Recenzije filmova

Gledali smo: Terminator Genisys

T5_1_web

 

S obzirom na prethodna dva nastavka koja po našem mišljenju nisu bila na razini prva dva filma i s obzirom da je Sudnji Dan Jamesa Camerona akcijski klasik kojemu je teško parirati, priznajemo da za ovaj film nismo imali visoka očekivanja. Sa zadovoljstvom možemo reći da smo ugodno iznenađeni. Terminator Genisys možemo definirati kao film koji se uspješno nastavlja na Terminator 1 i 2.  i za razliku od mnogih akcijskih spektakla ne iziskuje ostavljanje mozga kod kuće da bi se moglo uživati u filmu.

Budućnost nije zadana

Interesantan i u mnogočemu neočekivani razvoj radnje faktor je zbog kojeg nećemo ulaziti u detaljniju razradu ove priče da ne bi pokvarili iskustvo gledanja ovog filma, no možemo spomenuti da su u film implementirani elementi iz prva dva dijela. Nakon uvoda i pogleda u tmurnu budućnost u kojoj strojevi vladaju, vraćamo se u 1984. godinu i ponovno susrećemo mladu Sarah Connor. Fanovima Terminator franšize odmah će biti poznate pojedine situacije, koje su se tvorci ovog filma jako potrudili vjerno rekreirati i po našem mišljenju i uspjeli. Ponovno gledamo kako John Connor šalje svog vojnika u prošlost da mu spasi majku, no ubrzo nakon početka i sličnosti uočavaju se bitne razlike. Naime, nešto se promijenilo. Promjena koja je usljedila vodi gledatelja kroz niz novih avantura u poznatim elemetnima iz Terminatora 1 i 2. Bilo je vrlo ugodno vidjeti implementaciju tih elemenata koja nije bila pretjerana te tvorci filma nisu pokvarili nasljeđe originala, nego uspješno nastavili u vrlo sličnom stilu. Kako nas priča vodi u putovanje kroz vrijeme a tijek zbivanja nije predvidljiv, za gledatelja u stilu poznate fraze iz filma „budućnost nije određena“.

Arnie is back, Sarah Connor je pomlađena

Svakako je bilo zanimljivo vidjeti kako će uloga Arnolda Schwarzenegera biti prikazana u filmu a da ne graniči sa parodijom i moramo priznati da je po našem mišljenju korišteni pristup fabuli sa sada vec glumcem u godinama bio uspješan po tom pitanju. Nije nam se svidio izbor Jasona Clarkea (Zero Dark Thirty, Great Gatsby) za ulogu John Connora, no svakako je pružio kvalitetni glumački izričaj. Uloga Sarah Connor predana je Emilii Clarke (Game of Thrones) i postoji dovoljna sličnost sa Lindom Hamilton da se pitko nadovezuje na originalnu priču. Muzika za film majstora Hansa Zimmera kao i inače bila je pun pogodak.

3D ili ne

Kako je i ovaj film rađen principom konverzije iz 2D snimaka, nismo preentuzijastični pisati hvalospjeve o 3D iskustvu. No, s obzirom na to da je ova konverzija odigrana korektnije nego tipične konverzije i s obzirom da franšiza Terminatora nosi nasljeđe legendarnih specijalnih efekata uz futurističku SF tematiku, ovdje se 3D pristup uklapa i uvodi gledatelja dublje u priču. Mogli smo primjetiti blagi crosstalk i povremeni ghosting slike, par pogrešaka u „aurama“ oko glumaca te je nekoliko brzih akcijskih scena bilo nepregledno radi brzine percepcije u virtualnom 3D prostoru, no i uz te elemente 3D iskustvo je po našem mišljenju pomoglo u jačem dojmu ove priče.

Film obiluje akcijom, interesantnim razvojem priče, odličnim specijalnim efektima i nekoliko je neočekivanih obrata, što od ovog blockbustera čini vrlo zabavno iskustvo te dinamična vožnja za gledatelja ne staje. Humor je suptilno iskorišten te donosi ugodno osvježenje. Ukoliko se gledatelj prepusti i nastavi tamo gdje je Terminator 2 završio, ovaj film pretvara se u ugodno iskustvo i pamtljivu vizualnu avanturu. Moramo pohvaliti kreatore ovog filma pošto je vrlo nezahvalno pokušati doseći klasik Jamesa Camerona i nastaviti u istom stilu, što je s obzirom na pristup fabuli evidentno bio pokušaj. Pohvala je tu jer mislimo da je taj pokušaj uspio i gledatelj može preći sa Sudnjeg Dana na ovaj nastavak bez problema. Za nas Terminator kolekcija sada funkcionira kao prava triologija a ovo je treći nastavak kakav je trebao biti. Sam James Cameron smatra Terminator Genisys punokrvnim nasljednikom njegovog Terminatora 2. Potpuno se slažemo i fanovima ovog žanra svakako preporučujemo pogledati ovaj film.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=62E4FJTwSuc

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!