4K Ultra HDAudio-video uređajiVijesti

Detalji o nadolazećoj konzoli Xbox One

Xbox-One-kontrolerMicrosoft je otkrio više detalja o svojoj novoj konzoli imena Xbox One koja će naslijediti Xbox 360 i ponuditi niz novih značajki. Iz Microsofta opisuju novu konzolu kao ultimativni sustav kućne zabave koji prelazi granice konzole te uz igre nudi i TV, filmove, glazbu, sport i Skype.Xbox-One-konzolaXbox One se temelji na PC hardveru, baš kao i konkurent PlayStation 4. Budući da obje konzole koriste računalni hardver, za očekivati je kako će se ubrzati razvoj međuplatformskih igara, te da će to u konačnici dovesti i do pojeftinjenja igara. Važno je naglasiti kako Xbox One neće podržavati igre za Xbox 360.

Xbox One dolazi u paketu sa dva dodatka. Prvi je kontroler koji uvelike sliči trenutnom Xbox kontroleru, ima 4 vibratora, po jedan u svakoj dršci i po jedan na svakom okidaču. Drugi dodatak je nova verzija Kinecta koja omogućuje kontrole pokretom, glasom i igranje nalik onom na konzoli Wii.

Novi-Kinect

Korisničko sučelje je vrlo slično operativnom sustavu Windows 8, te omogućuje jednostavnu navigaciju kroz igre, streaming usluge, aplikacije i sve ostalo što konzola nudi. Multitasking je također omogućen, te će se sada moći istovremeno surfati, gledati TV program i igrati igre.

Microsoft je odlučio zadržati Xbox Gold mjesečnu pretplatu, koja će biti nužan uvjet za pristupanje mnogim uslugama i aplikacijama.

Xbox One nema ugrađen TV prijamnik, te je potreban TV box, koji se spaja na na konzolu putem HDMI-a i Xbox dodaje sloj grafike na korisničko sučelje TV-boxa. Osnovne značajke TV box-a se mogu kontrolirati pomoću Xbox kontrolera, no samo ako se prethodno poveže malo infrared oko ispred infrareda na TV-boxu, slično kao što je Google pokušao napraviti s Google TV-om.

Microsoft također kreće sa stvaranjem sadržaja, pa će tako u suradnji sa Stevenom Spielbergom raditi na TV seriji temeljenoj na franšizi popularne igre Halo, naziva Halo: The television series. Zasad nema detalja o seriji.

Kad je riječ o igrama, Mcrosoft je predstavio nekoliko novih naslova kao što su: Forza Motorsport 5, Call of Duty: Ghosts, Fifa 14, Madden NFL 25, NBA Live 14, EA Sports UFC i Quantum Break.

Iz Microsofta kažu kako će novi hardver omogućiti programerima razvoj igara koje će se odlikovati navjerojatnom grafikom i ostalim značajkama potrebnim za kreiranje igraćeg iskustva koje stimulira sva osjetila. Igre će se kao i do sada moći kupovati i preuzimati online, te isto tako kupovati u Blu-ray izdanju. Blu-ray disk s igrom će korisniku trebati samo jednom i to prilikom instalacije, ali izgleda kako sam disk neće biti dovoljan jer, kako navode iz Microsofta, korisnik će morati s interneta preuzeti “prvi segment”- što god to značilo.

Kad je riječ o hardverskim značajkama, poznato je dosta detalja. Konzola je vrlo velika, unutra se nalazi osam- jezgreni procesor s ugrađenim grafičkim procesorom. Xbox One će imati 8GB radne memorije i tvrdi disk od 500 GB koji neće biti moguće zamijeniti, no moći će se povezati vanjski, dodatni tvrdi disk. Također biti će ugrađeni HDMI ulazi i izlazi, USB ulazi, WiFi te Blu-ray čitač.

Xbox One podržava Full HD i 4K video kao i 7.1 surround zvuk. Nije jasno je li 4K video ograničen samo na filmove ili se odnosi i na igre.

Konzola će se naći u prodaji krajem godine, a cijena još nije poznata. Više detalja se očekuje na E3 sajmu koji počinje 10. lipnja.

Izvor: FlatpanelsHD

Adsense

Ana Vrbanc

Ne pije kavu. U slobodno vrijeme čita specifikacije mobitela, broji piksele na televizorima i obožava nogomet.

Povezani tekstovi

3 komentara

  1. Pa konzolu ne kupujem po izgledu već po onom što nudi a PS4 će nuditi puno. Sam hardver daje ti odgovor na pitanje o 4k rezoluciji. Teško ili nemoguće da postojeći hardver može pokreniti iole ozbiljniju igru u 4k. Znači, pogonit će samo filmove u 4k. xbox je malo zabrijao i otišao od igrača. Baš suportno od PS4. Puna hrpa tv mogućnosti okrenuta je amerikancima i mi nećemo imati previše koristi od njih. Potencijal konzole će biti neiskorišten a treba znati da niti ova konzola neće imati HR online komponentu kao što ju imaju igrači PS3 i sada PS4. Sve to upućuje na jednostavan zaključak, na ovim prostorima i dalje će dominirati sony. Da, ne treba zaboraviti da će online igranje na PS4 i dalje biti besplatno za razliku od xboxa one… pa korištenje polovnih igri koje će se dodatno naplaćivati na xboxu one… itd, itd… sve to dovodi me do jednostavnog zaključka kaj će za mene biti bolje bez obzira na izgled konzole..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!