4K Ultra HDVijesti

Perseus kodek dvostruko učinkovitiji od HEVC-a – budućnost Ultra HD prijenosa?

samsung-js9500-2015

Zanimljive vijesti stižu iz londonske kompanije V-Nova, a koja tvrdi da je uspjela razviti novi kodek koji je dvostruko ili čak trostruko učinkovitiji od h.265/HEVC-a, novog industrijskog standarda.

Kompanija tvrdi kako se uz Perseus kodek može postići “dobra” kvaliteta Ultra HD videa pri samo 4 Mbita u sekundi, što bi znači da puno više domaćinstava moglo gledati UHD sadržaje koji se direktno streamaju s interneta. Za usporedbu, Netflixov Ultra HD sadržaj u HEVC-u se korisnicima šalje pri oko 15 Mbit/s.

Podsjetimo, danas je najpopularniji h.264/AVC sustav kodiranja, a koji se koristi za kompresiju videa na Blu-ray mediju. HEVC je dvostruko učinkovitiji od AVC-a, te podržava rezolucije sve do Ultra HD (8192×4320 piksela). Prvi televizori s HEVC podrškom su se pojavili već 2013. godine, no mnogo ih je više bilo tijekom prošle godine, a kada su i pojedini Full HD modeli podržavali novi kodek.

V-Nova tvrdi kako je Perseus skalabilan, te da može imati prijenos od samo 125 kbps za sadržaje standardne rezolucije. Za usporedbu, mp3 glazbene datoteke su svojevremeno bile masovno distribuirane preko interneta pri otprilike jednakoj količini podataka u sekundi (128 kbps), dok su danas češći varijabilni prijenosi ili konstantni od 320 kbps, što je gornja granica mp3 formata.

lg-98ub980v
Kao jednu od primjena Perseusa, V-Nova navodi prijenos Ultra HD 4K videa u 120 sličica u sekundi putem Wi-Fija

Perseus bi tako mogao ponuditi potrošačima veću kvalitetu slike uz manje opterećenje internet prijenosa, Ultra HD kvalitetu pri HD prijenosu podataka, HD kvalitetu pri SD-u, a SD pri prijenosima bližima onim za zvučni zapis. Osim fiksnog interneta, Perseus bi mogao dovesti Ultra HD video i na vaše pametne telefone, a koji polako ali sigurno prelaze Full HD rezoluciju na svojim sve većim zaslonima.

V-Nova, kompanija osnovana 2011. godine, već radi s ozbiljnim igračima iz industrije, poput Broadcoma, EBU-om, Hitachi Data Systems, Intelom i Sky Italijom na lansiranju Perseus tehnologije.

Iako Perseus zvuči jako zanimljivo i primamljivo, čini se da nam stiže malo prekasno. HEVC je već prihvaćen kao standard za Ultra HD prijenos, a kompanije ga već obilno ugrađuju u svoje proizvode i usluge. Hoće li suradnja gore navedenih kompanija biti dovoljna da ovo nije posljednji put da čujemo za Perseusa i kompaniju koja ga je stvorila, vrijeme će pokazati.

Izvor: V-Nova

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. Mislim da su poprilično zakasnili jer su gotovo sve najveće filmske kompanije prihvatile HEVC kao standard za buduću UHD (4K) kompresiju i distribuciju. Osobno, skeptičan sam glede snažne kompresije jer ona tehnički može “popuniti” sve piksele ali hoće li i vizualno izgledati super, to ostaje da se vidi. Ako je digitalizacija išta omogućila, onda je to fakt da se 5 litara pomoću kompresije može strpati u 1 litru. No ne bez gubitaka. Nisam siguran da možemo govoritio o superiornoj kvaliteti ako pokušamo 10 litara stlačiti u 2 deci, bez obzira na algoritam kompresije.

    1. problem nije codec i zapravo je nebitno kakav je. Problem su pruzatelji sadrzaja koji uvijek zele ugurati cim vise kanala u paket koji imaju na raspolaganju i mi uvijek zavrsimo sa sugavim materijalom neovisno o tome koliko je dobar codec.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!