Vijesti

Centris Research: Četvrtina kućanstava SAD-a posjeduje Blu-ray reproduktor

philips-bluray

Centris Research, pensilvanijska istraživačka kompanija provela je istraživanje o prodiranju tehnologije u američke domove. Istraživanje pokazuje kako sve veći broj kućanstava posjeduje Blu-ray reproduktore, no također i da prodaja DVD komponenata također raste – deset puta manje nego HD formati, no porast je i dalje prisutan.

Tako je broj Blu-ray reproduktora narastao 47% u odnosu na zadnji kvartal 2010. godine, što znači da je, prije godinu dana, svako osmo kućanstvo posjedovalo uređaj za reprodukciju HD materijala. Broj kućanstava s DVD reproduktorima je narastao 4% i sada iznosi 91%, što je mali porast u odnosu na i dalje vrlo jaku potražnju za sadržajima na DVD mediju.

Jedan od razloga svakako jest niža cijena DVD filmova i ostalih sadržaja odmah po dolasku na tržište, te niža cijena i za starije naslove. Osim toga, iako Blu-ray posjeduje očite prednosti i po pitanju intutivnosti, kvalitete zvuka i slike, nije za sve sadržaje baš nužan – vrhunski blockbusteri koji koriste 5.1/7.1 kanalni zvuk u potpunosti i posjeduju scene u kojima se nalazi tisuće detalja su jedno, a statičniji sadržaji više orjentirani na sadržaj i poruku su sasvim nešto drugo.

Od svih isporučenih optičkih medija, 26% se odnosi na Blu-ray medije, no upravo su oni pokretači prodaje pakiranih sadržaja i ostvaruju veće prihode studijima od DVD-a, iznajmljenih diskova, videa-na-zahtjev i elektronske distribucije. Blu-ray je također temelj za holivudski pokušaj lansiranja digitalnog cloud servisa UltraViolet, a kojim će pokušati ugroziti Appleov iTunes koji je glavni izvor digitalne distribucije video materijala i u prvoj polovici prošle godine je držao dvije trećine tržišta (izvor: IHS iSuppli).

Dodatno istraživanje provedeno na tisućama anketa provedenih online govori kako je porastao broj kućanstava koja koriste mogućnosti timeshifta, odnosno pauziranja TV programa putem DVR uređaja. Porast jest 4% i sada iznosi 38%. Broj kućastanava s televizorom je narastao 1% i sada iznosi gotovo 100%, što znači da na tisuću kućanstava njih svega nekoliko ne posjeduje TV prijamnik.

Za kraj donosimo kratku anketu u kojoj molim naše posjetitelje da označe najviše tri odgovora vezanih za linijske uređaje koje koriste, te da svoje mišljenje o temi iznesu putem forme za komentiranje.

[poll id=”31″]

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

8 komentara

 1. Ovako kada vidim podatke, i ODMAH startam na prvu, ne mogu se načuditi kako je SAD “zaostala” u pogledu korištenja tehnologije. Nedostaju mi podaci za Hrvatsku pa da bih imao bolju usporedbu jer, ipak, mi koji volimo tu elektroniku smo se daleko bolje opskrbili nego prosječni amerikanac. Razlika izme?u (prosječnog) amerikanca i ljubitelja HD TV-a u Hrvatskoj danas je na štetu amerikanca a što nije bio slučaj prije 10 – 20 g.
  No, imajuai u vidu moguanosti korištenja raznih aplikacija u SAD direktno putem televizora, ipak mislim da je “prosječni amerikanac” još uvijek u prednosti. Pitanje je da li aemo mi u Hrvatskoj IKADA moai koristiti HRVATSKE aplikacije a da ne trebamo dodatno platiti? (pri tome ne mislim na Youtube, Facebook, i sl. kao ni na kabelsku TV).

  1. Praviš ne znam na osnovu čega usporedbu pa uspore?uješ prosječnog amerikanca i ljubitelja HD-ea u HR? Logično bi bilo raditi usporedbu izme?u prosječnog amerikanca i prosječnog hrvata ili izme?u ljubitelja HD-ea u americi i ljubitelja HD-ea u HR. U svakom slučaju rezultati bi išli na štetu nas ovdje..

   1. Da, iako po anketi 42% posjeduje Blu-ray reproduktor, mogu reai da od 60 kolega na poslu onih s Blu-rayem je cca. 5%, a dobna skupina je od cca. 30 – 45 i financijski dobro stoje. Najveai dio njih filmove gleda prek DVD-a i na kompu…

    1. Ljudi kod nas nisu zainteresirani za blu ray niti imaju naviku kupovati blu ray filmove. Znam i ja imuanije ljude koji ne žele kupit blu ray player nego još uvijek gledaju na kompu, a imaju lcd od 40 inča.

   2. U statistici ima logike u SVAKOJ USPOREDBI. Treba samo ZNATI tumačiti usporedbe i izvlačiti zaključke na osnovi kojih onda doživljavaš svijet oko sebe. Zato i postoje RAZLIčITI PROSJECI (geometrijska sredina, medijan, mod, relativan položaj….) a ne samo aritmetička sredina o kojoj ti govoriš.
    Meni usporedba MENE sa prosječnim amerikancem pokazuje da živim standardom veaim od njih … a to me poprilično zadovoljava jer se radi o najrazvijenijoj zemlji na svijetu. Ne znam koliko imaš godina ali to NISMO MOGLI REAI prije 20 godina. To bi značilo da smo (sam) podosta napredovali u odnosu na amerikance a da su oni (u tom razdoblju) relatino zaostali na tom području. Zadovoljan sam.
    Evo malo edukacije u vezi primjene statistike kao i informacije o mom emotivnom doživljavanju informacije koju sam pročitao u gornjem članku.LP.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!