4K Ultra HDLG ElectronicsQuantum Dot (QD)Video kamere i fotoaparati

Novi LG G4 – Ozbiljnije fotografije u pametnom telefonu

 

G4_01

 

Očekivani nasljednik LG G3 modela pametnog telefona, nedavno je predstavljen tržištu. Ono što ga ističe od ostalih uređaja nije samo dizajn, LG cilja na kvalitetnije fotografije sa pametnog telefona i zajedno sa UHD videom ovime je privukao i našu pozornost.

Fotografija i video u pametnim telefonima polako ali uspješno dosegnula je vrlo dobru razinu u zadnjih par godina. Problemi kompaktne fotografije bili su veliki izazov proizvođačima, što zbog procesorske snage, što zbog objektiva, što zbog malih senzora, što zbog praktičnosti. Ti problemi su korak po korak riješavani, u nevjerojatno kompaktnim riješenjima, a ovaj mobilni uređaj dokazuje da je mobilna fotografija znatno napredovala i dosegnula razinu vrijednu štovanja. Fokusirati ćemo se na par elemenata ovog interesantnog mobilnog uređaja vezanih za multimedijalno iskustvo.

Ekran

LG je već sa prošlim modelom G3 postigao vrlo visoku razinu kvalitete mobilnih ekrana, kročivši u 2.5 K rezoluciju i gustoću od 553 piksela po inču. Sada je otišao još dalje u kvaliteti. Rezolucija je ostala ista (i po našem misljenju sasvim dovoljna), no LG je poboljšao kontrast, točnost boja i raspon saturacije, sa ciljem postizanja što kvalitetnijeg prikaza slike na mobilnom uređaju. Korištena je nova quantum dot LED tehnologija i prema izjavi proizvođača ostvarena je 25 % jača svjetlina, 50% veći kontrast, i 56% bolja točnost boja. Gamut pokriva 98% DCI raspon, što znači da je podržan i Adobe RGB. Rezolucija od 2560 x 1440 izgleda odlično i na 27 inčnim monitorima a kamo li na 5.5 inčnom mobilnom uređaju, u što smo se uvjerili sa modelom G3. Kako percepcija rezolucije ovisi i o ostalim aspektima ekrana, kao što je kontrast, ovaj uređaj trebao bi pružati odličan prikaz slike. Ono što je jedan od najvažnijh elemenata mobilnog uređaja, ovdje je dovedeno do visoke razine. Koliko visoke, morati ćemo se uvjeriti osobno.

Kamera

Senzor rezolucije 16 megapiksela nalazi se iza stakalca koje propušta 80% više svijetla od G3 modela, otvorom blende f1.8. To je svakako odličan rezultat i među najboljima na mobilnim uređajima i omogućuje poboljšane rezultate u uvjetima lošije osvjetljenosti, što se tiče i smanjenog šuma ali i smanjenja broja mutnih fotografija radi omogućavanja veće brzine zatvarača. Izbjegavanje mutnih fotografija omogućeno je i novom optičkom stabilizacijom slike u tri osi, što je još jedan luksuz za pametni telefon i ne samo da puno znači kod fotografiranja, vrlo je bitan faktor i kod videa. Tipične sitne irtitantne vibracije izazvane trešnjom ruku ovime su izbjegnute (umanjene) a dodatna je dobit stabilizacije i smanjeni ”žele” – rolling shutter efekt. Naime, taj efekt se lakše pojavi kod kompaktnih uređaja radi kombinacije brzine čitanja senzora i sitnih vibracija. Video se snima u UHD rezoluciji 3840×2160. Prednja kamera je 8 megapiksela i omogućuje snimanje HD videa.

G4_02

Istaknuli bi tri posebne fotografske mogućnosti ovog pametnog telefona. Jedna je snimanje fotografija u DNG raw kvaliteti, što omogućuje postizanje veće kvalitete fotografija i dodatnu obradu fotografija na kompjuteru kao kod profesionalnih fotoaparata. Druga opcija su manualne postavke fotoaparata, za detaljniju kontrolu fotoaparata i kreativniji stil fotografiranja, neograničen tipičnim predprogramiranim ili automatiziranim postavkama kao kod ostalih pametnih telefona. Treća mogućnost je novo riješenje Color Spectrum Sensor, za kojeg LG tvrdi da je prvo takvo riješenje na mobilnom uređaju a omogućuje mjerenje svijetla ambijenta za točniji balans bijele boje i podešavanje bljeskalice. Kao par dodatnih zanimljivosti za fotografe, tu su panoramska opcija koja nudi spojenu sliku u nevjerojatnih 105 megapiksela, ultra brza aktivacija fotoaparata i laserski autofokus. Iz navedenoga vidljivo je da je LG vrlo ozbiljno shvatio mobilnu fotografiju.

Uređaj koristi šesterojezgreni senzor u Snapdragon 808 čipsetu, 3GB RAM memorije i posjeduje 32GB ugrađene memorije sa mogućnošću proširenja SD karticom. G4 dolazi sa Android Lolipop 5.1 operativnim sistemom i baterijom od 3000 mAh, što uz novi napredniji sustav potrošnje baterije bi trebalo produžiti vijek trajanja baterije. Ovaj novi LG flagship pametni telefon dolazi u nekoliko vizualnih izdanja, tri sa metalik izgledom kućišta i tri sa pravom kožnom presvlakom na poklopcu baterije. Uređaj je lagano zakrivljen što omogućuje veću čvrstoču kućišta i manji rizik pucanja ekrana prlikom pada na pod. Detalji oko cijene i dolaska na tržište još nisu poznati.

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!