 27 ms, mogućnost prikazivanja 4:4:4 signala, dobar kontrast i kvalitetno skaliranje na UHD rezoluciju. Zbog toga igrači koji nemaju dovoljno jak hardver za nativni UHD gaming mogu dobiti dobar rezultat i uživati u igri na velikom ekranu. Jedina mana jest što u Game načinu rada Auto Motion Plus opcija nije dostupna, pa televizor prikazuje tipičnih 300 od ukupno 1080 linija prema Monoscope testu i zamućenja su uočljiva. Izvan Game načina rada je moguće dobiti veću čistoću slike u dinamici, no zato je kašnjenje oko 120 ms što nikako nije dobro za igranje.

Kvaliteta zvuka (Sound quality)

samsung-ju6872-face

Dva stereo zvučnika ugrađena s pogledom prema podlozi pružaju prosječnu kvalitetu zvuka, ponovno istovjetnu JU6572 modelu. Jasnoća srednjih i visokih tonova je čak za nijansu slabija nego kod prošlogodišnjih modela serije 6 zbog izostanka proreza u okviru kroz koji su tonovi mogli direktno putovati prema gledatelju, a ne da se reflektiraju u podlogu. Za ozbiljniji rezultat obavezno preporučamo povezivanje s vanjskih sustavom kućnog kina >>

paragraph-separator-divider

Zaključak (Conclusion)

samsung-ju6872-award

[review]

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Maloprodajna cijena na dan objave: 7.100,00 kn (17.12.2015.)

Aktualne cijene provjerite na jeftinije.hr i nabava.net

jeftinije-hr

Na test ustupio: Samsung Hrvatska

samsung-logo-1000px

© HD Televizija 2015. Sva prava pridržana.

Prethodna stranica 1 2 3

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

28 komentara

 1. Cestitke na recenziji jos jednog aktualnog televizora. Imam pitanje, da li postoji kakva šansa da u dogledno vrijeme recenzirate Samsungov flat 8002?

 2. Pozdrav
  Ovaj problem sa titlovima točnije prikazivanje č,š Itd nisam još primijetio da se to događa kod Samsunga i misliš li da će se to riješiti update-om?

 3. Tu je napisano da ima aktivni 3d a koliko mi poznato nema 3d , te kako aktivirati dodatni multimedijalni daljinski ako se želi imati ?

 4. Pozdrav.Imam slično pitanje kao i “Ica”.Kupio sam ovaj tv i naknadno smart daljinski i kada sam pokušao povezivanje,kaže mi “nije raspoloživo”,samo sa njim mogu paliti/gasiti tv!Kako da aktiviram i ovaj dodatni smart daljinski,model 2014.Lp

  1. Mislim da se mora ulaziti u servisni mod i uključiti smart daljinski , takvu informacuju sam našao na netu ali kako to napraviti ne znam jer nemam taj tv !

   1. a da napisete konkretno o kojim modelima se radi?
    Nije umjetnost uci u servisni meni, ali…………. ako ne znate kaj radite vrlo lako tv moze postati e-otpad. Ako i znate, ulaz u servisni meni obicno resetira TV tak da si prije toga popamtitie/zapisite postavke ako imate nesto svoje.

  2. Potrebno je aktivirati opciju unutar “service menua” , detaljno pojašnjenje ulaska u s.m. možete pronaći na forum.samygo.tv turske stranice root developera . Root smart tv-a između ostalog omogučava zaobilaženje DRM zaštite kopiranja snimljenog tv programa , no rootanjem gubite garanciju i postoji rizik da prilikom OTA updatea tv postane cigla (eng. brick) .

 5. Svima koji su nezadovoljni razinom crne u zamračenoj prostoriji , preporučam postavljanje ambijetalnog svijetla iza tv-a u vidu širokokutne LED žarulje 3W day-light 6500K .Time se zavara oko tako da crne trake iznad i ispod 21:9 sadržaja izgledaju tamnije .

 6. Upravo mi stize 50ju6850 kojemu je i cijena u HR nesto visa od 6872. Radi li se nekom novijem modelu, boljem/ losijem ili pak samo razlika na trzistima i mjestu proizvodnje.

 7. Pozdravljeni Darko,
  za slične pare imam priliku kupiti Samsung 55JU6872 (UHD panel 50Hz) ili Samsung 60J6202 (FHD panel 100Hz). Zanima me vaše mišljenje, koji bi po vama bio bolji za gledanje filmova i TV programa u SD, HD i FullHD rezoluciji sa udaljenosti od oko 3 metara. Malo se naginjem prema Samsung 60J6202 zbog 100Hz panela i zbog toga, što svi ulazni signali ne bi trebali biti skalirani kao u slučaju prvog modela televizora. Vjerojatno je skaliranje SD signala bolje na FHD nego na UHD rezoluciju?
  Za odgovor hvala unaprijed.

  1. koja je bitna razlika između Samsunga UE50KU6072 UHD i UE50JU6872,da li mogu koristiti drugi daljinski kao miša,i čiji su paneli u veličini 50″ ????????????

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!